Η ολοκλήρωση της εφιαλτικής φετινής σεζόν με τη χθεσινή ισοπαλία, 2-2, απέναντι στην Κέρκυρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ημέρας για τον Παναθηναϊκό. Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα δρομολογούνται από σήμερα. Την Τετάρτη το ραντεβού του Γιώργου Βαρδινογιάννη με τον Βίκτορ Μουνιόθ για τη λύση της συνεργασίας τους. Έως το τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα ο Ζοσέ Πεσέιρο για να υπογράψει πιθανότατα για δύο χρόνια. Σήμερα απαντά ο Μπόβιο, πιθανότατα αρνητικά, στην πρόταση ανανέωσης με μείωση αποδοχών. Αρκετές πιθανότητες παραμονής συγκεντρώνει ο Μπίσκαν, αρκεί να δεχτεί… περικοπές. «Πρέπει να κοιτάξουμε τη νέα χρονιά να παρουσιαστούμε καλύτεροι, γιατί η τρίτη θέση δεν αρμόζει στον Παναθηναϊκό», δήλωσε ο Σωτήρης Νίνης.

Θα αλλάξουν πολλά…

«Κάθε τέλος σημαίνει μία αρχή». Αυτό είναι το σύνθημα όλων στις τάξεις του Παναθηναϊκού για την ημέρα που ξημερώνει μετά την ολοκλήρωση μιας εφιαλτικής σεζόν, που βρήκε την ομάδα εκτός όλων των στόχων της. Οι αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σε όλα τα επίπεδα θα πάρουν σάρκα και οστά και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε όλα τα μέτωπα, με πρώτο και σημαντικότερο αυτό της τεχνικής ηγεσίας.

Ο Βίκτορ Μουνιόθ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για να λυθεί η συνεργασία τους. «Ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο αν είναι η τελευταία συνέντευξη Τύπου. Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές. Ολα είναι ανοιχτά», τόνισε χθες ο Ισπανός τεχνικός, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παραμονής. Η διάδοχη κατάσταση είναι ήδη έτοιμη. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ο Ζοσέ Πεσέιρο με στόχο να υπογράψει το συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών με τους «πράσινους». Ο Πορτογάλος προπονητής έχει συμφωνήσει σε όλα και ήδη έχει αρχίσει να μελετά τη νέα του ομάδα προκειμένου να δει τις ανάγκες της, αφού δεν υπάρχει η πολυτέλεια για να χαθεί χρόνος στο μεταγραφικό παζάρι.

Σε ό,τι αφορά στο υπάρχον δυναμικό, σήμερα αναμένεται να απαντήσει ο Ρικάρντο Μπόβιο στην πρόταση που του έκανε ο Παναθηναϊκός για συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 550.000 ευρώ. «Ο Παναθηναϊκός θα κρίνει αν θα με κρατήσει. Αν πληρωθώ, θα μείνω. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και ικανοποιεί κάθε παίκτη. Θέλω να μείνω, δεν σας κρύβω όμως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 4-5 ομάδες», δήλωσε χθες ο Βραζιλιάνος, το φετινό συμβόλαιο του οποίου προέβλεπε 900.000 ευρώ. Ο Μπόβιο θα απαντήσει εκτός απροόπτου αρνητικά, αφού άλλωστε η συμφωνία του με τη Μάλαγα, που λήγει σε δύο χρόνια, προβλέπει 800.000 ευρώ ετησίως. Ακόμη όμως και αν πει το «ναι» (πράγμα μάλλον απίθανο), θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και με την ομάδα του για να παραμείνει. Υπενθυμίζεται πως η οψιόν αγοράς του από τη Μάλαγα είναι δύο εκατομμύρια ευρώ, με τους «πράσινους» να μην είναι διατεθειμένοι να καλύψουν καν το ένα τέταρτο του συγκεκριμένου ποσού.

Σε αντίθεση με τον Μπόβιο, πιθανό είναι τελικά να παραμείνει στον Παναθηναϊκό ο Ιγκόρ Μπίσκαν. Ο Κροάτης μέσος μπορεί να μην πρόσφερε τα αναμενόμενα στα δύο χρόνια του στην ομάδα, ωστόσο οι τελευταίες καλές εμφανίσεις του ίσως σταθούν αρκετές για να τον διατηρήσουν στην ομάδα, υπό την προϋπόθεση όμως πως και ο ίδιος θα δεχτεί μία γενναία μείωση των αποδοχών του.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και αποχωρήσεις παικτών που δεσμεύονται με συμβόλαιο, όπως του Άντονσον (αν έρθει πρόταση από Ρόζενμποργκ ή Γκέτεμποργκ που λέγεται πως ενδιαφέρονται) ή του Ρομέρο (υπάρχει δυσαρέσκεια για τη μικρή προσφορά του), ενώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και το μέλλον του Βίκτορ Σάντσεθ, που ναι μεν έχει συμβόλαιο, ωστόσο μάλλον θα αναζητηθεί φόρμουλα για να το σπάσει. Τέλος, μένει να φανεί αν οι φήμες περί αποχώρησης και του Πιέρ Εμπέντε θα επιβεβαιωθούν.

«Να φύγει και να μην ξανάρθει»

Αυτό είναι το σύνθημα όλων των πράσινων» για τη φετινή σεζόν. «Ηταν μία κακή περίοδος. Πρέπει να κοιτάξουμε τη νέα χρονιά να παρουσιαστούμε καλύτεροι, γιατί η τρίτη θέση δεν αρμόζει στον Παναθηναϊκό», δήλωσε ο Σωτήρης Νίνης, που λόγω της κακής πορείας της ομάδας δεν μπόρεσε να χαρεί ο ίδιος την εξαιρετική του παρουσία και την καθιέρωση. «Αφού η ομάδα δεν πήγε καλά, δεν είμαι ικανοποιημένος. Ευχαριστώ τον κόσμο για το χειροκρότημα. Δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω». Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Παπαδόπουλου: «Ηταν μία δύσκολη χρονιά. Είμαστε στενοχωρημένοι, όπως και ο κόσμος μας. θα προσπαθήσουμε τη νέα περίοδο να οδηγήσουμε ψηλά τον Παναθηναϊκό».

Αξίζει να σημειωθεί πως και χθες κάποιοι από τους λιγοστούς φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο της Λιβαδειάς αποδοκίμαζαν και ειρωνεύονταν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους. «Παίξτε μπάλα, δεν είναι αγγαρεία, ΠΑΟ, θρησκεία, Θύρα 13», ήταν ίσως το πιο… κόσμιο σύνθημα που ακούστηκε.

Σήμερα οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα με την Κέρκυρα έκαναν χαλάρωμα. Οι υπόλοιποι έκαναν ζέσταμα, ασκήσεις στα σουτ και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με δίτερμα. Ο Νασίφ Μορις δεν προπονήθηκε λόγω ενός χτυπήματος από τον χθεσινό αγώνα. Ατομικά προπονήθηκαν οι Βαγγέλης Μάντζιος, Θανάσης Τσίγκας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ενώ ο Φίλιππος Δάρλας έκανε θεραπεία.

Έξι σερί ματς χωρίς νίκη

Ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε με τη χθεσινή ισοπαλία απέναντι στην Κέρκυρα έξι αγώνες χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα (0-1 με Εργοτέλη, 1-2 με Ατρόμητο, 1-1 με Καλαμαριά, 0-1 με Άρη και 1-1 με Λάρισα). Το αρνητικό ρεκόρ είναι αυτό της περιόδου 1980/81, όταν το «τριφύλλι» είχε μείνει χωρίς νίκη για επτά αγώνες, από τη 19η έως την 25η αγωνιστική, έχοντας έξι ισοπαλίες και μία ήττα. Την περίοδο 1978/79 ο Παναθηναϊκός είχε δύο αρνητικά σερί έξι αγώνων χωρίς νίκη, ενώ άλλες τρεις φορές οι «πράσινοι» είχαν πέντε αγώνες χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα. Επίσης ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τη φετινή περίοδο με μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών εκτός έδρας (28) παρά εντός (26), πράγμα που είχε να συμβεί από την περίοδο 1969/70.

Οι «πράσινοι» τελείωσαν τη σεζόν με την τρίτη καλύτερη επίθεση (47) πίσω από Ολυμπιακό (62) και ΑΕΚ (60) και την τέταρτη καλύτερη άμυνα (28) πίσω από Ξάνθη (22), Ολυμπιακό (23), Άρη (26) και ΑΕΚ (27). Κέρδισαν οκτώ πέναλτι ευστοχώντας σε όλα, ενώ εις βάρος τους καταλογίστηκαν επτά, από τα οποία τα πέντε ήταν εύστοχα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν συνολικά 3 αποβολές και 74 κίτρινες κάρτες, ενώ κέρδισαν αντίστοιχα 4 και 85 από τους αντιπάλους τους. Τέλος, οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» σημάδεψαν δώδεκα φορές τα αντίπαλα δοκάρια, ενώ το αντίστροφο συνέβη τρεις φορές.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube