Δεν το βάζει κάτω παρά την κακή σεζόν που είχε αυτός και η ομάδα του, Σπάρτα Ρότερνταμ. Ο λόγος για τον Γιάννη Αναστασίου, που στα 34 του χρόνια σκέφτεται να συνεχίσει το ποδόσφαιρο για ακόμη δύο χρόνια, αλλά όχι σε ελληνική ομάδα. Άλλωστε ο έμπειρος φορ δηλώνει σε συνέντευξή του στη "SportDay" ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα πίσω.

«Η σεζόν στη Σπάρτα δεν ήταν αυτή που περίμενα. Έκανα μια κακή επιλογή, κάτι που πλήρωσα, αλλά δεν σκέφτομαι, εξαιτίας αυτής της χρονιάς, να σταματήσω. Αισθάνομαι ότι μπορώ να παίξω ακόμα δυο χρόνια καλή μπάλα» τόνισε ο πρώην παίκτης του Άγιαξ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ήταν μια χαμένη χρονιά και αυτό δεν ήταν ό,τι καλύτερο για μένα, αφού δεν είμαι πια σε ηλικία 25 ετών για να κάνω τόσο σοβαρά λάθη. Πήγα με όνειρα στην πιο ιστορική ομάδα της Ολλανδίας και στην αρχή όλα έδειχναν ότι θα εξελιχθούν ομαλά, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα επακολουθήσει».

• Τι δεν πήγε καλά;

«Αρκετά πράγματα. Αρχικά έκανα το λάθος και εμπιστεύτηκα τον Γουίλιαμ Χουτ,(προπονητής της Σπάρτα, με τον οποίο είχα πολύ καλή συνεργασία στη Ρόντα και με ήξερε καλά). Ο τελευταίος με έπεισε με τα λόγια του (όσον αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας) και δίχως να το σκεφτώ πολύ συμφώνησα όταν μου πρόσφεραν συμβόλαιο για συνεργασία. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά στο ξεκίνημα της περιόδου και όλα όσα είχαμε συζητήσει με τον προπονητή σχετικά με τον σχεδιασμό και το κτίσιμο της νέας Σπάρτα δεν εφαρμόστηκαν. Η ομάδα δεν δημιουργούσε ευκαιρίες, δεν έπαιζε δημιουργικό ποδόσφαιρο και εγώ δεν ταίριαξα σε αυτό το στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Αργότερα, όπως ήταν λογικό, γνώρισα και τις συνέπειες, αφού δεν έπαιζα».

• Ζήτησες να μιλήσεις μαζί του, να τον ρωτήσεις τέλος πάντων γιατί δεν σε χρησιμοποιεί;

«Ήμουν πολύ στενοχωρημένος με την όλη κατάσταση, όμως δεν αντέδρασα άσχημα. Βλέπεις τόσα χρόνια στα γήπεδα δεν έχω δώσει το δικαίωμα για να με σχολιάσουν αρνητικά και δεν ήθελα να γκρεμίσω ό,τι έκτισα με τόσο κόπο. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Απλά τον περασμένο Φλεβάρη τον πλησίασα και μιλήσαμε για την ομάδα. Τον ρώτησα αν με υπολογίζει, ώστε αν δεν με χρειαζόταν, να ψάξω να βρω κάτι καλύτερο. Μου απάντησε ότι με θέλει και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί μου, αλλά παρά τα όσα συζητήσαμε δεν άλλαξε κάτι για μένα. Από τότε δεν μιλήσαμε ξανά. Συνολικά στη Σπάρτα είχα δεκαεπτά συμμετοχές και σημείωσα μόλις ένα γκολ. Ήταν η χειρότερή μου σεζόν από τότε που έφυγα από την Ελλάδα».

• Μια και αναφέρθηκες στη χώρα μας, θα σε ρωτήσω αν σκέφτεσαι να συνεχίσεις σε κάποιον ελληνικό σύλλογο.

«Όχι. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει κάτι όσα χρόνια λείπω. Μάλλον χειρότερα έχουν γίνει τα πράγματα και είναι κρίμα. Ευτυχώς που υπάρχει η Εθνική ομάδα και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ευρώπη. Οι τελευταίοι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας και διαφημίζουν την πατρίδα μας στο εξωτερικό, (βλ.: Φάνης Γκέκας, που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του)».

• Ο Φάνης διέπρεψε στην Μπόχουμ, αλλά από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο όνομα όπως ο Χαριστέας δεν έκανε καλή σεζόν στη Φέγενορντ. Γιατί;

«Ήταν άτυχος ο Άγγελος, γιατί φέτος η Φέγενορντ δεν ήταν η καλή ομάδα που γνωρίζαμε. Ποιοτικά υστερούσε και έτσι ο Χαριστέας δεν έδωσε αυτά που μπορεί. Βέβαια η Φέγενορντ δεν παύει να είναι σύλλογος με τεράστια ιστορία, που κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην κορυφή. Η αλήθεια είναι όμως ότι τον τελευταίο καιρό δεν τα πηγαίνει καλά. Φέτος δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος. Δίχως επιθετική ανάπτυξη, δημιουργικότητα στο κέντρο και με κακή αμυντική γραμμή. Τι να σου κάνει μόνος του ένας Χαριστέας;».

• Δεν είχε καλή παρουσία αυτή τη σεζόν στην Αγγλία και ο Σαμαράς, ο οποίος στην Ολλανδία ήταν εντυπωσιακός. Γιατί;

«Η Μάντσεστερ Σίτι είχε κακή χρονιά. Δεν έπαιξε καλή μπάλα για το επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ. Μπορεί πράγματι να μην ήταν αυτός που όλοι ξέρουμε και να μην έκανε καλά παιχνίδια, ωστόσο εγώ του βρίσκω αρκετά ελαφρυντικά. Κατ' αρχήν δεν έπαιζε στη φυσική του θέση, αλλά ως αριστερός χαφ. Οταν η ομάδα του έκανε επίθεση αυτός βρισκόταν μακριά από το γκολ, τη στιγμή που το δυνατό του σημείο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το σκοράρισμα. Για μένα ευθύνη έχει ο προπονητής του στη Σίτι, που ίσως να μην ταιριάζει για τη συγκεκριμένη ομάδα».

• Στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας είχαμε συγκλονιστική μάχη μέχρι το τέλος, αλλά το πήρε και πάλι η Αϊντχόφεν. Τι συνέβη;

«Ήταν θρίλερ και τελικά χαμένη ήταν η Αλκμάαρ. Είναι η ανερχόμενη δύναμη του ολλανδικού ποδοσφαίρου, όμως δεν άντεξε την πίεση. Πάντως έκανε καταπληκτική δουλειά ο Φαν Γκάαλ. Στο τέλος κερδισμένη ήταν η Αϊντχόφεν, που έδειξε χαρακτήρα».

• Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα;

«Δεν θα το έλεγα. Προτιμώ να βλέπω ξένα πρωταθλήματα».

• Γιατί μου φαίνεται ότι βγάζεις μια πικρία όταν αναφέρεσαι στο ποδόσφαιρο της χώρας μας;

«Διαφωνώ με αυτό που λες. Απλά προτιμώ να παρακολουθήσω ένα ξένο ματς από ένα άλλο ελληνικού πρωταθλήματος και αυτό δεν είναι παράλογο. Από την Ελλάδα φεύγουν σιγά σιγά για το εξωτερικό οι καλοί, ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και έρχονται ξένοι που τις περισσότερες φορές βλέπουν τη χώρα μας σαν ένα σκαλοπάτι. Αυτή η εικόνα με ενοχλεί. Άλλες χώρες κάνουν πρόοδο, εξελίσσονται κι εμείς, αντί να τις ακολουθήσουμε, κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αυτές τις διαφορές βλέπω εγώ εδώ και εννέα χρόνια που βγάζω το ψωμί μου στο εξωτερικό. Όσοι παίκτες δεν ζουν στην Ευρώπη δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να παίζεις μπάλα στο εξωτερικό. Σου το λέω ξεκάθαρα ότι οι διαφορές είναι μεγάλες. Ούτε πίεση ούτε άγχος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Αντίθετα, εκεί παίζεις την μπάλα σου κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, σε γήπεδα όμορφα γεμάτα κόσμο και το ευχαριστιέσαι».

• Θα παραμείνεις στη «χώρα της τουλίπας»;

«Ναι. Αυτός είναι ο στόχος γιατί τελειώνω τις σπουδές μου σε μια σχολή προπονητών και γενικότερα έχω συνηθίσει τον τρόπο ζωής εδώ».

• Έχει αλλάξει κάτι στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας; Δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια;

«Ναι, γιατί πλέον εκτός από τις τρεις ομάδες που όλοι γνωρίζαμε μπήκε σφήνα η Αλκααρ του Φαν Γκααλ, η οποία μπορεί να μην πέτυχε τους στόχους της στη φετινή σεζόν, αλλά έδειξε μια δυναμική. Επίσης έχει ισχυροποιηθεί πολύ η Χέρενφεν. Τα επόμενα χρόνια θα δείτε και μια πολύ δυνατή Τβέντε. Σε λίγα χρόνια με Φίτεσε, Ουτρέχτη, Ρόντα πιο δυνατές, θα μιλάμε για ένα πολύ ισχυρό πρωτάθλημα, ανταγωνιστικό και ποιοτικό».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Επικίνδυνη πρεμιέρα για Καμερούν και Γκαμπόν - Ιδανικό ξεκίνημα αναζητά η Αλγερία

Πρεμιέρα με περίπατο κόντρα στην Ουγκάντα για την Τυνησία

Φιάσκο με το VAR στο Κονγκό-Μπενίν, δεν λειτουργούσε και δεν υποδείχτηκε πέναλτι!

Απίθανος Μουτουσαμί: «Δεν χρειαζόμουν φορείο για να βγω, αλλά δεν ήθελα να πάρω δεύτερη κίτρινη κάρτα»

Ζορίστηκε αλλά λύγισε την Τανζανία του Σαμάτα η Νιγηρία

Από τους επιβήτορες, μέχρι τους... κοιλάκανθους: Αυτά είναι τα παρατσούκλια των 24 ομάδων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής!

«Άνοιξαν δωρεάν τις θύρες στο Αίγυπτος-Ζιμπάμπουε επειδή δεν είχε κόσμο στο γήπεδο»

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Μπήκε... αγριεμένη η Σενεγάλη και σάρωσε την Μποτσουάνα!

Ο ορισμός του πολυθεσίτη: Οι δύο αθλητές που έχουν εμφανιστεί στο FIFA αλλά και στο Madden!

Ο Ελ Κααμπί φρόντισε στην πρεμιέρα να κάνει ό,τι δείχνει το… σποτάκι του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής!