Όταν κάθε καλοκαίρι γίνεται η κλήρωση για το πρόγραμμα της Primera Division, οι περισσότεροι κοιτάζουν αμέσως να βρουν τις ημερομηνίες που θα διεξαχθούν τα ντέρμπι μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα. Η ώρα, λοιπόν, για το πρώτο «El Classico» της σεζόν ήρθε και παρά το γεγονός πως ακόμα η χρονιά βρίσκεται στην αρχή της (7η αγωνιστική), το σίγουρο είναι πως κανείς δεν θέλει την Κυριακή το βράδυ να φύγει ηττημένος από τον αγωνιστικό χώρο του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Το ματς της αγωνιστικής

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε η κατάσταση ίσως να ήταν διαφορετική για τις δύο ομάδες. Η Ρεάλ την περασμένη αγωνιστική ηττήθηκε με 1-0 από τη Χετάφε και το κλίμα έδειχνε να χαλάει στη Μαδρίτη. Ωστόσο, η νίκη με 4-1 μέσα στο Βουκουρέστι επί της Στεάουα έφερε και πάλι τα χαμόγελα στις τάξεις των «μερένχες» που ελπίζουν ότι θα επαναλάβουν ανάλογη εμφάνιση κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Το ακριβώς αντίθετο συνέβη στην περίπτωση της Μπάρτσα. Οι Καταλανοί μετά τη νίκη επί της Σεβίλλης με 3-1 για το πρωτάθλημα έδειχναν πανέτοιμοι για τα ντέρμπι που ακολουθούσαν, ενώ ο Ροναλντίνιο φαινόταν να βρίσκει τον καλό του εαυτό. Όμως, η ήττα με 1-0 από την Τσέλσι δημιούργησε και πάλι έναν σχετικό προβληματισμό, αν και πριν από τα ματς με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης, όλα μπαίνουν στην άκρη.

Ο τεχνικός της Ρεάλ, Φάμπιο Καπέλο, δεν μπορεί να υπολογίζει τους τραυματίες Σαλγάδο και Σισίνιο, καθώς και τον τιμωρημένο Ρονάλντο. Για τη «βασίλισσα» επιστρέφει ο Σέρχιο Ράμος (που σκόραρε κόντρα στη Στεάουα), ο οποίος εξέτισε την ποινή του. Οι πρωταθλητές Ευρώπης θα αγωνιστούν χωρίς τους Ετό και Μπελέτι, με την απουσία του πρώτου να είναι η πιο σημαντική, καθώς ο Καμερουνέζος επιθετικός μάλλον είναι δυσαναπλήρωτος για την ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία έξι χρόνια η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κερδίσει μόνο δύο φορές την Μπαρτσελόνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», ενώ την περασμένη σεζόν οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν επικρατήσει με το εντυπωσιακό 0-3, με τον Ροναλντίνιο να δίνει το δικό του σόου.

Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ-ΛΕΒΑΝΤΕ 1-1

Νέο στραβοπάτημα εντός έδρας για τη Βιγιαρεάλ. Η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι έμεινε στο 1-1 με τη Λεβάντε και μετρά μόλις μια νίκη σε τέσσερις αγώνες στο «Ελ Μαδριγάλ». Η Λεβάντε προηγήθηκε στο 48’ με τον Καμάτσο, ενώ οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 65’ με τον Γιονάθαν στο τελικό 1-1.

ΣΑΡΑΓΟΣΑ-ΜΠΕΤΙΣ 2-1

Ο Ντιέγκο Μιλίτο φαίνεται πως έχει αναλάβει προσωπικά να οδηγήσει τη Σαραγόσα στην Ευρώπη. Ο Αργεντίνος στράικερ σημείωσε και τα δύο τέρματα της ομάδας του στην εντός έδρας επικράτηση με 2-1 επί της Μπέτις και έφτασε τα εφτά γκολ σε ισάριθμες αγωνιστικές. Ο Μιλίτο άνοιξε το σκορ στο 13’ και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του στο 31’ μετά από όμορφη ενέργεια του συμπατριώτη του Αϊμάρ. Όλα έδειχναν να τελειώνουν στο 44’, όταν οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Εντού, ο οποίος χτύπησε με αγκωνιά τον Χουανφράν. Παρά το αριθμητικό τους μειονέκτημα, ωστόσο, οι Σεβιγιάνοι μείωσαν στο 52’ με ατομική ενέργεια του Ρόμπερτ, χωρίς πάντως να καταφέρουν τίποτα περισσότερο από το να αγχώσουν τους γηπεδούχους.

