Κηδεύεται σήμερα στις 11 (τοπική ώρα) ο Ούγκο Τσάβες ο οποίος απεβίωσε χτυπημένος από τον καρκίνο και στην κηδεία του αναμένεται να παραβρεθούν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Στη Λατινική Αμερική αναμένεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής, ενώ την τελετή θα παρακολουθήσουν επίσης δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν.

«Μέχρι τώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 55 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους», διαβεβαίωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Νίκολα Μαντούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.

Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες την άφιξη στο Καράκας του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες, φαίνεται απίθανη λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.

Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα πρόεδρος του Περού, Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας. Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανακοίνωσε την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν μεγάλες αντιπροσωπείες.

Εν τω μεταξύ η σωρός του Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί μετά την κηδεία και θα τοποθετηθεί «στην αιωνιότητα», στο στρατιωτικό μουσείο όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου της χώρας Νίκολα Μαντούρο.

Πηγή: newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Περιστέρι: Συνελήφθησαν 7 ανήλικοι που είχαν στην κατοχή τους σιδερογροθιά και μαχαίρια

Επιδότηση για την αλίευση του λαγοκέφαλου - «Στόχος τιμή υψηλότερη από τα 4,73 ευρώ το κιλό»

«Πήρα ένα κούτσουρο και την αποτελείωσα»: Σοκάρει η απολογία του 43χρονου για το έγκλημα στα Χανιά

Λιχτενστάιν: Το κράτος που έγινε τραπεζική θυρίδα

Δεν προκύπτει ερωτικό κίνητρο για τη δολοφονία της Σταυρούλας, λέει η ΕΛ.ΑΣ. – Γνωστός στις Αρχές ο 43χρονος

Φωτιά σε πλοιάριο εντός ναυπηγείου στη Σαλαμίνα – Ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Θετικό βήμα στην Ελβετία: «Σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες Ιράν - ΗΠΑ για τον Λίβανο - Προειδοποίηση του IRGC

Συνελήφθη η μητέρα του βρέφους που νοσηλεύεται με κάταγμα στο Καραμανδάνειο

Τέλος χρόνου για τα ακαθάριστα οικόπεδα: Λήγει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία, από αύριο οι έλεγχοι

Κούβα: Απεβίωσε ο Ραμίρο Βαλντές, ένας από τους τελευταίους εν ζωή συνεργάτες των αδελφών Κάστρο