Δυσοίωνες προβλέψεις αναλυτών του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News για την Κύπρο, για διπλασιασμό του ποσοστού της ανεργίας στο 30%, όπως στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα οι Κύπριοι συνωστίζονται γι’ άλλη μια μέρα στα ΑΤΜ, ελπίζοντας να ανοίξουν, επιτέλους, οι τράπεζες.

Ανάλυση του Sky News αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ύφεση τόσο βαθιά που σύντομα το 30% του ενεργού εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να γεμίσει τις λίστες της ανεργίας.

Ο καθηγητής Χάρι Τσούκας, αναλυτής επιχειρήσεων, δήλωσε στο Sky News: «Η ανεργία είναι πιθανό να διπλασιαστεί και από 14% να φτάσει το 25% και, ενδεχομένως και το 30%...», σημειώνει.

Στο σημείο για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο επισημαίνει ότι οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται το πακέτο βοήθειας, θα επιφέρουν :

* Μαζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος
* Αναπόφευκτη απώλεια πολλών επενδυτών
* Κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας

«Προπαντός ψυχραιμία…»

Συστάσεις προς τους καταθέτες των τραπεζών να κρατήσουν την ψυχραιμία τους όταν, κατά πάσα πιθανότητα αύριο Πέμπτη, θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες απηύθυνε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Πάντως, «ουρές» σχηματίστηκαν το πρωί στα καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Λαϊκή, Κύπρου, Ελληνική) στην Ελλάδα, τα οποία ανήκουν πλέον στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Ανεξέλεγκτα δάνεια, κυρίως στην Ελλάδα, οδήγησαν στον κατήφορο της Λαϊκής Τράπεζας», υποστήριξε την Τετάρτη στο ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.
Εκτίμησε ότι θα γίνει 50% «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρου και 80% στη Λαϊκή.

Τρίζουν οι αγορές λόγω Ντάισελμπλουμ

Απώλειες άνω του 5% (!) σημειώνει (14:55) το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων για συμμετοχή καταθετών σε προγράμματα διάσωσης τραπεζών. Αρνητικά κινούνται οι δείκτες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη. Κέρδη καταγράφει, αυτή την ώρα, το Λονδίνο.

Τέλος, σε αρνητική υποβάθμισε σήμερα την οικονομική προοπτική της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Βαθμολογεί πλέον την Κύπρο με «Β», μια αξιολόγηση που βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, αφού αντιστοιχεί σε έναν οφειλέτη με πολύ ασθενείς εγγυήσεις αποπληρωμής.

Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube