Στα γήπεδα της Χιλής στο Μουντιάλ του 1962 άπαντες περίμεναν να θαυμάσουν τον Πελέ. Πιο ώριμος ποδοσφαιρικά από την προηγούμενη διοργάνωση είχε εξελιχθεί σε ηγέτη της Εθνικής ομάδας της χώρας του και κουβαλούσε τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη του πλανήτη.

Ωστόσο, σε ένα ματς ομίλου κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, το οποίο έληξε και χωρίς γκολ ο Πελέ τραυματίστηκε σε μια προσπάθειά του να σκοράρει. Ένας τραυματισμός που τον κράτησε εκτός δράσης για τη συνέχεια της διοργάνωσης και ανάγκασε τον Αϊμόρε Μορέιρα να δώσει το χρίσμα του βασικού σέντερ φορ στον Αμαρίλντο.

Η Τσεχοσλοβακία περίμενε τη Βραζιλία και στον μεγάλο τελικό της 17ης Ιουνίου που έγινε στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο. Για δεύτερη φορά μετά τη διοργάνωση του 1954, δύο ομάδες που είχαν συναντηθεί και στη φάση των ομίλων έδωσαν ραντεβού και στον μεγάλο τελικό. Τότε ήταν η Δυτική Γερμανία με την Ουγγαρία, το 1962 η Σελεσάο με τους Τσεχοσλοβάκους.

Οι Ευρωπαίοι προηγήθηκαν στο 15ο λεπτό με γκολ του Γιόζεφ Μάζοπουστ αλλά η απάντηση από τους πρωταθλητές ήταν άμεση: ισοφαρίζουν με τον Αμαρίλντο δύο λεπτά αργότερα και ακολούθως καθαρίζουν το παιχνίδι με τέρματα του Ζίτο στο 69’ και του Βαβά στο 78’.

Η Βραζιλία κατακτά το δεύτερο τρόπαιό της και γίνεται η δεύτερη ομάδα που καταφέρνει συνεχόμενες κατακτήσεις μετά την προπολεμική Ιταλία.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube