Αισιόδοξος ότι η ΑΕΚ θα πραγματοποιήσει τη νέα χρονιά τους στόχους που έχει θέσει εμφανίστηκε ο Λορένσο Σέρα Φερέρ, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου που παρακολουθούν την προετοιμασία στο Ντούρβερτ. Ο Ισπανός τεχνικός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Μορέτο, τον Ριβάλντο, τον Αρουαμπαρένα, ενώ αποκάλυψε ότι θα γίνουν ακόμα τρεις μεταγραφές. Κοντά στον Τζέφερσον βρίσκεται η «Ένωση» για τη θέση του τερματοφύλακα. Τον Βάργκας "φωτογράφισε" ο Σέρα Φερέρ αποκαλύπτοντας τα στοιχεία που θέλει να έχει ο επιθετικός που θα αποκτήσει. Το τελευταίο της φιλικό επί ολλανδικού εδάφους δίνει η ΑΕΚ το απόγευμα (20.00) απέναντι στην Ανκαρασπόρ.
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε
•Αν σας ζητούσαμε να κάνετε μια σύγκριση με την αντίστοιχη μέρα της περσινής προετοιμασίας, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ΑΕΚ συγκριτικά με τότε;
«Δεν έχουν καμία σχέση οι δύο περιπτώσεις. Υπήρχαν τότε πολλοί τομείς που αγνοούσαμε ακόμα. Σε αυτή την προετοιμασία ξεκινάμε με ένα μικρό πλεονέκτημα, διότι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και σε ανθρώπινο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι παίκτες γνωρίζουν ποια είναι η δική μου φιλοσοφία δουλειάς. Δεν μπορείς να κάνεις συγκρίσεις, αλλά πιστεύω ότι αυτή η προετοιμασία ήταν πιο εύκολη για μένα ώστε να την ελέγξω. Κι αυτό διότι βρήκα μια πολύ καλή, αξεπέραστη θα έλεγα, στάση από τους παίκτες, μια ανθρώπινη ποιότητα αρκετά καλή, που επίσης με διευκόλυνε προκειμένου να έχει συνοχή η ομάδα. Επίσης, οι αρχές του παιχνιδιού εφαρμόζονται σιγά σιγά. Η προετοιμασία έχει ως πρώτο στόχο να βάλει τις βάσεις στη φυσική κατάσταση, την τεχνική και την τακτική. Πηγαίνουμε καλά, λαμβανομένης υπ' όψιν και της σκληρότητας της προετοιμασίας».
•Έχετε καταλήξει στον βασικό κορμό της ομάδας; Τι ποδόσφαιρο πρέπει να περιμένει φέτος να δει ο κόσμος της ΑΕΚ; Πιο θεαματικό από αυτό της περασμένης σεζόν;
«Το βασικό "μπλοκ" της ομάδας το έχω αποφασίσει. Αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν συνηθίζω να χαρίζω πράγματα. Ολα έρχονται ως συνέπεια της δουλειάς που κάνει ο καθένας μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οσο για την ποδοσφαιρική μου πρόταση, είναι –όπως έχετε δει– επιθετική. Οι παίκτες που αποκτήσαμε, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, έχουν κι αυτοί νοοτροπία επιθετική. Θα προσπαθήσω να το βελτιώσω όσο μπορώ αυτό. Αναμφίβολα, πάντα μου άρεσε η ομάδα μου να φέρεται καλά στην μπάλα. Ισως και ρισκάροντας υπερβολικά καμιά φορά. Βλέπετε και στις προπονήσεις ότι δεν μου αρέσουν τα γεμίσματα και το άμεσο ποδόσφαιρο. Θέλω να χειριζόμαστε καλά, με έναν όμορφο τρόπο, την μπάλα. Να έχει νόημα και σωστά κριτήρια ο χειρισμός. Θέλω να κοιτάζουμε το αντίπαλο τέρμα. Δεν θέλω η ομάδα μου να αμύνεται με μοναδικό σκοπό να μη δεχτεί γκολ.
Αλλά αυτή είναι μια ιδέα. Αυτή είναι η θεωρία. Αυτό που μας κάνει να εξελισσόμαστε είναι η δουλειά. Με τα λόγια δεν προχωράς. Αλλά εγώ αυτή την ιδέα θα τη μεταδώσω. Οι ποδοσφαιριστές μου είναι κι αυτοί της ίδιας ιδέας. Αυτό είναι σημαντικό, διότι πάντα είχα μεγάλο σεβασμό και για τους φιλάθλους. Πρέπει να είμαστε επαγγελματίες, αλλά έχουμε και μια δέσμευση πρώτα με τους εαυτούς μας και μετά με όλους τους θεατές που έρχονται να δουν θέαμα. Γι' αυτό δεν με ενδιαφέρει μόνο να κερδίζουμε. Με ενδιαφέρει, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο κερδίζουμε. Αυτό δουλεύω κάθε μέρα: το πώς να κερδίζουμε. Καμιά φορά δεν συμβιβάζομαι μόνο με τη νίκη. Πάω και λίγο πιο πέρα από τη νίκη».
