Οι πρώτοι αγώνες των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα ήταν ενδεικτικοί των διαθέσεών τους. Ο Παναθηναϊκός έκανε την καλή αρχή την Τρίτη κερδίζοντας την Μπανταλόνα με 82-79 και την Τετάρτη ο Ολυμπιακός (97-78 την Ταουγκρές) και ο Άρης (66-58 τη Φενέρμπαχτσε) συνέχισαν στον ίδιο δρόμο. Κι αν το συγκεκριμένο επίτευγμα μοιάζει εύκολο, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως κάτι ανάλογο είχε να συμβεί στην Ευρωλίγκα από το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου 2004, όταν οι τότε τρεις εκπρόσωποί μας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ) είχαν πάρει το ροζ φύλλο αγώνα.

Μάλιστα και οι τρεις μας ομάδες τότε είχαν πάρει σπουδαίες εκτός έδρας νίκες για την ένατη αγωνιστική της Ευρωλίγκα της σεζόν 2003-04. Στις 14 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός είχε φύγει νικητής από την Μπολόνια κερδίζοντας την Φορτιτούντο με το εντυπωσιακό 118-114 έπειτα από δύο παρατάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως πρώτος σκόρερ της ιταλικής ομάδας σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού, Μίλος Βούγιανιτς, που είχε σταματήσει στους 34 πόντους.

Μία μέρα αργότερα η ΑΕΚ κέρδισε εκτός έδρας την Ρόμα με 73-70, έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον Νίκο Χατζή με 20 πόντους. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το «ελληνικό» τρία στα τρία επικρατώντας μέσα στη Βαλένθια της Παμέσα με 90-78. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης είχε σημειώσει 33 πόντους με 12/13 βολές και 9/9 σουτ.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά (μέχρι χθες) που οι ελληνικές ομάδες πέτυχαν το τρία στα τρία σε μία αγωνιστική στην Ευρωλίγκα και για να βρούμε το πότε κάτι αντίστοιχο έγινε σε πρεμιέρα της διοργάνωσης, τότε πρέπει να πάμε ακόμα πιο πίσω. Συγκεκριμένα τη σεζόν 1998/99 ο Παναθηναϊκός (84-62 τη Μακάμπι), ο Ολυμπιακός (72-67 τη Βίρτους Μπολόνια) και ο ΠΑΟΚ (87-75 τη Ρεάλ Μαδρίτης) ξεκίνησαν με το «δεξί» τις υποχρεώσεις τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ντέρμπι στο Τελ Αβίβ

Το γεγονός πως και οι τρεις ελληνικές ομάδες έδωσαν το πρώτο τους παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, δεν σημαίνει πως τελείωσε και η πρώτη αγωνιστική της διοργάνωσης. Σήμερα διεξάγονται έξι αναμετρήσεις με αυτή του δεύτερου ομίλου μεταξύ της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της Ουνικάχα Μάλαγα (21.00) να ξεχωρίζει. Για τον ίδιο όμιλο γίνεται και ο αγώνας Τσιμπόνα-Ολίμπια Λιουμπλιάνα (21.45).

Τρία παιχνίδια του πρώτου ομίλου περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα: Ντιναμό Μόσχας-Κολωνία (19.15), Εφές Πίλσεν-Πρόκομ Τρεφλ (20.15) και Λε Μαν-Φορτιτούντο Μπολόνια (21.30). Τέλος, η Μπένετον Τρεβίζο υποδέχεται τη Ζαλγκίρις Κάουνας (21.45) στα πλαίσια του τρίτου ομίλου.

Επιμέλεια: Αποστόλης Κοτρότσος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube