Ο Κίμι Ραϊκόνεν με τη Ferrari του κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην εκκίνηση του σημερινού (22/7) GP της Ευρώπης, σε μία περίοδο επίσημων χρονομετρημένων δοκιμαστικών που σημαδεύτηκε από το σοβαρό ατύχημα του Λιούις Χάμιλτον, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την 25λεπτη -περίπου- διακοπή της διαδικασίας. Ο Φινλανδός πιλότος της Scuderia πέτυχε επίδοση 1:31.450, αφήνοντας πίσω του τον Φερνάντο Αλόνσο, με διαφορά τριών δεκάτων του δευτερολέπτου. Ο Φελίπε Μάσα με την έτερη Ferrari πήρε την τρίτη θέση, μπροστά από τις δύο BMW Sauber των Χάιντφελντ και Κούμπιτσα.

Την πρώτη δεκάδα της εκκίνησης συμπλήρωσαν οι Μαρκ Ουέμπερ με Red Bull, Χέικι Κοβαλάινεν με Renault, Γιάρνο Τρούλι και Ραλφ Σουμάχερ με Toyota, ενώ ο Λιούις Χάμιλτον αναγκαστικά περιορίστηκε στην 10η θέση μετά το ατύχημά του.

Ο 22χρονος Βρετανός -πρωτοπόρος της βαθμολογίας των οδηγών- στάθηκε εξαιρετικά άτυχος, αφού είδε -κατά το τρίτο και καθοριστικότερο σκέλος των επίσημων χρονομετρημένων δοκιμαστικών- το μπροστινό δεξί του ελαστικό να χάνει απότομα πίεση και να διαλύεται στο «S του Σουμάχερ», σε ένα σημείο που οι πιλότοι περνούν με περίπου 225 χ.α.ω. και 6η σχέση στο κιβώτιο. Αποτέλεσμα αυτής της απρόσμενης εξέλιξης ήταν να «καρφωθεί» η McLaren Mercedes με τον αριθμό «2» στα προστατευτικά λάστιχα, σε μία σφοδρή πλαγιομετωπική σύγκρουση που ανησύχησε τους φίλους της F1.

Ο Λιούις Χάμιλτον βγήκε από το κατεστραμμένο μονοθέσιο χωρίς τη συνδρομή των κριτών που έσπευσαν να τον βοηθήσουν, έδειχνε όμως αρκετά σοκαρισμένος από αυτό που συνέβη. Ο Βρετανός μεταφέρθηκε άμεσα στο ιατρικό κέντρο του Νίρμπουργκρινγκ και αναμένονται νεότερα για την κατάσταση της υγείας του. Σε κάθε περίπτωση, ο Χάμιλτον δε φάνηκε να τραυματίζεται σοβαρά, απλά οι γιατροί, που έσπευσαν αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, τον ξάπλωσαν προληπτικά στο φορείο για να τον μεταφέρουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ιατρικό κέντρο της πίστας.

Φυσικά, για οτιδήποτε νεότερο σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, αλλά και για το αν ο νεαρός ρούκι της McLaren θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στο σημερινό αγώνα, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση από το www.sportfm.gr.

Αναλυτικά η σειρά εκκίνησης του σημερινού GP της Ευρώπης:

1. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Ferrari) 1:31.450
2. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/McLaren Mercedes) 1:31.741
3. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Ferrari) 1:31.778
4. Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία/BMW Sauber) 1:31.840
5. Ρόμπερτ Κούμπιτσα (Πολωνία/BMW Sauber) 1:32.123
6. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull-Renault) 1:32.476
7. Χέικι Κοβαλάινεν (Φινλανδία/Renault) 1:32.478
8. Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία/Toyota) 1:32.501
9. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία/Toyota) 1:32.550
10. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/McLaren Mercedes) 1:33.833
11. Νίκο Ρόζμπεργκ (Γερμανία/Williams-Toyota) 1:31.978
12. Άλεξ Βουρτς (Αυστρία/Williams-Toyota) 1:31.996
13. Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ιταλία/Renault) 1:32.010
14. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία/Honda) 1:32.221
15. Άντονι Ντέιβιντσον (Βρετανία/Super Aguri-Honda) 1:32.451
16. Τακούμα Σάτο (Ιαπωνία/Super Aguri-Honda) 1:32.838
17. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/Honda) 1:32.983
18. Σκοτ Σπιντ (ΗΠΑ/STR-Ferrari) 1:33.038
19. Βιταντόνιο Λιούτσι (Ιταλία/STR-Ferrari) 1:33.148
20. Ντέιβιντ Κούλθαρντ (Βρετανία/Red Bull-Renault) 1:33.151
21. Άντριαν Σούτιλ (Γερμανία/Spyker-Ferrari) 1:34.500
22. Μάρκους Βίνκελοκ (Γερμανία/Spyker-Ferrari) 1:35.940

*Για τους οδηγούς που κατέλαβαν τις θέσεις 11-16 σημειώνεται ο χρόνος που πέτυχαν στο δεύτερο σκέλος των επίσημων κατατακτήριων δοκιμών, στο οποίο και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια. Για τους οδηγούς των θέσεων 17-22 σημειώνονται οι χρόνοι που πέτυχαν στο πρώτο (και μοναδικό) σκέλος που συμμετείχαν. Αντίστοιχα, για τους δέκα πρώτους πιλότους της γραμμής εκκίνησης, εδώ βλέπουμε το χρόνο που πέτυχαν στο τρίτο και τελευταίο (όπως και καθοριστικότερο για τη μάχη της pole position) σκέλος των επίσημων κατατακτήριων δοκιμών.

Επιμέλεια: Γιώργος Μπασάκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube