Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Ο Άρης υποδέχεται απόψε (20:45, Supersport) στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο» την Μπαρτσελόνα του Μιχάλη Κακιούζη, στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας, έχοντας ως αποκλειστικό στόχο τη νίκη, προκειμένου να προκριθεί στους "16" της διοργάνωσης, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Οι «κίτρινοι» προκρίνονται και με ήττα, με συνδυασμό αποτελεσμάτων, όμως όλοι στο στρατόπεδο της ομάδας θέλουν να έχουν την τύχη στα χέρια τους και να μην εξαρτώνται από άλλους. Παρών στην προπόνηση και ο Σκέιλς.
«Είμαστε έτοιμοι για μάχη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη νίκη, αφού αυτό είναι το καθοριστικό παιχνίδι για την πρόκριση», δήλωσε ο τεχνικός του Άρη, Αντρέα Ματσόν, και συμπλήρωσε: «Όλοι στις τάξεις της ομάδας, παίκτες, τεχνικό τιμ και διοίκηση, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε και την ψυχή μας μέσα στο γήπεδο, χωρίς να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στα άλλα γήπεδα, αφού έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε τη μοίρα μας. Η Μπαρτσελόνα θα είναι σκληρός αντίπαλος, γιατί είναι μια ομάδα που ξέρει να ανταποκρίνεται σε τέτοιους αγώνες και διατηρεί την αυτοσυγκέντρωσή της ως το τέλος. Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζουμε την πρόκριση στη φάση των "16" βάσει της συνολικής μας εικόνας στην πρώτη φάση. Πρέπει όμως να το αποδείξουμε στο παρκέ και να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα».
Από την πλευρά του, ο Σάββας Ηλιάδης τόνισε πως ενδεχόμενη νίκη θα αποζημιώσει τον κόσμο της ομάδας για τη συγκλονιστική του στήριξη σε όλη την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας. «Αναμφίβολα, είναι το κρισιμότερο παιχνίδι της χρονιάς. Η Μπαρτσελόνα είναι ένας θρύλος της Ευρωλίγκας και το δυναμικό της συνδυάζει την ποιότητα και την εμπειρία. Πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς για να προκριθούμε στη φάση των "16". Πρέπει να είμαστε σοβαροί, συγκεντρωμένοι, δημιουργικοί και παθιασμένοι για κάθε μπάλα. Το Αλεξάνδρειο θα είναι και πάλι καυτή έδρα, κατάμεστο από τους φιλάθλους μας, που πάντα μας ωθούν στη νίκη. Όλοι εμείς θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε με την πρόκρισή μας», δήλωσε ο Έλληνας γκαρντ.
Οι παίκτες των «κιτρινόμαυρων» μελέτησαν πριν από την απογευματινή προπόνηση της Τρίτης βίντεο με τα στιγμιότυπα των τελευταίων αγώνων των «μπλαουγκράνα» και στη συνέχεα προπονήθηκαν στο «Αλεξάνδρειο». Παρών ήταν και ο Αλεξ Σκέιλς, που νιώθει καλύτερα και ξεκίνησε τις προπονήσεις και ο Αντρέα Ματσόν μπορεί να τον υπολογίζει για τον αγώνα με τους Καταλανούς. Ο Σπύρος Παντελιάδης, που την Τρίτη είχε τα γενέθλιά του, τόνισε για τη μάχη της Τετάρτης πως το καλύτερο δώρο για αυτόν είναι να «κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να λάβω. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία για εμένα και την ομάδα».
Το "παρών" στο «Αλεξάνδρειο» έδωσε και ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Θανάσης Τζεβελέκης, παρά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, αφού δεν μπορούσε να μείνει μακριά από την ομάδα. Η παρουσία του μάλιστα στο γήπεδο ανέβασε το ηθικό των παικτών και του τεχνικού τιμ, που του ευχήθηκαν «περαστικά» και «σιδερένιος».
Τα σενάρια πρόκρισης
Η πρόκριση του Άρη στη φάση των "16" εξαρτάται από την αναμέτρησή του απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο σε περίπτωση ήττας θα ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα των αγώνων Νάπολι-Μπενετόν και Ορτέζ-Ζαλγκίρις. Δείτε αναλυτικά τα σενάρια πρόκρισης για τους «κίτρινους» ως πέμπτοι (υπενθυμίζεται πως στους "16" προκρίνεται και ο καλύτερος έκτος των τριών ομίλων):
Νίκη του Άρη, νίκη Ορτέζ, νίκη Μπένετον: Ο Άρης εξασφαλίζει την πρόκριση ως πέμπτος.
Νίκη του Άρη, νίκη της Ορτέζ, νίκη της Νάπολι με +1: Ο Άρης εξασφαλίζει την πρόκριση (θα είναι τέταρτος αν επικρατήσει με 64 πόντους της Μπαρτσελόνα, κάτι που μάλλον αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας).
Νίκη του Άρη, ήττα της Ορτέζ, νίκη της Μπένετον: Ο Άρης εξασφαλίζει την πρόκριση κι είναι τέταρτος.
Νίκη του Άρη, ήττα της Ορτέζ, νίκη της Νάπολι +1: Ο Άρης εξασφαλίζει την πρόκριση (θα είναι τέταρτος αν επικρατήσει με 64 πόντους της Μπαρτσελόνα, κάτι που μάλλον αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας).
Ήττα του Άρη, νίκη της Ορτέζ, νίκη της Μπένετον: Ο Άρης εξασφαλίζει την πρόκριση ως πέμπτος.
Ήττα του Άρη, νίκη της Ορτέζ, νίκη της Νάπολι: Ο Άρης αποκλείεται, εκτός κι αν βγει καλύτερος έκτος.
Ήττα του Άρη, ήττα της Ορτέζ, νίκη της Νάπολι: Ο Άρης αποκλείεται, εκτός κι αν βγει καλύτερος έκτος.
Ήττα του Άρη, ήττα της Ορτέζ, ήττα της Νάπολι: Ο Άρης προκρίνεται ως πέμπτος.
Θέλει πρώτο γκρουπ η Μπαρτσελόνα
Η Μπαρτσελόνα έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της στη φάση των "16", ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί ελπίδες να είναι η καλύτερη από τις δεύτερες ομάδες των τριών ομίλων, ώστε να βρεθεί επικεφαλής γκρουπ στην κλήρωση.
Ο προπονητής των «μπλαουγκράνα», Ντούσκο Ιβάνοβιτς, είπε για τον αγώνα: «Έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να βρεθούμε στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας ως καλύτεροι δεύτεροι των ομίλων, εν όψει της κλήρωσης για τη φάση των "16". Πρώτος μας στόχος είναι η νίκη για να βάλουμε τέλος στο σερί αρνητικών αποτελεσμάτων. Θα είναι πολύ σημαντικό για μας, προκειμένου να τονωθεί και η αυτοπεποίθησή μας. Ο Άρης είναι μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, με πολύ καλή άμυνα και πολλή πίεση, κάτι που είναι και ο λόγος που έχει κερδίσει πολλά παιχνίδια που έδειχναν χαμένα. Μπορεί να χάνουν ακόμη και με 20 πόντους, αλλά συνεχίζουν να παίζουν με ένταση και διεκδικούν τη νίκη ως το τέλος. Έχουν βάθος στον πάγκο και μπορούν να κάνουν πολλές αλλαγές. Μου αρέσει πολύ σαν ομάδα». Ο Ζόρντι Τρίας από την πλευρά του είπε: «Ξέρουμε πως ο Άρης χρειάζεται τη νίκη για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Η ατμόσφαιρα στις εξέδρες θα είναι καυτή και θα αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα για μας. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε το παιχνίδι μας. Ο Άρης είναι πολύ δυνατός κάτω από τα καλάθια. Ο Μάσεϊ και ο Ουίλκινσον μπορούν να μας κάνουν μεγάλη ζημιά, ειδικά στα επιθετικά ριμπάουντ, αλλά ξέρουμε τον τρόπο για να τους σταματήσουμε».
Η αποστολή των Καταλανών έφτασε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη χωρις τον Κασούν, που έχει υποστεί κάταγμα κόπωσης και δεν ήρθε με την υπόλοιπη αποστολή στην Ελλάδα. Παρόντες ήταν φυσικά και οι Μιχάλης Κακιούζης και Γιάκα Λάκοβιτς. «Θα προτιμούσα να είχε εξασφαλίσει νωρίτερα την πρόκρισή του ο Άρης και να μην είχε σημασία το μεταξύ μας παιχνίδι αύριο για τη συνέχειά του στη διοργάνωση. Ξέρω ότι θα στενοχωρήσω πολλούς Έλληνες, αλλά εγώ δεν έχω άλλη επιλογή παρά να κάνω τη δουλειά μου για να επικρατήσει η Μπαρτσελόνα μέσα στο Αλεξάνδρειο», δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, ενώ ο Σλοβένος πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού τόνισε: «Θεωρώ πως η άμυνα θα κρίνει τον νικητή. Έχω έντονες αναμνήσεις από το Αλεξάνδρειο από τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη. Ξέρω πόσο καυτή ατμόσφαιρα θα αντιμετωπίσω εγώ και οι συμπαίκτες μου από τους φιλάθλους του Αρη. Για μας δεν έχει καμία σημασία το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στη φάση των «16». Μας ενδιαφέρει το θετικό αποτέλεσμα και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψουμε νικητές στη Βαρκελώνη». Μοναδικός απών για τους Καταλανούς θα είναι ο Κροάτης σέντερ Μάριο Κασούν, που είναι τραυματίας.
Κόντρα και στην παράδοση
Μόλις τρεις νίκες σε έντεκα αναμετρήσεις απέναντι στην Μπαρτσελόνα μετρά ο Άρης στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (Κύπελλο Πρωταθλητριών ή Ευρωλίγκα). Η τελευταία νίκη του Αρη επί των «μπλαουγκράνα» επετεύχθη πριν από 17 χρόνια, την περίοδο 1988/89. Αναλυτικά η προϊστορία:
1987/88 Μπαρτσελόνα-Αρης 88-89
1987/88 Αρης-Μπαρτσελόνα 93-107
1988/89 Αρης-Μπαρτσελόνα 88-71
1988/89 Αρης-Μπαρτσελόνα 90-84
1988/89 Μπαρτσελόνα-Αρης 97-81
14/12/1989 Μπαρτσελόνα-Αρης 90-56
22/02/1990 Αρης-Μπαρτσελόνα 94-100
17/04/1990 Μπαρτσελόνα-Αρης 104-83
20/12/1990 Μπαρτσελόνα-Αρης 92-64
14/02/1991 Αρης-Μπαρτσελόνα 93-110
07/12/2006 Μπαρτσελόνα-Αρης 86-83
Το πρόγραμμα της ημέρας
Γ΄ ΌΜΙΛΟΣ
Τετάρτη, 31/1/2007
Αρης (ΕΛΛΑΔΑ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 20:45
Νάπολι (Ιταλία)-Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία)
Ορτέζ (Γαλλία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Φενέρμπαχτσε Ούλκερ (Τουρκία)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 12-1 25*
Μπαρτσελόνα 8-5 21*
Μπενετόν Τρεβίζο 7-6 20*
Αρης 6-7 19
Ορτέζ 6-7 19
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 6-7 19
Νάπολι 6-7 19
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-11 15
Με αστερίσκο (*) οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί.