Στην έρευνα για ατασθαλίες που ξεκίνησαν επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας συμπεριλαμβάνονται η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, η ποδοσφαιρική Λίγκα και πέντε εξέχοντα σωματεία.
Συνολικά 19 σύλλογοι, τηλεοπτικά κανάλια και παράγοντες του χώρου, συσχετίζονται με την υπόθεση που ξεκίνησε την Πέμπτη, με τους επιθεωρητές να ψάχνουν για έγγραφα που να έχουν σχέση με τις διαφημιστικές και τις τηλεοπτικές συμφωνίες.
«Η Λίγκα και ένας αριθμός εταιρειών δέχθηκε επισκέψεις από επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών», έλεγε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ποδοσφαιρική Λίγκα της Γαλλίας.
Τα σωματεία της μεγάλης κατηγορίας ήταν οι Μαρσέιγ, Παρί Σεν Ζερμέν, Λανς, Μπορντό και Λιόν, οι οποίες ήταν τα πέντε «εκλεκτά» μέλη από τη διαλυμένη πια «Club Europe», την οποία και χρηματοδοτούσε το «Canal Plus» το 2001.
Μέσω αυτής, το κανάλι πλήρωνε 250 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους. Επειτα από διαμαρτυρίες των μεγαλομετόχων του καναλιού, οι πληρωμές σταμάτησαν και πέρυσι το «Club Europe» έπαψε να λειτουργεί.
Από το «Canal Plus», το οποίο την περυσινή χρονιά κέρδισε τη «μάχη» της αποκλειστικότητας των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων της μεγάλης κατηγορίας για τις επόμενες τρεις σεζόν έναντι 600 ευρώ ετησίως, δεν θέλησαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Βαρβαρέσος