ΝΤΕΠΟΡΤΙΒΟ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Πανίσχυρη είναι μέχρι στιγμής στην έδρα της η Ντεπορτίβο, καθώς μετράει τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Αν μάλιστα η «Ντέπορ» καταφέρει να κερδίζει βαθμούς μακριά από την έδρα της, τότε άνετα μπορεί να κάνει ευρωπαϊκά όνειρα. Ο τεχνικός της Λα Κορούνια, Χοακίν Καπαρός, δεν υπολογίζει τον τιμωρημένο Φελίπε. Η ατυχία της Ατλέτικο Μαδρίτης πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Μετά τον Μάξι Ροντρίγκες ήταν η σειρά του Μάρτιν Πετρόφ να τραυματιστεί σοβαρά (ρήξη χιαστών) και θα μείνει κι αυτός έξι μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Όπως είναι προφανές, ο Χαβιέρ Αγκίρε ψάχνει να βρει εναλλακτικές λύσεις για να κρατήσει την ομάδα του στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Απών από το ματς στο «Ριαθόρ» θα είναι και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος είναι τιμωρημένος αφού αποβλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ-ΟΣΑΣΟΥΝΑ

Η ήττα από τη Θέλτα έριξε τη Βαλένθια από την κορυφή της βαθμολογίας, αλλά οι «νυχτερίδες» σκοπεύουν να επανέλθουν εκεί σύντομα. Το πρόβλημα για τον Κίκε Σάντσεθ Φλόρες είναι πως στη λίστα των γνωστών τραυματιών (Μπαράχα, Μαρτσένα, Ντελ Όρνο) προστέθηκε και ο Βιθέντε, που θα λείψει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πάνω που έδειχνε να έχει βρει το ρυθμό της η Οσασούνα γνώρισε την εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Σανταντέρ και απογοήτευσε τους φίλους της. Το χειρότερο για την ομάδα της Παμπλόνα είναι πως δεν μπορεί να λύσει το επιθετικό της πρόβλημα, κάτι που φάνηκε και στο ματς του Κυπέλλου UEFA κόντρα στην Χέρενφεν.

ΕΣΠΑΝΙΟΛ-ΣΑΝΤΑΝΤΕΡ

Η «λευκή» ισοπαλία που απέσπασε μέσα στο «Μαδριγάλ» κόντρα στη Βιγιαρεάλ είναι σίγουρα ένα θετικό αποτέλεσμα για την Εσπανιόλ, που ωστόσο συνεχίζει να μην σκοράρει (το έχει καταφέρει μόνο σε ένα ματς πρωταθλήματος). Πάντως, η καταλανική ομάδα έρχεται από εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Σλάβια Πράγας για το Κύπελλο UEFA και ίσως αυτό να βοηθήσει στον τομέα της ψυχολογίας. Αργά αλλά σταθερά η Σανταντέρ έχει αρχίσει και ανεβαίνει στον βαθμολογικό πίνακα και η νίκη μέσα στην έδρα της Οσασούνα ήταν ότι καλύτερο για τη Ρασίγκ. Για τους φιλοξενούμενους επιστρέφει από τιμωρία ο Οριόλ.

ΜΑΓΙΟΡΚΑ-ΡΕΑΛ ΣΟΣΙΕΔΑΔ

Μπορεί να μην έχει δείξει σημαντική βελτίωση στο παιχνίδι της, αλλά η Μαγιόρκα καταφέρνει σε γενικές γραμμές να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει και να κρατιέται μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Το μεγάλο πρόβλημα για τους «νησιώτες» εξακολουθεί να είναι η έλλειψη δημιουργικότητας στο παιχνίδι τους. Η Σοσιεδάδ από την πλευρά της δεν δείχνει ικανή να σηκώσει κεφάλι. Η πέμπτη σερί ήττα (από τη Σαραγόσα) έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Χοσέ Μπακέρο, αλλά ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή προπονητή είναι αμφίβολο αν μπορεί να σημειωθεί μεγάλη βελτίωση. Άλλωστε, από την αρχή όλοι θεωρούσαν ότι η Σοσιεδάδ δύσκολα θα μείνει στην κατηγορία.