•Στο φιλικό με τη Στεάουα υπήρχαν πολλοί νέοι παίκτες. Η άμυνα, για παράδειγμα, ήταν καινούργια κατά τα τέσσερα πέμπτα. Φεύγοντας από την Ολλανδία, έχετε μείνει ικανοποιημένος από τη βελτίωση στη συνοχή της ομάδας; Μέχρι τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ εκτιμάτε πως η ομάδα θα είναι έτοιμη;
«Λάβετε υπ' όψιν ότι αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Δηλαδή η συνοχή για την οποία μιλάτε θα έρθει από αυτή τη στιγμή και μετά, σιγά σιγά. Εμείς δώσαμε περισσότερη σημασία στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, διότι όταν έρθει η στιγμή των αγώνων για το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε πρωί και απόγευμα σε τομείς όπως η ενδυνάμωση. Η ομάδα θα είναι πιο απελευθερωμένη, πιο φρέσκια και χωρίς αυτό το βάρος στα πόδια, που θα την εμποδίσει να κάνει το παιχνίδι της και να ξεδιπλωθεί στον αγωνιστικό χώρο έχοντας μεγαλύτερη ευκινησία. Αυτές τις δύο εβδομάδες επιμείναμε αρκετά στη φυσική κατάσταση, στην αντοχή και στην ενδυνάμωση. Οσον αφορά τις αντοχές στο παιχνίδι μας, αυτές τις δοκιμάζουμε. Σίγουρα, όμως, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάνω στη γραμμή που εμένα μου αρέσει».
•Η ΑΕΚ παίζει και πάλι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή τη φορά όμως βρίσκεται στο γκρουπ των αδυνάτων. Φοβάστε το ενδεχόμενο να επηρεάσει αρνητικά την ομάδα στους άλλους δύο στόχους της ένας τυχόν αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ;
«Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί. Είναι μεγάλη πρόκληση για όλους τους επαγγελματίες και για τους φιλάθλους μας να περάσουμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, διότι όλοι μείναμε με πολύ όμορφη γεύση στο στόμα από την περασμένη συμμετοχή μας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Αρκεί να δείτε τις ομάδες που μπορεί να έχουμε ως αντιπάλους. Αν αποκλειστούμε –και χτυπάω ξύλο–, θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη χρονιά. Αλλά δεν πρέπει να κατεβάζουμε το κεφάλι, ούτε να αγωνιζόμαστε με απαισιοδοξία, διότι αυτό δεν μας ταιριάζει».
•Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε πώς σκέφτεστε τον εαυτό σας σε ένα χρόνο από σήμερα, τι θα θέλατε να έχετε πετύχει με την ΑΕΚ σ' αυτό το διάστημα; Το πρωτάθλημα ή κάποιον άλλον στόχο;
«Εγώ δεν δουλεύω με τα όνειρα. Δουλεύω με την καθημερινή πραγματικότητα. Πάντα έχω ως μέγιστο σκοπό μου να κάνω τα πράγματα καλά. Δεν συμβιβάζομαι να κάνω τα πράγματα απλώς καλά. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να συμβάλω κι εγώ μαζί με όλη την ομάδα στο να ζήσουμε μεγάλες χαρές αυτή την αγωνιστική περίοδο και στο τέλος να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι γι' αυτό που μπορέσαμε να δείξουμε και να πετύχουμε. Για να τα έχουμε όλα αυτά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας πάντα ανοιχτά, ποτέ κλειστά. Κατάλαβα πολύ καλά αυτό που θέλει να πει η συγκεκριμένη ερώτηση. Εχω μεγάλη επιθυμία να είμαστε αυτή τη φορά ικανοί να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε την περασμένη χρονιά. Την περσινή χρονιά δώσαμε σε αυτά τα νέα παιδιά πολλές ευκαιρίες. Περάσαμε από το στάδιο που δεν είχαμε κερδίσει ποτέ ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ στο στάδιο που κερδίσαμε και περάσαμε και πολλές στιγμές έχοντας πιθανότητες να κερδίσουμε και το πρωτάθλημα. Οπότε για να τα βελτιώσουμε όλα αυτά θα πρέπει να κάνουμε τα πράγματα πολύ καλά. Εγώ θα υπέγραφα ότι θα κάνουμε την ίδια δουλειά στο Τσάμπιονς Λιγκ και ότι θα βελτιωθούμε και στο πρωτάθλημα. Παράλληλα, σίγουρα θα βελτιωθούμε και δεν θα παρατήσουμε καθόλου το κομμάτι του Κυπέλλου, το οποίο πέρυσι ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για μένα».
•Οι παίκτες και ο κόσμος της ΑΕΚ λένε πως πιστεύουν πολύ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την πίστη; Πόσο πιστεύετε στον τίτλο;
«Έχω συνείδηση και ξέρω ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν παραιτούμαστε από το να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Τα παιχνίδια θα μας τοποθετήσουν στη θέση που αξίζουμε. Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να κοιτάω ψηλά».
•Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μας δήλωσε πως η ΑΕΚ έχει πολλές πιθανότητες να πάρει φέτος τον τίτλο, αρκεί να παιχτεί το πρωτάθλημα στα ίσια, και μας διευκρίνισε ότι αναφερόταν στη διαιτησία. Εσάς σας ανησυχεί αυτό το εξωαγωνιστικό κομμάτι εν όψει της νέας σεζόν;
«Γνωρίζω και έχω συνείδηση ότι το θέμα των διαιτητών θα είναι πάντα αμφιλεγόμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Είναι η πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι θα βελτιωθεί. Οι διαιτητές έχουν προσωπικότητα και δεν θα επιτρέπουν να επηρεάζονται. Θα αποκτήσουν και τον σεβασμό με την αυστηρότητα και τη σχολαστικότητα που πρέπει να έχει ένας "δικαστής" μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά και ο διαιτητής είναι ένας άνθρωπος και όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Χαίρομαι που οι παίκτες μου συνεχίζουν σ' αυτή τη γραμμή και πιστεύουν ότι οι ίδιοι είναι ικανοί. Αλλά ο νικητής δεν πρέπει να το λέει. Πρέπει να το κάνει. Και να το αποδεικνύει».
•Στη θέση του Σορεντίνο αποκτήθηκε ο Μορέτο. Η εντύπωση που σχηματίσαμε για τον Βραζιλιάνο είναι ότι του έχει στοιχίσει κάπως η απραξία την τελευταία σεζόν όσον αφορά τον «αέρα» του μπροστά στην εστία. Πιστεύετε ότι θα προλάβει να είναι έτοιμος για το πρώτο ματς της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ;
«Ναι, αν μας χρειαστεί, ναι. Είναι αλήθεια ότι ο Μορέτο σχεδόν δεν έπαιξε την τελευταία σεζόν. Αγωνίστηκε μόνο σε ένα ματς. Ομως την προηγούμενη σεζόν έπαιξε. Και έπαιξε πολύ καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάθε προπονητής έχει τις δικές του οπτικές γωνίες και τα δικά του κριτήρια και πρέπει να τα σεβόμαστε. Αλλά με τον Ρόναλντ Κούμαν ο Μορέτο έπαιζε. Με τον Φερνάντο Σάντος, όχι. Σεβόμαστε τα κριτήρια αυτά και δεν έχω να εκθέσω κάποια άποψη πάνω σ' αυτά. Ο Μορέτο έχει εμπειρία στο Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Η Μπενφίκα είχε περάσει στους "8" και η Μπαρτσελόνα την απέκλεισε. Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι στο ιδανικό σημείο φόρμας ο Μορέτο. Ομως πρέπει να περιμένουμε. Σίγουρα έχει διάθεση και πολύ καλή στάση. Επίσης, ο προπονητής τερματοφυλάκων, Σλόμπονταν Σούιτσα, κάνει πολύ καλή δουλειά και μάλιστα συγκεκριμένη δουλειά για την ετοιμότητα του τερματοφύλακα. Πρέπει να σκεφτόμαστε τα θετικά».
•Είπατε ότι «αν χρειαστεί ο Μορέτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι έτοιμος». Αυτό σημαίνει ότι ο γκολκίπερ που θα αποκτηθεί θα είναι σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο από ό,τι ο Μορέτο;
«Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να διεκδικήσουν τη θέση τους. Και ο καινούργιος που θα έρθει. Κανείς δεν έχει εγγυημένη τη θέση του. Σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια, αυτός που θα είναι σε καλύτερη κατάσταση θα αγωνιστεί».
•Θεωρείτε πως η ΑΕΚ έκανε λάθος χειρισμό στο ζήτημα του τερματοφύλακα και καθυστέρησε, δεδομένου ότι γνώριζε πως ο Σορεντίνο ήθελε πάρα πολύ να φύγει;
«Πέρυσι, όταν ήρθα στην ΑΕΚ, ο Σορεντίνο είχε θέσει πάλι αυτό το ζήτημα. Εγώ συνέχισα να μιλάω μαζί του, διότι δεν ήθελα να βρεθώ πάλι στην ίδια κατάσταση. Αυτός ήθελε να φύγει, αλλά δεν είχε καμία επίσημη πρόταση. Μου είχε πει ότι αν δεν έφτανε κάποια πρόταση, θα έμενε να αγωνιστεί για την ΑΕΚ. Φτάσαμε στην προετοιμασία και προέκυψε το θέμα Σορεντίνο. Το ζήτημα ήταν ότι ήθελε να φύγει, αλλά δεν είχαμε πρόταση. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε δύο τερματοφύλακες έχοντας και τον Σορεντίνο. Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι όλα θα βγουν σε καλό και όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτός θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα που είχε και εμείς δεν θα χάσουμε τίποτα. Αυτό, πάντως, δεν ήταν αποτέλεσμα δικής μας λανθασμένης πρόβλεψης. Ηταν η κατάσταση που βρήκαμε».
•Αρκετοί παίκτες αποκτήθηκαν, αρκετοί έφυγαν. Η μεγαλύτερη έκπληξη στις αποχωρήσεις ήταν ο Μπρούνο Τσιρίλο, βάσει της απόδοσής του και της εμπιστοσύνης που του είχατε δείξει. Γιατί δεν τον κρατήσατε;
«Πρέπει πάντα να βάζουμε στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά. Δηλαδή, αρχικά, αυτός να θέλει να συνεχίσει μέσα σε αυτή τη δυναμική που επιδιώκουμε να θέσουμε και μεσοπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου. Επίσης, πρέπει να αξιολογήσουμε τους τομείς που μπορεί να είναι ενδιαφέροντες και για το παιχνίδι της ομάδας και για τον ίδιο τον σύλλογο. Αυτή η απόφαση πάρθηκε επειδή είδα ότι και ο ίδιος δεν ήταν 100% πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Αυτή είναι η δυναμική πάνω στην οποία συνεχίζουμε και αυτή είναι η απόφαση που πάρθηκε».
•Τι άλλο λείπει για να συμπληρωθεί το παζλ του ρόστερ για τη νέα σεζόν;
«Εδώ και καιρό δουλεύουμε πάνω στη γραμμή της συμπλήρωσης αυτού του παζλ. Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες μας είναι ένας τερματοφύλακας και ένας επιθετικός. Πρώτος στόχος είναι ο επιθετικός και μετά ο τερματοφύλακας. Εχουμε τρεις-τέσσερις εναλλακτικές λύσεις για καθεμία από αυτές τις θέσεις. Ο πρόεδρος γνωρίζει ότι πρέπει να διαπραγματευθεί πλέον τις καλύτερες επιλογές, και αγωνιστικά και οικονομικά, που θα μπορούν να ταιριάξουν στον σύλλογό μας. Αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο να ψάξεις και να βρεις έναν επιθετικό-γκολτζή. Οι τιμές αυτή την εποχή είναι πάρα πολύ υψηλές, αλλά εμείς συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε πάνω σε αυτόν τον τομέα και να ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή. Οσο για τον τερματοφύλακα, όλοι γνωρίζετε το πρόβλημα που μας έθεσε ο Σορεντίνο. Με την απόφαση να μην ανανεώσουμε το συμβόλαιο του Χιώτη είχαμε δύο θέσεις να καλύψουμε. Επίσης, υπάρχει άλλος ένας τομέας που είναι λίγο ανησυχητικός, δηλαδή αυτοί οι τέσσερις-πέντε τραυματίες που έχουμε. Δεν ξέρουμε ούτε το σημείο ούτε την ημερομηνία πλήρους αποκατάστασής τους. Αυτό μπορεί να μας κάνει να ενσωματώσουμε και έναν τρίτο παίκτη στην ομάδα μας. Θα περιμένουμε λίγο και βλέπουμε».
•Γι' αυτόν τον τρίτο παίκτη έχετε κατασταλάξει σε ποια θέση θα παίζει ή θα περιμένετε λίγο ακόμα να δείτε την εξέλιξη των τραυματιών;
«Θα περιμένω να δω την εξέλιξη αυτών των τεσσάρων-πέντε παικτών. Τώρα έχουμε και τον Καπετάνο. Είναι ένας τραυματισμός από την περασμένη περίοδο. Εχουμε και τα ζητήματα που είναι λίγο πιο βαριά, του Αλεξόπουλου, του Γεωργέα, του Λαγού και του Χετεμάι. Ας περιμένουμε την εξέλιξη αυτών των παικτών και ίσως ενσωματώσουμε και έναν παίκτη βλέποντας τις ανάγκες μας. Ανάλογα, δηλαδή, με την περίοδο που θα μπορούν αυτοί οι παίκτες να επιστρέψουν. Προτεραιότητες αποτελούν ο επιθετικός και ο τερματοφύλακας».
•Λέτε ότι τώρα οι τιμές είναι υψηλές για τον επιθετικό. Γιατί δεν κάνατε κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην περίπτωση του Αρουαμπαρένα; Γιατί, δηλαδή, δεν τον κλείσατε νωρίτερα; Είχατε κάποιο στόχο που δεν υλοποιήθηκε ή περιμένατε κάποια ευκαιρία;
«Δεν είναι το ίδιο να ψάχνεις για επιθετικό με το να ψάχνεις για αριστερό μπακ. Για παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα έχει πολύ μεγάλους επιθετικούς και έκανε μεταγραφή τον Ανρί. Ολος ο κόσμος, και να έχει καλούς επιθετικούς, ψάχνει κι άλλους. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να βγεις στην αγορά αν δεν μιλάς για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Διαφορετικά, πρέπει να κατεβάσεις πάρα πολύ το επίπεδο, αλλά έτσι υπάρχει έλλειψη ποιότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι ότι δεν το έχομε κοιτάξει. Αντιθέτως. Οπως γνωρίζετε, ταξίδεψα στη Λατινική Αμερική για να κλείσω κάποιους παίκτες από νωρίς. Δεν τα καταφέραμε, λόγω του ότι οι τιμές ήταν πάρα πολύ υψηλές. Δεν είναι εύκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κλείσεις έναν γκολτζή. Εχουμε τρεις-τέσσερις εναλλακτικές και ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή. Ας περιμένουμε λίγο και θα δούμε ποια θα είναι η απόφασή μας».
•Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το προφίλ του επιθετικού που θέλετε;
«Η ιδέα μας είναι να ψάξουμε ένα συμπλήρωμα των παικτών που έχουμε –οι οποίοι έχουν μεγάλη ποιότητα–, που θα μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό. Αυτό το προφίλ είναι ενός ποδοσφαιριστή γρήγορου, που θα ψάχνει τους ελεύθερους χώρους και πάνω απ' όλα θα βάζει γκολ. Αυτό είναι το δύσκολο».
•Αν δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες για την απόκτηση επιθετικού, σκέφτεστε να κάνετε εσωτερικές αλλαγές ή μήπως ακόμα και να αλλάξετε το σύστημα;
«Υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά αυτό που περιμένω εγώ είναι να το φέρουμε εις πέρας. Αν δεν μπορούμε να πάρουμε τον καλύτερο, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με έναν παίκτη που θα συμβάλλει με θετικά πράγματα. Γνωρίζετε ήδη από την περασμένη χρονιά ότι εγώ δεν είμαι ένας προπονητής που τραβάω μόνο μια συγκεκριμένη γραμμή παιχνιδιού. Προσαρμόζομαι στην κατάσταση που βρίσκω μπροστά μου και προσπαθώ να βγάλω το μεγαλύτερο όφελος από τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτω. Τι σημαίνει αυτό; Αν ο Μαντούκα πρέπει να παίξει ως επιθετικός, θα παίξει. Αν χρειαστεί να παίξει ως επιθετικός ο Ζούλιο Σέζαρ, θα παίξει κι αυτός. Μπορώ, επίσης, να διαφοροποιήσω τον τρόπο παιχνιδιού στο κέντρο και αντί να κάνω τον "ρόμβο" να παίξω με τους χαφ σε ευθεία γραμμή. Μπορώ να παίξω και με δύο "δεκάρια", έχω πολλές εναλλακτικές. Αυτό δεν θα με δυσκολέψει».
•Υπάρχει πιθανότητα να μην κάνει η ΑΕΚ άλλη μεταγραφή;
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε μεταγραφή. Κάθε μέρα είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο, κάνουμε τα σχόλιά μας, προσπαθούμε, ψάχνουμε. Δεν τον αφήνω να ξεκουραστεί δευτερόλεπτο! Δεν είναι εύκολο να τον αφήσω».
•Πέρυσι τέτοιον καιρό μας λέγατε στην Αυστρία ότι θέλατε έναν επιθετικό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Τελικά πήρατε ένα ρίσκο με τον Ντελίμπασιτς, το οποίο δεν βγήκε. Το αναγνωρίσατε κι εσείς, μια και τον αποδεσμεύσατε έξι μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του. Τώρα ψάχνετε πάλι για έναν παίκτη που αν είναι υγιής θα παίζει; Σαν τον Ριβάλντο, τον Λυμπερόπουλο, τον Αρουαμπαρένα; Αν δεν βρείτε αυτό που θέλετε, θα ρισκάρετε ή θα κινηθείτε με εσωτερικές λύσεις;
«Θα το ρισκάρουμε. Ο επιθετικός και ο τερματοφύλακας είναι οι δύο πιο συγκεκριμένοι ρόλοι που υπάρχουν σε μια ομάδα. Ο ένας προσπαθεί να βάλει γκολ και ο άλλος να το αποτρέψει. Οι μεγάλοι γκολτζήδες αξίζουν πάρα πολλά χρήματα. Κοιτάξτε μόνο πού κινούνται τα ποσά για έναν γκολτζή. Με όλον τον σεβασμό, θα έλεγα ότι δεν είναι πολύ εύκολο ένας μεγάλος γκολτζής και ένας πολύ καλός παίκτης να θέλει να έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτή την εποχή είναι ακόμα πολύ δύσκολο αυτό. Πιστεύω ότι το ρίσκο πάντα υπάρχει. Ο ποδοσφαιριστής που έρχεται σε μια ομάδα είναι ένας άνθρωπος. Γνωρίζεις την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του, αλλά δεν ξέρεις τι προσαρμογή θα έχει. Καμιά φορά ένας παίκτης αποδίδει καλά σε μια ομάδα και σε μια άλλη δεν αποδίδει καλά. Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο παραδείγματα. Γι' αυτό πρέπει να ρισκάρουμε. Θα φέρουμε έναν παίκτη και θα δούμε αν θα είμαστε εύστοχοι σε αυτή την κίνησή μας».
•Φοβάστε μην κατηγορηθείτε ότι η ΑΕΚ χάνει το ελληνικό στοιχείο της; Διότι δεν έγινε κάποια μεταγραφή Ελληνα πρώτης γραμμής. Αποκτήθηκαν μόνο ξένοι πρώτης γραμμής…
«Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι η μοναδική επιλογή που μας επέτρεψε το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πρώτο που είχα πει ήταν ότι θα έπρεπε να κοιτάξουμε στην ελληνική αγορά. Σας εγγυώμαι ότι πρώτα κοιτάξαμε την ελληνική αγορά. Αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως όταν εμείς θέλαμε να πάρουμε έναν παίκτη, τότε βρισκόταν και μια άλλη ομάδα και έλεγε "τον θέλω κι εγώ". Πολλές ομάδες που πήραν Ελληνες παίκτες ήρθαν πίσω από εμάς. Εμείς είχαμε ενδιαφερθεί πρώτοι. Δεν χρειάζεται να πούμε ονόματα. Πιστεύω ότι ο όλος ο κόσμος γνωρίζει τι εννοώ. Οπότε, αν δεν μπορούμε να πάρουμε έναν Ελληνα, πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο. Ούτως ή άλλως, αν υπάρχει άλλος Ριβάλντο στην Ελλάδα, θα τον αποκτήσουμε!».
•Υπάρχει στην αγορά ο Μιχάλης Σηφάκης, για τον οποίο ακούστηκε ότι ενδιαφερθήκατε. Κατ' αρχάς, ισχύει ότι σας απασχολεί αυτή η περίπτωση; Αν όντως σας ενδιαφέρει, γιατί δεν τον αποκτάτε, δεδομένου του προβλήματος στην ελληνική αγορά;
«Μπορώ να σας πω ένα μέρος της αλήθειας. Είναι αλήθεια ότι σκεφτήκαμε αυτή τη δυνατότητα».
•Αλλά τι έγινε;
«Σας είπα ότι μπορώ να σας πω ένα μέρος της αλήθειας. Ο παίκτης είναι το ένα μέρος, είναι και ο σύλλογος όμως. Εμείς έπρεπε να κοιτάξουμε όλα τα μέρη. Εγώ μπορώ να σας εγγυηθώ, πάντως, ότι κοιτάμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καμιά φορά, επειδή μπορεί να μην είναι δυνατόν να πετύχουμε κάποια πράγματα, κατευθυνόμαστε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά πάμε στις μικρότερες ηλικίες. Θα δείτε ότι στο ρόστερ μας θα είναι πάνω από το 50% Ελληνες οι παίκτες. Κάτι που δεν το έχουν όλες οι ελληνικές ομάδες. Οσο εγώ θα συνεχίζω στην ομάδα και η δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ θα έχει πολύ καλούς Ελληνες παίκτες, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να βοηθήσουν, αν χρειαστεί, την πρώτη ομάδα. Υπάρχουν νεαροί παίκτες, ο Γκέντσογλου και ο Παυλής, που είναι 17 ετών, ο Μπαρμπούδης, ο Πλιάτσικας και ο Παπασταθόπουλος, που είναι 19, και όταν εγώ έφτασα εδώ αυτό δεν ήταν καν δυνατόν. Κανείς δεν πίστευε σ' αυτή τη δυνατότητα και κανένας δεν τολμούσε να δώσει αυτές τις ευκαιρίες. Κάποιοι από αυτούς αγωνίστηκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα πολύ καλά. Θα συνεχίσω πάνω σ' αυτή τη γραμμή. Σας διαβεβαιώνω ότι κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν κοίταξα να βοηθήσω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή τον Παπασταθόπουλο τον κοιτάζουν τέσσερις-πέντε ευρωπαϊκές ομάδες και αυτή είναι μια πραγματικότητα».
•Ο Μαρτίν Αρουαμπαρένα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της ΑΕΚ. Μας έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν σας έχουμε ακούσει να του κάνετε ούτε μία παρατήρηση τόσες ημέρες. Για την ακρίβεια, μόνο μία φορά του κάνατε παρατήρηση. Κι αυτή επειδή δεν έπαιζε… παθητική άμυνα, αλλά ενεργητική! Είναι τόσο τέλειος στο παιχνίδι του ο Αρουαμπαρένα;
«Τον Μαρτίν τον συγκρίνω με ένα ρολόι. Βρίσκεται πάντα εκεί που πρέπει να είναι! Η αλήθεια είναι ότι μου κόστισε να τον πείσω να έρθει στην Ελλάδα. Μου πήρε πολλούς μήνες. Σαν μια καινούργια, όμορφη φίλη που προσπαθούσα να την κατακτήσω! Μου κόστισε πάρα πολύ και χαίρομαι πάρα πολύ που τον έπεισα να έρθει στην ΑΕΚ. Πιστεύω ότι θα συμβάλει κι αυτός στην ανθρώπινη ποιότητα της ομάδας. Είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας. Είναι πολύ τίμιος, πολύ γενναιόδωρος. Αν οι νέοι παίκτες θέλουν να μάθουν, σίγουρα θα μάθουν πολλά από αυτόν».
•Έχετε προσωπική σχέση με τον Ριβάλντο, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο σ' αυτή τη μεταγραφή. Πόσο ανεβάζει το επίπεδο της ΑΕΚ η παρουσία του Ριβάλντο, πόση δυναμική της δίνει;
«Όλοι γνωρίζετε πως η σχέση μας ξεκινά από την περίοδο που ήμουν τεχνικός διευθυντής στην Μπαρτσελόνα. Εγώ τον είχα φέρει στην ομάδα. Από εκείνη τη στιγμή κρατήσαμε μια σχέση που διήρκεσε στον χρόνο. Οταν ήρθα στην Ελλάδα ξανασυναντηθήκαμε, χαρήκαμε πάρα πολύ και συνεχίσαμε τη φιλία μας. Οταν εμφανίστηκε η δυνατότητα να μη φτάσει σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό, αυτή ήταν για εμάς μια τέλεια περίπτωση. Πιστεύω ότι ο Ριβάλντο θα συμβάλει πρώτα όσον αφορά τα ανθρώπινα στοιχεία, που είναι πάρα πολύ σημαντικά: φιλία, αλληλεγγύη, αφοσίωση. Είναι ένας άνθρωπος πολύ τίμιος και πάντα βλέπει μπροστά.
Ολοι οι παίκτες μπορούν να επαληθεύσουν, έχοντας ζήσει μαζί του αυτές τις ημέρες, ότι ο Ριβάλντο περνάει απαρατήρητος και έχει σχεδόν εκπληκτικό επίπεδο ταπεινοφροσύνης, γνωρίζοντας τι έχει υπάρξει ο ίδιος για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Στον αγωνιστικό τομέα θα συμβάλει με τη μεγάλη εμπειρία του. Εχει βρεθεί στα κορυφαία παιχνίδια που θα μπορούσε ένας ποδοσφαιριστής να φανταστεί. Σε Μουντιάλ, σε διεκδικήσεις πρωταθλημάτων, έχει ανακηρυχθεί κορυφαίος παίκτης στον κόσμο… Το ταλέντο του είναι ξεκάθαρο ότι θα εμπλουτίσει το παιχνίδι μας. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που κρατάει σε πολύ καλό επίπεδο τη φόρμα του, είναι ένας άψογος επαγγελματίας»
•Πιστεύετε ότι ο Ριβάλντο έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει κάτι παραπάνω στην ΑΕΚ;
«Γνωρίζω ότι ο Ριβάλντο έχει πολύ φιλότιμο, το οποίο είναι ενσωματωμένο στην προσωπικότητά του. Είναι βέβαιο πως δεν κινείται ούτε από μίσος ούτε από άλλα τέτοια στοιχεία. Πάντα κινείται με ευτυχία. Πάντα κινείται βάσει της δέσμευσης που έχει απέναντι στον εαυτό του. Αρκεί μόνο να τον δεις σε μια απλή προπόνηση. Είναι πάντα πρώτος στην ουρά. Και υπάρχουν πίσω του παιδιά 16-17 ετών! Δεν πηγαίνει πίσω από αυτούς, πηγαίνει πάντα μπροστά από αυτούς. Η παρουσία του Ριβάλντο είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για την ιστορία της ΑΕΚ. Οσον αφορά τους νέους παίκτες, η παρουσία του Ριβάλντο τους βοηθάει σε σημαντικό βαθμό».
•Στο φιλικό με τη Στεάουα η ΑΕΚ δεν ήταν στο επίπεδο που θέλετε, αλλά σκόραρε χάρη σε με μια προσωπική ενέργεια του Ριβάλντο και έφτασε… δευτερόλεπτα πριν από τη νίκη. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που περιμένετε από τον Ριβάλντο σε παιχνίδια στα οποία η ομάδα δεν θα είναι τόσο καλή; Επίσης, σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να γίνει η ΑΕΚ προσωποκεντρική και στην επιθετική ανάπτυξή της να αποτελεί βαρόμετρο ο Ριβάλντο;
«Είμαστε σύμφωνοι ότι η ΑΕΚ οφείλει να κάνει τα πράγματα καλύτερα από ό,τι τα έκανε απέναντι στη Στεάουα. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι θα έχουμε εξάρτηση από τον Ριβάλντο. Ομως η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε τον Ριβάλντο. Οπως χρειαζόμαστε τον Λυμπερόπουλο και την ετοιμότητα που έχει ως μεγάλος γκολτζής. Οπως χρειαζόμαστε έναν βελτιωμένο Ζούλιο Σέζαρ, που είναι κάθε μέρα και πιο καλός. Οπως χρειαζόμαστε τον Μαντούκα. Ο Μαντούκα που βλέπουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον Μαντούκα που είχε έρθει πέρυσι. Οπως χρειαζόμαστε τον Ζήκο, τον Δέλλα και τους καινούργιους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα. Οι καλοί παίκτες είναι πάντα απαραίτητοι. Εγώ αυτό που θέλω είναι η ομάδα να είναι η πρωταγωνίστρια. Αυτό ο Ριβάλντο το γνωρίζει, διότι με γνωρίζει κι εμένα από το παρελθόν. Και προσαρμόζεται πάρα πολύ καλά στην ομάδα. Δεν περιμένω εξάρτηση από έναν παίκτη, αλλά την αφοσίωση των δυνατοτήτων του καθενός για χάρη του παιχνιδιού της ομάδας».
Πλησιάζει σε Τζέφερσον
Ακόμα πιο κοντά στην ΑΕΚ βρίσκεται ο Τζέφερσον ντε Γκαλβάο, που προορίζεται σαν μια επιπλέον λύση για τη θέση του τερματοφύλακα. Ο 24χρονος πορτιέρο είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Τραμπζονσπόρ και μεταξύ άλλων τους ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να μείνει στην ομάδα και ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχει τελειώσει η αποδέσμευσή του. Την ίδια ώρα, τουρκική ιστοσελίδα ανέφερε ότι: «Η ΑΕΚ θέλει τον Τζέφερσον. Φαβορί για τη θέση του τερματοφύλακα στην ελληνική ομάδα. Ο Βραζιλιάνος είναι ο παίκτης που θέλει να αποκτήσει η ΑΕΚ. Σήμερα αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση για την απόκτηση του». Πάντως, από τη διοίκηση της τουρκικής ομάδας επισημάνθηκε ότι δεν θα παραχωρηθεί ως ελεύθερος, αλλά ζητά ένα ποσό που κυμαίνεται στα 200-250.000 ευρώ για να τον παραχωρήσει. Αυτό το ποσό δεν είναι απαγορευτικό για την «Ένωση» και είναι στο χέρι της η απόκτηση του Τζέφερσον.
Έδειξε Βάργκας !
Η ΑΕΚ δεν έχει σταματήσει την αναζήτηση επιθετικού. Ένας από τους παίκτες που «φωτογράφισε» ο Λορένσο Σέρα Φερέρ κατά τη χθεσινή συνέντευξή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου είναι ο Γκονσάλο Βάργκας. Τα στοιχεία που ανέφερε ο Ισπανός τεχνικός για τον επιθετικό που θέλει, οδηγούν στον Ουρουγουανό της Μονακό. Ο ίδιος ο παίκτης δεν έχει χάσει την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Μονεγάσκους. Οι «κιτρινόμαυροι» εξετάζουν δύο ακόμα περιπτώσεις επιθετικών, οι οποίες όμως θα δρομολογηθούν σε ενδεχόμενο παραμονής του Βάργκας στην Μονακό.
Φιλικό με Ανκαρασπόρ
Το τελευταίο της φιλικό επί ολλανδικού εδάφους δίνει απόψε (20.00) η ΑΕΚ απέναντι στην Ανκαρασπόρ. Αυτό είναι ένα ακόμα δυνατό τεστ για τους παίκτες της «Ένωσης», με τον Λορένσο Σέρα Φερέρ να θέλει να δει βελτίωση στους τομείς όπου επισήμανε τα λάθη στο προηγούμενο αγώνα με τη Στεάουα Βουκουρεστίου.
Αλέξανδρος Κουλούρης