Το φετινό φάιναλ φορ μπορεί να μην έδωσε το ποιοτικό μπάσκετ που περίμεναν οι περισσότεροι στους δύο ημιτελικούς της Παρασκευής, όμως οι περισσότεροι επώνυμοι που ασχολούνται και παρακολυθούν τη διοργάνωση πιστεύουν πως είναι άρτια οργανωμένη, πως υπάρχει ένα σχετικό θέαμα, ενώ για κάποιους μπορεί να είναι και ιστορικό, όπως τουλάχιστον δήλωσαν.
Αναλυτικά:
ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΤΖΕΡΑΡΝΤΙΝΙ (ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ): «Τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν την καλύτερη «έκθεση» όχι μόνο για τους παίκτες, αλλά και για την ποιότητα του διεθνούς μπάσκετ. Το διεθνές μπάσκετ έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και για μένα ήταν πολυτίμη η εμπειρία μου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, πριν μεταπηδήσω στο ΝΒΑ. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν ταλαντούχοι παίκτες και προπονητές στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ελπίζουμε να αναδεικνύονται συνεχώς νέοι ταλαντούχοι παίκτες και να τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να βελτιώνονται στις ομάδες τους. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος των ευρωπαϊκών ομάδων και της Ευρωλίγκα, δηλαδή να δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του αθλήματος».
ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ: «Αυτό είναι ένα ξεχωριστο φάιναλ φορ για εμένα, καθώς στον Παναθηναϊκό αγωνίζεται ο γιός μου. Μου δίνεται μία σημαντική ευκαιρία, παρά το γεγονός πως έμεινε εκτός δωδεκάδας και στον τελικό, αφού ο Ομπράντοβιτς επέλεξε τον Τόνι Ντελκ στη θέση του. Το σίγουρο είναι πως και οι τέσσερις ομάδες μπορούν να παίξουν καλύτερα από αυτό που έκαναν στους ημιτελικούς, αλλά όλα είναι διαφορετικά σε ένα φάιναλ φορ. Κάθε ομάδα δίνει προτεραιότητα στην άμυνα και επομένως θα δούμε τουλάχιστον πολυ καλές αμυντικές τακτικές στον τελικό. Ολοι γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν το βήμα για το ΝΒΑ. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτοί οι παίκτες προτιμούν να είναι οι αστέρες στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο ή να κάθονται στον πάγκο στο ΝΒΑ. Πιστεύω πως προτιμούν να παραμείνουν εδώ».
ΑΝΤΟΥΑΝ ΡΙΓΚΟΝΤΟ: «Σε ένα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα υπάρχει πάντα ένταση, δύναμη και άμυνα. Σε έναν αγώνα στο φάιναλ φορ βασικός στόχος είναι να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη για να κερδίσεις».
ΡΟΛΑΝΤΟ ΜΠΛΑΚΜΑΝ: «Η ΤΣΣΚΑ είναι παρούσα στα τελευταία πέντε φάιναλ φορ. Ο Παναθηναϊκός είναι, επίσης, μία φανταστική ομάδα. Προσωπικά, λατρεύω τον προπονητή της Μάλαγα, Σέρτζιο Σκαριόλο και την ομάδα του, γιατί παίζουν εκπληκτικό μπάσκετ. Νομίζω πως δε διαφέρουν οι παίκτες που βλέπουμε εδώ με αυτούς του ΝΒΑ. Οι Ευρωπαίοι παίκτες έχουν ένα πλεονέκτημα εν συγκρίσει με τους Αμερικανούς. Ξεκινούν την ενασχόληση με το άθλημα πολύ πιο νέοι, ωριμάζουν καλύτερα, με αποτέλεσμα να διαθέτουν περισσότερες και καλύτερες ικανότητες».
ΜΑΡΚΟΥΣ ΚΡΟΟΥ (ΣΚΑΟΥΤΕΡ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ): «Σε αυτό το φάιναλ φορ δε διαφέρει η ποιότητα των παικτών της πεντάδας με αυτή των παικτών που έρχονται από τον πάγκο. Το κενό με το ΝΒΑ μικραίνει όλο και περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στην Ευρώπη. Οσο για τον τελικό, νομίζω πως τον τίτλο θα κατακτήσει η ομάδα με το πιο γερό στομάχι. Δηλαδή, αυτή που θα αντέξει περισσότερο στην πίεση».
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης