Τα πάνω-κάτω στους υπολογισμούς για τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φέρνει το «ντελίριο» που έχει καταλάβει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν εκ των υστέρων τη δήλωση ακινήτων Ε9, με βάση την οποία όμως έχουν ήδη εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, περίπου 900.000 ιδιοκτήτες έκαναν μικρές ή μεγάλες διορθώσεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, για τα έτη 2011-2014. Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν (εκ των υστέρων) μικρότερη περιουσία από όση εμφανιζόταν στο Ε9 πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του φόρου.

Με τους ως τώρα ρυθμούς, υπολογίζεται ότι 80.000-90.000 ιδιοκτήτες μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο Taxisnet για να μειώσουν την ακίνητη περιουσία που εμφανιζόταν ως τώρα στο σύστημα. Ο ρυθμός αυτός μπορεί να ενταθεί στις επόμενες είκοσι ημέρες, αφού μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου επιτρέπεται να γίνονται διορθώσεις χωρίς την επιβολή προστίμων.

Ο προφανής λόγος για τον οποίο έχει ξεσπάσει ο «πανικός» στους ιδιοκτήτες, είναι ότι θέλουν να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν φορολογούνταν (όπως π.χ. τα αγροτεμάχια).

Αυτό όμως αποδεικνύει και ότι ποτέ ως τώρα δεν υπήρχαν σωστά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, γεγονός που εξηγεί τα μεγάλα λάθη στο σχεδιασμό του, αλλά δικαιώνει και την Τρόικα που επέμενε ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα ήταν μικρή (τον υπολογίζει σε 66% έναντι 75% που προβλέπει η κυβέρνηση) σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ που πληρωνόταν μέσω της ΔΕΗ.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κατάσταση καταστροφής λόγω φονικών πυρκαγιών στη Χιλή – 16 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι

Μάλγαρα: Για τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ετοιμάζονται οι αγρότες - Ποια είναι τα αιτήματά τους

Γροιλανδία: Αποχωρούν οι Γερμανοί στρατιώτες - Τι αναφέρει η κοινή δήλωση των 8 κρατών που ο Τραμπ απειλεί με δασμούς

Κλείνουν λωρίδες στον Κηφισό από Δευτέρα και για 2 ακόμη μέρες – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

«Ενωμένοι στην αντίδρασή μας»: Κοινή δήλωση των 8 κρατών που ο Τραμπ απειλεί με δασμούς για τη Γροιλανδία

Λήμνος: 20χρονος έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων - Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του

Ο Μακρόν θα ζητήσει οικονομικά αντίποινα της ΕΕ μετά τις απειλές του Τραμπ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες για υπόθεση επικίνδυνης σωματικής βλάβης

Επιχείρηση διάσωσης οχτώ ορειβατών στον Ταΰγετο - Τουλάχιστον ένας τραυματίας

Ληστεία σε κατάστημα «Pokemon» στη Νέα Υόρκη: Ληστές έφυγαν με λεία 100.000 δολαρίων