Την πλήρη αντίθεσή του με τις επικείμενες αλλαγές που φέρνουν οι επικείμενες αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζει με σχετικό ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου καθώς προβλέπει ότι για δεύτερη φορά εντός των τελευταίων 10 ετών πανεπιστημιακά τμήματα θα φύγουν από την πόλη και θα μεταφερθούν στην Πάτρα.

Άλλωστε, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές μιλούν για κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση ο Δήμος Αγρινίου επισημαίνει: «Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κινούνται στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης και εν τέλει της κατάργησης των περιφερειακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και της ικανοποίησης επιδιώξεων και συμφερόντων που πόρρω απέχουν από την αναζήτηση και προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Με το προωθούμενο σχέδιο ενισχύεται η συγκεντρωτική αντίληψη που οδήγησε τον μισό και πλέον πληθυσμό στα δύο βασικά αστικά κέντρα της χώρας,με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα» και προσθέτει «Η πρόταση του Υπουργείου για υπαγωγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανασύρει δυσάρεστες μνήμες και δημιουργεί ανησυχίες για την επανάληψη του φαινομένου της υφαρπαγής της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου».

Εξηγεί πως «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, στον λίγο χρόνο της αυτόνομης λειτουργίας του, με το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο και τη συνολική δραστηριότητά του, καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου μας» και τονίζει «Η πορεία αυτή, δεν θα επιτρέψουμε να ανακοπεί. Η αποστέρηση της ισχυρής παρουσίας ενός αξιόπιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος, από μια περιοχή που το ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα της χώρας, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της. Η ένατη σε νόμιμο πληθυσμό πόλη της χώρας, δεν μπορεί να στερηθεί το Πανεπιστήμιό της, τη στιγμή που άλλες μικρότερες πόλεις δεν θίγονται από τι επιχειρούμενες αλλαγές».

Υπό αυτά τα δεδομένα καλούν την κυβέρνηση «να επανεξετάσει τη θέση της και να προωθήσει άμεσα κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια και πράξη, ώστε να ενισχυθεί η αυτόνομη πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει η Διοικούσα Επιτροπή και τις προτάσεις που υπέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο με την από 10-12-2012 απόφασή του.

Καλούμε τους εκπροσώπους του λαού μας στο Κοινοβούλιο να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την πρόταση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

Ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για να μεταφέρουμε την αγανάκτηση και την αντίθεση του λαού της περιοχής για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου.

Καλούμε τους φορείς και το λαό του Αγρινίου σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο αν η Κυβέρνηση εμείνει στην πρότασή της».

Πηγή: Protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη εισβολή

Ζάκυνθος: Μαθητής γυμνασίου πήγε στο σχολείο με πιστόλι

Σκηνές «πολικής αποκάλυψης» στη ρωσική Άπω Ανατολή: Οι κάτοικοι σκάβουν τούνελ μέσα στα χιόνια

Πρώην αντιδήμαρχοι της Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν για τον θάνατο 65χρονου από αγέλη σκύλων

Κλειστά όλα τα σχολεία την Τετάρτη στην Αττική, δημόσια και ιδιωτικά

Έρχεται κακοκαιρία με χιόνια και καταιγίδες - Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Εληξε το μπλόκο της Άρτας - Αποχώρησαν μετά από 50 ημέρες οι αγρότες

Σε κόκκινο συναγερμό η Αττική και άλλες 4 περιφέρειες ενόψει της κακοκαιρίας

Συνελήφθη 37χρονος για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών στο Μενίδι - Αφαιρούσε καλώδια

Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις για το 2026: Χατζηδάκης και Σκέρτσος παρουσίασαν το κυβερνητικό σχέδιο