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ-ΘΕΛΤΑ

Η πρώτη νίκη της σεζόν (με 3-2 επί της Ταραγόνα) έφερε αισιοδοξία στις τάξεις της Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία όμως έχασε λόγω τραυματισμού και τον βασικό της αμυντικό, Πάμπλο Ορμπάιθ. Ωστόσο, άπαντες στον βασκικό σύλλογο πιστεύουν ότι κόντρα στη Θέλτα μπορεί να επιτευχθεί η δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Εντυπωσίασε στο ματς με τη Βαλένθια η Θέλτα, που με τη νίκη της με 3-2 ξέφυγε κάπως από τα χαμηλά στρώματα και έδειξε ότι μπορεί να παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Από το ματς στο «Σαν Μαμές» θα απουσιάσουν οι τραυματίες Γκουστάβο Λόπες και Λούκας.

ΟΥΕΛΒΑ-ΧΕΤΑΦΕ

Η Ουέλβα θα μπορούσε κάλλιστα να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από το «Βιθέντε Καλντερόν», αλλά ο διαιτητής δεν είδε ότι ο Σέρχιο Αγκουέρο πέτυχε το δεύτερο γκολ της Ατλέτικο με το χέρι. Πάντως, οι «νεοφώτιστοι» διαθέτουν ένα πολύ καλό σύνολο και αυτό φαίνεται από την βαθμολογική τους συγκομιδή. Η Χετάφε διατήρησε την πελατειακή σχέση που έχει εντός έδρας με τη Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζοντας με 1-0. Η ομάδα του Μπερντ Σούστερ συνεχίζει να εμπιστεύεται τον αμυντικό τρόπο παιχνιδιού και μέχρι στιγμής δικαιώνεται.

ΣΕΒΙΛΛΗ-ΤΑΡΑΓΟΝΑ

Την κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια φοβούνται στη Σεβίλλη, καθώς η ομάδα αγωνιζόταν χθες στην Τσεχία με τη Λίμπερετς (έμεινε στο 0-0), ενώ είχε προηγηθεί η ήττα με 3-1 από την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, τα μεγάλα αμυντικά κενά της Ταραγόνα προσφέρονται για τους Ανδαλουσιάνους που ειδικά μέσα στην έδρα τους είναι πολύ ισχυροί. Η Ταραγόνα αν δεν βελτιωθεί αμυντικά, τότε δεν θα έχει καμία τύχη στην Primera Division. Πάντως, τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η καταλανική ομάδα δεν αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό από τους διαιτητές, κάτι που επηρεάζει την βαθμολογική της θέση.

Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής

Σάββατο 21/10

Βιγιαρεάλ-Λεβάντε 1-1
(65' Γιονάθαν-48' Καμάτσο)

Σαραγόσα-Μπέτις 2-1
(13', 31' Ντ.Μιλίτο-52' Ρόμπερτ)

23.00 Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-Ατλέτικο Μαδρίτης

Κυριακή 22/10

18.00 Βαλένθια-Οσασούνα
Εσπανιόλ-Σανταντέρ
Μαγιόρκα-Ρεάλ Σοσιεδάδ
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Θέλτα
Ουέλβα-Χετάφε
Σεβίλλη-Ταραγόνα
22.00 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα

Η επόμενη αγωνιστική (28-29/10)

Λεβάντε-Εσπανιόλ
Ρεάλ Σοσιεδάδ-Βιγιαρεάλ
Μπέτις-Μαγιόρκα
Ατλέτικο Μαδρίτης-Σαραγόσα
Χετάφε-Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
Μπαρτσελόνα-Ουέλβα
Ταραγόνα-Ρεάλ Μαδρίτης
Θέλτα-Σεβίλλη
Οσασούνα-Αθλέτικ Μπιλμπάο
Σανταντέρ-Βαλένθια

Δείτε τη βαθμολογία της Primera Division

Επιμέλεια: Αποστόλης Κοτρότσος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube