Στο τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα του Ολυμπιακού, έκανε αυτό που έπρεπε. Σημείωσε δύο γκολ, έφτιαξε άλλο ένα και γνώρισε την αποθέωση. Ο λόγος για τον Ριβάλντο, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στην εκτός έδρας νίκη κόντρα στον Ιωνικό με 5-3, με τους «ερυθρόλευκους» να ολοκληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φετινό πρωτάθλημα. Οκκάς, Μενδρινός και Μπόρχα τα υπόλοιπα γκολ των νικητών, με τους γηπεδούχους να αποδίδουν καλό ποδόσφαιρο και να σημειώνουν 3 τέρματα με σκόρερ τους Νατσούρα, Φαμπίνιο και Μακόρ. Έντονες αποδοκιμασίες κατά του προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, από τους οπαδούς των πρωταθλητών Ελλάδας, σε εξέλιξη αυτή την ώρα η φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου.
Νωθρό ξεκίνημα
Στην σκιά του Ριβάλντο και της φιέστας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα του κόντρα στον Ιωνικό. Η εικόνα του παιχνιδιού στα πρώτα 10 λεπτά, ήταν εικόνα φιλικού αγώνα. Και οι δύο ομάδες χωρίς στόχους έδειχναν να έχουν αλλού το μυαλό τους. Πάσες στον χώρο του κέντρου, ανούσια υπεροχή των γηπεδούχων και αδιαφορία από τους "ερυθρόλευκους" ήταν το σκηνικό στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης.
Ο Ιωνικός έδειχνε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο και να έχει μεγαλύτερη όρεξη να παίξει καλό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να έχει την κατοχή της μπάλας και να προσπαθεί με κάθετες μπαλιές να γίνει απειλητικός μπροστά από την εστία του Μπούτινα. Στο 20ο λεπτό ο Ουκάρ βρέθηκε σε πάρα πολύ καλή θέση, αλλά του σουτ του ήταν άστοχο. Τρία λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης μέσα από την μεγάλη περιοχή έκανε και πάλι το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Μπούτινα.
Μετά τα πρώτα 25 λεπτά, ο Ολυμπιακός άρχισε να ανεβάζει στροφές και έδειξε διάθεση να πιέσει ψηλά και να "σπάσει" την άμυνα των γηπεδούχων. Με τους Στολτίδη και Νε και δένουν στα χαφ, τον Ριβάλντο σε ελεύθερο ρόλο και τους Μπόρχα και Οκκά να αλλάζουν συνεχώς πλευρές, οι "ερυθρόλευκοι" έγιναν απειλητικοί, αλλά τα μακρινά σουτ των Ριβάλντο και Οκκά δεν βρήκαν στόχο.
Η ώρα του "Ρίμπο"
Στα 3 χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό, ο Ριβάλντο είχε πάντα την καλή συνήθεια να "ξελασπώνει" την ομάδα όποτε αυτή το είχε ανάγκη. Έτσι και τώρα ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ έδωσε την λύση, βάζοντας τους καλύτερους τίτλους τέλους στην πορεία του με τους "ερυθρολεύκους". Ο "Ρίμπο" πέρασε δύο αμυντικούς του Ιωνικού έξω από την μεγάλη περιοχή, έκανε την λόμπα με το αριστερό, κρεμώντας τον Ραμίρεζ και γράφοντας το 1-0, με τον πορτιέρο του Ιωνικού να χειροκροτεί τον μέσο του Ολυμπιακού.
Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου τίποτα δεν άλλαξε και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν με το 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια.
Γκολ και θέαμα
Όσα δεν είδαμε στο πρώτο ημίχρονο, τα είδαμε μαζεμένα στην επανάληψη. Οι άμυνες άνοιξαν, τα μαρκαρίσματα χαλάρωσαν και αν οι συνθήκες του αγώνα ήταν διαφορετικές θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το παιχνίδι της χρονιάς. Στο 49' ο Γεωργάτος σέντραρε, ο Ριβάλντο στόπαρε την μπάλα αλλά την έστειλε στο δοκάρι του Ραμίρες. Στην επαναφορά, ο Οκκάς με τη μία, έκανε το 0-2 σε άδειο τέρμα.
Ο Ιωνικός όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια και έδειξε πως παρά τον υποβιβασμό του, ήθελε να ευχαριστηθεί το παιχνίδι και να αποχαιρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τους φιλάθλους του που βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της Νεάπολής. Στο 61' ο Ουκάρ εκτέλεσε φάουλ και ο Νατσούρας πήδηξε πιο ψηλά από όλους και κατάφερε να παραβιάσει για πρώτη φορά την εστία του Ολυμπιακού μειώνοντας σε 2-1.
Τέσσερα λεπτά αργότερα όμως έγινε και το 2-2. Ο Ονουάτσι έκανε την κούρσα από τα δεξιά, έσπασε την μπάλα στον Φαμπίνιο ο οποίος βρέθηκε σε απόσταση βολής από τον Μπούτινα, τον οποίο δεν δυσκολεύτηκε να "κερδίσει".
Τέρμα τα αστεία
Μπορεί ο αγώνας να μην είχε καμία βαθμολογική αξία, αλλά ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να αποχαιρετήσει το φετινό πρωτάθλημα με ήττα. Με την σέντρα ο Μπόρχα βρέθηκε μέσα στην περιοχή και με αριστερό δυνατό σουτ, δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 2-3, ενώ δύο λεπτά αργότερα, η αναμέτρηση ουσιαστικά έλαβε τέλος. Ο Μενδρινός ανετράπη μέσα στην περιοχή από τον Σίμο και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι. Ο Ριβάλντο ξεγέλασε τον Ραμίρες και έκανε το 2-4 μέσα σε αποθέωση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι συνέχισαν να βρίζουν τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ ζητούσαν από τον Ριβάλντο να παραμείνει στην ομάδα.
Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Μενδρινός στο 76'. Ο νεαρός που είχε περάσει αλλαγή στο παιχνίδι, είχε πολύ καλή παρουσία και την επισφράγισε με ένα πολύ όμορφο γκολ. Πήρε την μπάλα από τον Ριβάλντο έξω από την μεγάλη περιοχή, έκανε το δεξί σουτ, στέλνοντας την μπάλα στην δεξιά γωνία του Ραμίρεζ, έκανε 5-3.
Το τελικό 5-3 διαμόρφωσε στο 85ο λεπτό, ο Μακόρ με πολύ ωραία κίνηση μέσα από την μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού.
Το φιλμ του αγώνα
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Ιωνικός: Ραμίρες, Φαμπίνιο, Μελαμπιανάκης, Βουρεξάκης, Γκούτμαν (57' Σαχινίδης), Ουκάρ (75' Καραδέμητρος), Ξενίδης, Σίμος, Νατσούρας, Παβιό, Ονουάτσι (77' Μακόρ)
Ολυμπιακός: Μπούτινα, Πατσατζόγλου, Στολτίδης (80' Μάριτς), Οκκάς (80' Παππάς), Ριβάλντο, Νε (46' Μενδρινός), Μπόρχα, Γεωργάτος, Πάντος, Ανατολάκης, Σέζαρ
* "Ρίμπο μείνε στον Ολυμπιακό και γράψε το Σωκράτη στα α..... σου τα δυο", φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Συν τοις άλλοις, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για ενδεχόμενη απόκτηση του Κυργιάκου.
Αχιλλέας Κώτσογλου