Τα πρώτα παιχνίδια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λιγκ του βόλεϊ, ετοιμάζεται να δώσει η Εθνική ομάδα των ανδρών, απέναντι στην Τσεχία. Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος έφτασε την Παρασκευή το μεσημέρι στην πόλη Σβιτάβι και λίγο αργότερα πραγματοποίησε και την πρώτη προπόνηση της. Το πρώτο παιχνίδι με τους Τσέχους είναι προγραμματισμένο για τις 6.30μμ το Σάββατο, ενώ την ίδια ώρα, θα διεξαχθεί την Κυριακή και το δεύτερο ματς μεταξύ των δυο ομάδων.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αλέκος Λεώνης μίλησε για αυτά τα παιχνίδια, λέγοντας ότι: «Αρχίζουμε τις επίσημες αγωνιστικές μας υποχρεώσεις μετ’ εμποδίων. Στους ακραίους αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με τον Λάππα, που έχει κάποιες ενοχλήσεις στον ώμο αλλά και με την Τσεχία,που κατεβαίνει πλήρης με γνωστά ονόματα στο ευρωπαϊκό χώρο. Παρόλα αυτά ευελπιστώ ότι θα παρουσιάσουμε μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με την Πορτογαλία, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα είτε αν νικήσουμε, είτε αν χάσουμε από τους Τσέχους. Το σίγουρο είναι ότι μία ομάδα προοδεύει μέσα από τη διάρκεια και όταν παίζει αρκετό καιρό καλό βόλεϊ».

Ο έμπειρος τεχνικός ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, τονίζοντας: «Να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητές τους και που μπορούν να φτάσουν. Οι μεγάλοι στόχοι κάθε Εθνικής ομάδας θα πρέπει να είναι τα ευρωπαϊκά παγκόσμια πρωταθλήματα οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα υπόλοιπα τουρνουά να τα έχει για να δοκιμάζει νέους παίκτες, εφόσον υπάρχει υλικό και είναι βέβαια αξιόλογο. Για αυτό βλέπετε μέσα τον Παπαδημητρίου, τον Γκαρά, τον ώριμο αγωνιστικά Καρυπίδη, τον Αρμενάκη για να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν».

Ο Σωτήρης Πανταλέων μπορεί να είναι στους απόντες της αυριανής αναμέτρησης, αλλά δεν παρέλειψε να δώσει το στίγμα του… «Μπαίνουμε σε μία διοργάνωση, όπου η διάκριση σε αυτή δεν είναι τόσο σημαντική, όσο ο στόχος μας που είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για μας είναι ένα ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα, ουσιαστικός σκοπός όπως είπε και ο κ. Λεώνης είναι να προετοιμαστεί η ομάδα όσο το δυνατόν καλύτερα μέσα κι έξω από το γήπεδο, αν αφομοιώσουμε κάποια στοιχεία που θέλει να περάσει στην ομάδα ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, είναι μία καλή ευκαιρία για εμάς να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας αλλά και να βελτιωθούμε σε κάποιους τομείς που μέχρι τώρα φάνηκε να έχουμε αδυναμίες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικός μας στόχος είναι να προετοιμαστούμε μέσα από παιχνίδια με δυνατούς αντιπάλους όσο γίνεται καλύτερα για το ευρωπαϊκό της Ρωσίας».

Ο κεντρικός του Παναθηναϊκού, συνέχισε λέγοντας: «Το ποια θέση θα κατακτήσουμε φέτος είναι κάτι σχετικό. Είναι διαφορετικοί οι αντίπαλοι, εμείς έχουμε κάνει μία σημαντική ανανέωση και παράλληλα αλλάξαμε και προπονητή. Κάθε διοργάνωση είναι διαφορετική, δεν μπορείς να πεις εκ των προτέρων ότι θα πετύχουμε αυτό ή εκείνο…».

Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή των Βραζιλιάνων συμπαικτών του, στο World League, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ασφαλώς η αίγλη της Παγκόσμιας Λίγκας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ευρωλίγκα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δεν θα πρέπει να δώσουμε σημασία ή να μην προσπαθήσουμε στους αγώνες που έχουμε φέτος. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε από κάθε παιχνίδι όλο και περισσότερα, ώστε να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο μας και του χρόνου να επιστρέψουμε στο World League που όλοι θέλουμε πάρα πολύ».

Ο Σωτήρης Πανταλέων, έκανε και μια ανάλυση στην Εθνική Τσεχίας, λέγοντας: «Η Τσεχία είναι μια ομάδα που έχουμε παίξει πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτή την περίοδο δεν γνωρίζουμε με ποια σύνθεση θα κατέβει στους αγώνες, έχει πολλούς καλούς παίκτες, αρκετούς με τους οποίους ήμουν συμπαίκτης στον Παναθηναϊκό, αλλά θεωρώ ότι η Τσεχία είναι μία ομάδα που είναι μέσα στις δυνατότητές μας για να την κερδίσουμε. Εξαρτάται βέβαια πως θα κατέβει και πως θα εμφανιστούμε κι εμείς, καθώς τα νέα πρόσωπα είναι πάρα πολλά και πολλά θα εξαρτηθούν από το γεγονός αν θα χρησιμοποιήσει και η αντίπαλος μας νέους παίκτες».


Αλέξανδρος Κουλούρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube