Διαψεύδει ο καθ' ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων ότι έχει λάβει λίστα με ονόματα πολιτικών απ' όλα τα κυπριακά κόμματα οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν τα δάνεια που είχαν λάβει από κυπριακές τράπεζες.

Η εφημερίδα «Εθνος» που δημοσιεύει σε πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα την λίστα κάνει λόγο για λεηλασία των κυπριακών τραπεζών από πολιτικούς όλων των κομμάτων οι οποίοι με την πρακτική της διαγραφής παλαιών τους οφειλών έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία.

Η ιστοσελίδα «κουτί της Πανδώρας», που επίσης δημοσιεύει λίστα με δάνεια εκατομμυρίων που όπως γράφει «σβήστηκαν δια μαγείας από τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου» αναφέρει ότι ο κατάλογος έχει ήδη παραδοθεί στην επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, κάτι που αναφέρει και το «Έθνος».

Πριν από λίγα λεπτά, ο κ. Δημήτρης Συλλούρης, πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως διέψευσε ότι η Βουλή έχει παραλάβει κατάλογο με διαγραφέντα δάνεια.

«Επειδή διάφορες φήμες ή και δημοσιεύματα φέρουν ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων να περιλαμβάνονται σε κατάλογο που δήθεν έχει κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής σε σχέση με τα διερευνώμενα από την επιτροπή θέματα, διευκρινίζεται ότι κανένας κατάλογος με τέτοια στοιχεία δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής ή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα θέματα αυτά», τονίζει ο κ. Συλλούρης. Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών προσθέτει ότι «οποιεσδήποτε διαδόσεις ή δημοσιεύματα αναφορικά με ονόματα που δήθεν περιλαμβάνονται σε τέτοιο κατάλογο, δεν εξυπηρετούν με κανένα τρόπο το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως».

Ωστόσο, από την ανάλυση της τοποθέτησης του κ. Συλλούρη προκύπτει ότι απλώς η επιτροπή δεν έχει ακόμη παραλάβει την λίστα με τα πρόσωπα όσων φέρονται να έχουν επιτύχει διαγραφή των δανείων τους.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα πολιτικά πρόσωπα που σύμφωνα με το «Έθνος» κατάφεραν να σβήσουν δάνεια που είχαν λάβει από κυπριακές τράπεζες.

Βγενόπουλος: Συμφωνίες σε βάρος των συμφερόντων της τράπεζας, να παρέμβει ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου

Σε δήλωσή του για την υπόθεση της διαγραφής δανείων που είχαν λάβει Κύπριοι πολιτικοι από κυπριακές τράπεζες ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου να παρέμβει και αναφέρεται στον Κύπριο πολιτικό Γ.Β «με θητεία σε ανώτατα αξιώματα» ο οποίος έκανε ρύθμιση παλαιότερων δανείων του η οποία ήταν σε βάρος των συμφερόντων της τράπεζας.

Διαβάστε τη δήλωση του κ. Βγενόπουλου: « Όπως απεκάλυψε σήμερα η Ελληνική εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» διάφορες τράπεζες στην Κύπρο διέγραψαν κάποια δάνεια που έχουν σχέση με πολιτικούς. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και «εταιρεία της οποίας μέτοχος με 51% είναι ο κ. Γ.Β. κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα που εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή του ποσού των 5,8 εκατ. δολαρίων με την επισήμανση όμως ότι η διαγραφή έχει υπολογιστεί για το 2014».

Αυτή είναι μία περίπτωση για την οποία είχα ενημερωθεί και πρόκειται για αναδιοργάνωση/ρύθμιση παλαιού δανείου όπου εισπράχθηκαν άμεσα 15 εκατ. δολάρια και υπό την προϋπόθεση ότι θα εισεπράττοντο 3 εκ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2012 και 3 εκ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2014 η Τράπεζα συμφώνησε να αφαιρεθούν από την οφειλή οι παλαιοί τόκοι υπερημερίας.

Όμως τον Φεβρουάριο του 2012 η Διοίκηση του κ. Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί και έκανε με τον κ. Γ.Β. νεώτερη συμφωνία εις βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας.

Κατόπιν των ανωτέρω:

1. Ο κ. Γ.Β. λόγω στοιχειώδους πολιτικής ευαισθησίας πρέπει να παραιτηθεί της εκ του νόμου προστασίας των προσωπικών του δεδομένων και να αποκαλύψει ο ίδιος την ταυτότητά του καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

2. Ο κ. Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να επέμβει άμεσα ώστε να εξετασθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις απόδοσης ποινικών ευθυνών.

3. Ο Υπουργός Οικονομίας και Πρόεδρος της ΛΑΪΚΗΣ τον Φεβρουάριο του 2012 κ. Μιχάλης Σαρρής οφείλει να αποκαλύψει την συμφωνία που έγινε με τον κ. Γ.Β., αλλά και να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Γ.Β. ήταν υπέρμαχος, με δημόσιες δηλώσεις του, της Διοίκησης Σαρρή και είναι από τους πιο τακτικούς συκοφάντες μου στα Κυπριακά και στα Ελληνικά ΜΜΕ (που μάλιστα τον προλογίζουν με θαυμασμό), γεγονός που αποδεικνύει ότι η αρχική συμφωνία ρύθμισης που είχε κάνει με στελέχη της ΛΑΪΚΗΣ επί Προεδρίας μου δεν ήταν της αρεσκείας του.

Οφείλω να υπενθυμίσω τον ισχυρισμό μου ότι οι συκοφαντίες εναντίον μου εκπορεύονται είτε από ανθρώπους που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν για τις δικές τους ευθύνες, ή από άγνοια, όπως συμβαίνει κυρίως στα Ελληνικά ΜΜΕ που παρασύρονται από τους εκ Κύπρου πληροφοριοδότες τους.

Υ.Γ. Για τις αναφερόμενες στο δημοσίευμα ρυθμίσεις μικρών ποσών, επειδή οι αποφάσεις ελαμβάνοντο σε χαμηλά επίπεδα ιεραρχίας στην Κύπρο, δεν γνωρίζω τι έγινε και συνεπώς δεν έχω άποψη για το εάν ήταν ορθές τραπεζικά ρυθμίσεις ή όχι».

Πηγή: www.protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube