Η ΑΕΚ τελειώνει το 2017 στο Αγρίνιο και "ανοίγει" το 2018 πάλι στο Αγρίνιο. Συμβαίνουν αυτά. Άλλο ματς, άλλη διοργάνωση, άλλη ψυχολογία. Περίπου, όμως, ίδιες ομάδες. Μέσα σε 15 ημέρες δεν πρόκειται ό,τι και να κάνουν σε μεταγραφικό επίπεδο να αλλάξουν και πολύ οι δύο ομάδες. Ωστόσο αυτό το "παιχνίδι" των συμπτώσεων έχει και πραγματικό ενδιαφέρον. Διότι η ΑΕΚ κόντρα στον Παναιτωλικό ξεκίνησε και το 2017!

Του Θοδωρή Τσούτσου

Εδώ πλέον, αυτούς τους 12 μήνες, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τι συνέβη στον σύλλογο. Από τις 4 Ιανουαρίου 2017 και το ΑΕΚ - Παναιτωλικός 0-0, στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και στο Παναιτωλικός - ΑΕΚ 0-4. Αφήστε τι θα γίνει στο "τρίτο" Παναιτωλικός - ΑΕΚ για το πρωτάθλημα στις 6 Ιανουαρίου, στο "ποδαρικό" του 2018. Ή στο "τέταρτο" ΑΕΚ - Παναιτωλικός στην ρεβάνς του Κυπέλλου, που κι αυτό "κολλητά" έρχεται 3-4 ημέρες αργότερα.

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πόσο άλλη είναι η ΑΕΚ από εκείνη την πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων το 2017, μέχρι αυτή την τελευταία συνάντηση και πάλι των δύο, που ήταν και η τελευταία συνάντηση του έτους. Καμία σημασία δεν έχει να το δούμε σε επίπεδο αποτελέσματος. Το 0-0, δηλαδή και μάλιστα στο ΟΑΚΑ, το οποίο μετατράπηκε σε 0-4 στο Αγρίνιο. Το θέμα είναι να δούμε όλη τη διαδρομή του έτους μέχρι εδώ.

Για μια ΑΕΚ που εκείνο το παγωμένο απόγευμα έπαιζε αγώνα πρωταθλήματος χωρίς αντικειμενικό στόχο. Για μια ΑΕΚ που δεν είχε καμία προοπτική Ευρώπης μπροστά της. Για μια ΑΕΚ που ασφαλώς και ασχολούνταν με το Κύπελλο, αλλά κι εκείνο ακόμη τότε - όπως και τώρα - δεν έμοιαζε να μπορεί να αλλάξει και πολλά στη ζωή της. Ήταν κάτι άλλωστε, που το είχε κατακτήσει ήδη από την προηγούμενη σεζόν, την πρώτη της επιστροφής της.

Αυτή την ΑΕΚ "αφήσαμε" εκείνη την προπαραμονή των Φώτων στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και ποια ΑΕΚ συναντήσαμε τώρα παραμονές Χριστουγέννων; Οχι σε επίπεδο προσώπων, που και αυτό σημαντικό είναι να το διαπιστώσουμε. Διότι από εκείνη την Ένωση των 14 που χρησιμοποιήθηκαν στο 0-0 με τον Παναιτωλικό, πλέον δεν βρίσκονται στο ρόστερ μόλις οι πέντε, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Πατίτο, Πέκχαρτ και Βάργκας, που είχε μπει αλλαγή. Οι υπόλοιποι, σχεδόν τα 2/3 δηλαδή, είναι όλοι εδώ! Μια ματιά στις αλλαγές που έχουν γίνει όχι μόνο σε επίπεδο ρόστερ, αλλά και σε επίπεδο συμμετοχών στις υπόλοιπες ομάδες, θα πείσει για το πόσο σημαντικό είναι να προσπαθείς με τέτοιο τρόπο να δημιουργήσεις ομάδα.

Αλλά ακόμη πιο σπουδαίο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο είναι ότι η ΑΕΚ που πλέον συναντάμε είναι μια ομάδα η οποία σε αυτό το διάστημα των 12 μηνών έχει καταφέρει. Να είναι ξανά μετά από χρόνια βασική διεκδικήτρια του τίτλου. Να συμμετέχει και πάλι μετά από χρόνια σε προκριματικά Champions League. Να αποκλείει ομάδα ευρωπαϊκού διαμετρήματος, τέτοια είναι η Μπριζ για να μπει ξανά σε όμιλο, επίσης μετά από χρόνια. Να καταφέρνει να περνάει και από τον όμιλο, για να συνεχίσει να παίζει και μετά την Πρωτοχρονιά στην Ευρώπη, μετά από κόμη περισσότερα χρόνια.

Να έχει στο ρόστερ της έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίο, ξέχωρα από την ατυχία του, μιλάει όλη η Ευρώπη, αφού εκείνος, ο Γιόχανσον, απέκλεισε την Εθνική Ιταλίας από το Μουντιάλ μετά από 60 χρόνια και τον οποίο η ίδια η ΑΕΚ έκανε και πάλι διεθνή με την Εθνική Σουηδίας, αφού μέχρι τότε είχε τρεις συμμετοχές μόνο σε φιλικά. Να έχει βάλει στην Εθνική Ελλάδας 5-6 ποδοσφαιριστές, τους οποίους η ίδια έχει εξελίξει και να περιμένει να μπουν κι άλλοι. Να έχει έναν Λιβάγια, να έχει, για την ακρίβεια τότε αρχές του Ιανουαρίου 2017 τον είχε πρωτοπάρει, έναν Αραούχο, με τον οποίο ασχολείται μήνες και μήνες ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Να μπορεί μάλιστα, να κάνει κι ένα άνετο 0-4 στο Κύπελλο, το οποίο δεν αποτελεί δα και προτεραιότητά της. Τώρα. Διότι τότε, πριν από 12 μήνες, προτού δηλαδή εξελίξει τόσο πολύ την ποδοσφαιρική της ζωή, ήταν το μοναδικό που είχε! Ολα αυτά τα μαζεμένα σε διάστημα ενός έτους που έχει πετύχει ή και προσπαθεί να πετύχει η ΑΕΚ, δεν είναι απλά βήματα προόδου. Είναι άλματα. Τα οποία μάλιστα, σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, έχουν γίνει με ποδοσφαιρικό τρόπο, όχι με "τεντωμένες" αντιλήψεις για το άθλημα και το προϊόν.

Από εδώ και πέρα πλέον, το βασικό θέμα τι θα την κάνει όλη αυτή την εξέλιξη. Καταρχάς, θα πρέπει να την αντιληφθεί. Συνολικά, εκείνη και ο περίγυρος. Διότι μοιάζει κάποιες στιγμές πολλοί να ξεχνούν "εκείνη την παγωμένη βραδιά του ΟΑΚΑ και το 0-0 με τον Παναιτωλικό". Αλλά ασφαλώς και να την αξιοποιήσει. Μετατρέποντας ολοένα και περισσότερο τη δύναμη που έχει αποκτήσει ως οντότητα, σε δυναμική!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube