Πηγή συλλογής πολύτιμων πληροφοριών για την NSA και την GCHQ ένα από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια του Διαδικτύου. Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παραμονεύουν στο σκοτάδι για να υφαρπάξουν προσωπικά δεδομένα παικτών του «Angry Birds».

Δεκάδες απόρρητα έγγραφα τα οποία έδωσε στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο πρώην αναλυτής της αμερικανικής NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), Έντουαρντ Σνόουντεν, περιγράφουν τις προσπάθειες της NSA, αλλά και της αντίστοιχης βρετανικής GCHQ να χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις πληροφορίες για τους δικούς τους σκοπούς.

Όταν στο κινητό σας ανοίγετε την εφαρμογή π.χ. του «Angry Birds» και αρχίζετε να παίζετε, ρέουν στα δίκτυα επικοινωνίας στοιχεία από το μοντέλο της συσκευής και το μέγεθος της οθόνης έως προσωπικές πληροφορίες, όπως η ηλικία, το φύλο και η τοποθεσία.

Μάλιστα, κάποιες εφαρμογή (apps) μπορούν να διαρρεύσουν ακόμη πιο ευαίσθητα δεδομένα όπως οι σεξουαλικές προτιμήσεις, ή εάν ο χρήστης συμμετέχει σε ανταλλαγές ερωτικών συντρόφων.

Τα κινητά νέας γενιάς φαίνεται να διευκολύνουν πολύ την παρακολούθηση, αφού λειτουργούν τόσο ως τηλέφωνα (κλήσεις και αποστολές μηνυμάτων) όσο και ως υπολογιστές (με «σερφάρισμα» στο Ίντερνετ και αποστολή e-mails).

Μία απόρρητη έκθεση δείχνει ότι απλά με την ενημέρωση (update) του λειτουργικού Android, ένας χρήστης στέλνει περίπου 500 γραμμές πληροφοριών για την ιστορία του κινητού του και τη χρήση στο Διαδίκτυο.

Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η Ρώμη μειώνει τα όρια ταχύτητας στους δρόμους της, στα 30 χιλιόμετρα την ώρα

«Χειρόφρενο» και αύριο για τα ταξί της Αττικής

Φωτιά σε εστιατόριο της Μαδρίτης από πυροτεχνήματα εσωτερικού χώρου

«Ποιον δρόμο θα πάρεις Γροιλανδέ;»- Η προβοκατόρικη ανάρτηση του Λευκού Οίκου

«Πλήγμα» της ΕΛ.ΑΣ σε κύκλωμα καλλιέργειας ναρκωτικών στη Ρόδο - Εντοπίστηκε εργαστήριο υδροπονικής κάνναβης

Ιράν: Τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παγώνει από 21 Ιανουαρίου κάθε έκδοση βίζας για υπηκόους από 75 χώρες

Χρυσοχοΐδης για αγρότες: «Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του»

Λάρισα: Στις φλόγες διαμέρισμα με εγκλωβισμένο μωρό – Σωτήρια η επέμβαση της πυροσβεστικής

Έπεσε ξύλο σε σχολείο στη Λαμία - Ο τσακωμός ξεκίνησε μέσα στο Λύκειο και συνεχίστηκε στο σχόλασμα