Φοβερά πράγματα στο γήπεδο «Καραϊσκάκη»… τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στην εξέδρα! Για μία ώρα αγώνα, πάνω από το φαληρικό γήπεδο είχαν μαζευτεί τόσα σύννεφα που η καταιγίδα που θα παρέσερνε παίκτες, προπονητές, διοίκηση, φαινόταν σαν το μοναδικό πιθανό σενάριο. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ καλά και φαινόταν πως θα περνούσε ένα ευχάριστο απόγευμα, όμως, για ακόμη μια φορά, έπαθε το... σύνηθες «μπλακ άουτ» και βρέθηκε να χάνει 2-0 στο 52΄. Τα συνθήματα από την εξέδρα -κατά πάντων- άρχισαν να πέφτουν βροχή, κάτι που αφύπνισε τους γηπεδούχους. Με αντεπίθεση διαρκείας και με έναν αντίπαλο να φορτώνεται με τόσο άγχος που ουσιαστικά χάριζε τη μπάλα, ο Ολυμπιακός έφτασε σε μια ακόμη ανατροπή, πετυχαίνοντας τρία γκολ στο τελευταίο μισάωρο, καταφέρνοντας έτσι να καλύψει πρόχειρα με ακόμη μια νίκη τις πολλές ανοιχτές πληγές του. Λυτρωτής ο Μπόρχα στο 90΄. «Ghostbusters ΠΑΟ και ΑΕΚ», γράφει ο «Βάλε με μέσα».

Το ματς

Πιστός στην «παράδοση»

Την «παράδοση» που διατηρείται την τελευταία διετία κράτησε -τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο του ματς κόντρα στο Αιγάλεω- ο Ολυμπιακός. Τι λέει η παράδοση αυτή; Ότι οι «ερυθρόλευκοι» ξεκινούν ένα παιχνίδι πολύ δυνατά, πιέζουν τον αντίπαλο, δημιουργούν ευκαιρίες, δεν κινδυνεύουν στο ελάχιστο και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δέχονται ένα γκολ εξ’ αιτίας ενός στιγμιαίου μπλακ άουτ και μετά… τρέχουν και δε φτάνουν. Ακριβώς αυτό συνέβη και στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας τα έκαναν όλα σωστά στον δημιουργικό τομέα, όμως «πλήρωσαν» και πάλι την ανικανότητά τους να τελειώσουν σωστά τις φάσεις, αλλά και την στιγμιαία κακή αντίδρασή τους στη φάση που βρέθηκαν πίσω στο σκορ.

Ευκαιρίες ο Ολυμπιακός…

Συνεπώς, το πρώτο ημίχρονο του αγώνα, μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη, όσον αφορά στην απόδοση του Ολυμπιακού (το Αιγάλεω όπως ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο τελείωσε το πρώτο μέρος: αμυνόμενο). Πριν το γκολ των φιλοξενούμενων και μετά από αυτό. Μέχρι το 22΄, όποιος στοιχημάτιζε ότι η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα θα κατάφερνε να δημιουργήσει απλώς μια ευκαιρία, πόσω μάλλον να πετύχει κάποιο γκολ, θα ήταν είτε τρελός είτε… μέντιουμ! Και αυτό γιατί σε αυτά τα πρώτα 20 λεπτά, ο Ολυμπιακός είχε κατασκηνώσει έξω από τα καρέ του Κίεσεκ και απειλούσε συνεχώς για το 1-0, με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του αγώνα είναι ότι μέχρι το 15΄ οι τελικές προσπάθειες ήταν 7-0 υπέρ των Πειραιωτών, οι πέντε εκ των οποίων ήταν ευκαιρίες για γκολ: Το σουτ του Μπαμπανγκίντα στο 10΄ μετά τη λάθος έξοδο του Κίεσεκ, το οποίο τελικά απόκρουσε ο γκολκίπερ του Αιγάλεω, στο 11΄, η σέντρα του Οκκά, την οποία απομάκρυνε ο Παπουτσής προ του Καστίγιο, η απόκρουση Κίεσεκ στην προβολή του Κωστούλα μετά το σουτ του Καστίγιο στο 12΄, η κεφαλιά άουτ του Οκκά μετά τη σέντρα του Ζεβλάκοφ στο 13΄ και τέλος, το σουτ του Οκκά, που κόντραρε στον Παπουτσή, μετά από έξοχο συνδυασμό των Μπαμπανγκίντα και Ζεβλάκοφ.

…γκολ το Αιγάλεω

Η σημαντικότερη φάση του πρώτου ημιχρόνου ήταν αυτή του 22ου λεπτού, όταν το Αιγάλεω, στην πρώτη και μοναδική φάση που δημιούργησε, κατάφερε να πετύχει γκολ στην αντεπίθεση με τον Σέζαρεκ και να «παγώσει» το «Καραϊσκάκη». Από το σημείο αυτό και μετά ο Ολυμπιακός δεν ήταν ο ίδιος για αρκετή ώρα αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εμφανώς σαστισμένοι, το άγχος άρχισε να βαραίνει όλο και περισσότερο τα πόδια τους, κάτι που συνετέλεσε στο να πέσει κατακόρυφα η απόδοσή τους και τα λάθη να διαδέχονται πλέον το ένα το άλλο. Κάπου εκεί άρχισε και η μουρμούρα από την εξέδρα… Εκεί που οι Πειραιώτες μπορούσαν να φτάνουν εύκολα στην αντίπαλη εστία, κάνοντάς το μάλιστα πέντε φορές μέσα σε ισάριθμα λεπτά σε κάποιο σημείο, στα εναπομείναντα λεπτά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, κατάφεραν να συνδυαστούν μόλις μία φορά, όταν στο 29΄ ο Στολτίδης πάσαρε κάθετα, ο Ριβάλντο άφησε τη μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και να φτάσει στον Μπαμπανγκίντα, ο οποίος από κοντά σούταρε άουτ.

Από την πλευρά του το Αιγάλεω, σε αυτό το πρώτο ημίχρονο, έκανε ότι πιο απλό μπορεί να κάνει μια ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας κόντρα σε έναν ποιοτικότερο αντίπαλο. Γέμισε τον χώρο του κέντρου, κράτησε κοντά τις γραμμές, οι παίκτες δεν άφηναν ποτέ και για κανένα λόγο τις θέσεις τους, βγαίνοντας μπροστά, μόνο όταν τους δινόταν η ευκαιρία, δηλαδή… η εξής μία!

Το δεύτερο μέρος, επεφύλασσε πολύ περισσότερα… Αν και θα περίμενε κανείς ο Ολυμπιακός να έχει ξεπεράσει το σοκ του 0-1 και να αρχίσει να παίζει όπως στο πρώτο εικοσάλεπτο προκειμένου να φτάσει, αρχικά, στην ισοφάριση, το δεύτερο μέρος ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Στο 52΄, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Σέζαρεκ βρήκε όσο χρειαζόταν τη μπάλα, μετά την πρώτη κεφαλιά του Νικολόπουλου και έκανε το 0-2 για το Αιγάλεω.

Τον ξύπνησε η εξέδρα

Κάπου εκεί ήρθε το ξέσπασμα, όχι όμως των παικτών του Ολυμπιακού, αλλά των φιλάθλων του. Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, με τους φίλους του Ολυμπιακού να ζητούν την καρατόμηση παικτών, προπονητή, ενώ δεν δίστασαν ακόμη και να τα βάλουν με τον πρόεδρο της ομάδας, ζητώντας του εμμέσως πλην σαφώς είτε να αλλάξει τακτική είτε να… αποχωρήσει.

Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα που φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού:

«Σωκράτη σεβάσου τον Ολυμπιακό, φέρε άλλους παίκτες ή φύγε από ‘δω»
«Παίξτε μπάλα οεοεοε»
«Θρύλε ντροπή σου, σε βλέπουν και οι νεκροί σου»
«Εεε, οοο βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ»
«Κόκκαλη Ξύλνα και άκου την 7, ομάδα για να φτιάξεις χρειάζεται λεφτά»
«Ξύπνα μαλ… Νορβηγέ»
«Εεε, οοο αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό»


Οι φωνές της εξέδρας, όπως φάνηκε, ήταν και αυτό που τελικά αφύπνισε αγωνιστικά τον Ολυμπιακό. Στο μισάωρο που ακολούθησε, οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύθηκαν τόσο την ποιότητα ορισμένων παικτών τους, όσο και την απόλυτη κατάρρευση του Αιγάλεω, η οποία ξεκίνησε στο 61΄ όταν ο Καστίγιο υποδέχθηκε την κάθετη μπαλιά του Ριβάλντο, σέντραρε για τον Οκκά στο πρώτο δοκάρι, με τον Κύπριο να μειώνει το σκορ.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα που υπήρχε μέσα στο γήπεδο, αφού οι παίκτες του Γιώργου Χατζάρα δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να αντισταθούν. Μετά το 1-2 από τον Οκκά, οι φιλοξενούμενοι είχαν πιστέψει, πρώτα αυτοί πριν τον Ολυμπιακό, ότι θα έχαναν και φυσικά όταν μια ομάδα έχει αυτή τη λογική, η ήττα είναι μονόδρομος. Οι ευκαιρίες των νταμπλούχων Ελλάδας άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, όμως γκολ δεν έμπαινε, καθώς πότε ο Κίεσεκ απομάκρυνε τον κίνδυνο και πότε οι «ερυθρόλευκοι» δεν σημάδευαν σωστά.

Όλα αυτά μέχρι το 83΄. Ο Ριβάλντο εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Σέζαρ πετάχτηκε πιο ψηλά από όλους και με ωραία κεφαλιά ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό. Πλέον το «Καραϊσκάκη»… έγερνε προς την εστία του Κίεσεκ, ενώ οι φωνές με… κριτική διάθεση από την εξέδρα, δεν σταματούσαν. Ακολούθησαν δύο ακόμη κλασικές ευκαιρίες για τους γηπεδούχους, μέχρι το τελευταίο λεπτό. Σε αυτό, τη λύση έδωσαν σε συνδυασμό Καστίγιο και Μπόρχα. Ο πρώτος έκανε μια ακόμη προσωπική ενέργεια από αριστερά σέντραρε για τον Μπόρχα, ο οποίος από το ύψος του πέναλτι χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Τα προβλήματα παραμένουν παρά τη νίκη

Μπορεί μετά από αυτή τη νίκη οι «ερυθρόλευκοι» να βρίσκονται πέντε βαθμούς πάνω από τους διώκτες τους, ωστόσο αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καλύψει τα πάρα πολλά αγωνιστικά προβλήματα τους. Τα οποία, μετά από 14 αγωνιστικές, συνεχίζουν να υπάρχουν και να μην επηρεάζουν (τουλάχιστον βαθμολογικά) αποκλειστικά και μόνο λόγω της… όχι και τόσο σθεναρής αντίστασης των αντιπάλων τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ντομί, Κωστούλας (84΄ Παππάς), Σέζαρ, Στολτίδης, Οκκάς (89΄ Ανατολάκης), Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Ριβάλντο, Μπαμπαγκίντα (64΄ Μπόρχα)

ΑΙΓΑΛΕΩ (Γιώργος Χατζάρας): Κίεσεκ, Ποπόφ, Κουμπαρούλης, Παπουτσής, Τσάτσος, Νικολόπουλος (70΄ Σκοπελίτης), Μουστόγιαννης, Ψωμάς, Ομο, Μάριτς (48΄ Πετρόπουλος), Σέζαρεκ (80΄ Εντουσέι)

Διαιτητής: Ρωμανός Κοντογιαννίδης (Σύνδεσμος Ξάνθης)
Κίτρινες: Καστίγιο - Ομο

Επιμέλεια: Άκης Στρατόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube