Το τζάμπολ στο ΝΒΑ πλησιάζει (19/10) και το sport-fm.gr σάς βάζει στο κλίμα. Σε μια σειρά έξι αφιερωμάτων θα παρουσιαστούν όλες οι ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος.

Μετά τη Central και τη Southeast σειρά παίρνει η Atlantic, όπου δεσπόζουν οι Νετς, που θεωρούνται εκ των φαβορί για τον τίτλο, οι ιστορικοί και «αλλαγμένοι» Σέλτικς, οι ενισχυμένοι Νικς, οι Σίξερς που… ταλαιπωρούνται από τον Σίμονς και οι Ράπτορς, οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία ανοικοδόμησης.

Μπόστον Σέλτικς: Γυρίζουν σελίδα με στόχο το κάτι παραπάνω



Η ιστορική ομάδα της Βοστώνης δεν έχει καταφέρει να προκριθεί σε τελικούς πρωταθλήματος από το 2010 και αποφάσισε να αλλάξει ρότα προκειμένου να επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών. Άλλωστε, η περσινή σεζόν ήταν απογοητευτική, αφού τερμάτισε μόλις 7η στην ανατολική περιφέρεια, ενώ έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο των playoffs (από τους Νετς). Ο τεχνικός Μπραντ Στίβενς άλλαξε πόστο μετά από μια οκταετία, καθώς ανέλαβε General Manager αντικαθιστώντας τον Ντάνι Έιντζ. Νέος προπονητής ο Ίμε Ουντόκα, ο οποίος θα εργαστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του ως πρώτος. Τα μεγάλα αστέρια (Τέιτουμ, Μπράουν) παρέμειναν στο ρόστερ, ενώ σε γενικές γραμμές «γέμισε» το ρόστερ και αντικαταστάθηκαν επαρκώς οι Κέμπα Γουόκερ και Φουρνιέ.

Κυριότερες προσθήκες: Χουάντσο Ερνάνγκομεθ (F, Τίμπεργουλβς), Γκάρισον Μάθιους (G, Γουίζαρντς), Ντένις Σρέντερ (G, Λέικερς), Τζος Ρίτσαρντσον (G, Μάβερικς), Αλ Χόρφορντ (C, Θάντερ), Ενές Καντέρ (C, Τρέιλ Μπλέιζερς).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Εβάν Φουρνιέ (SG/SF, Νικς), Σέμι Ογελέγε (SF, Μπακς), Κέμπα Γουόκερ (G, Νικς), Τριστάν Τόμπσον (C, Κινγκς).

Μεγάλο ατού: Το δίδυμο Τέιτουμ-Μπράουν είναι ένα από τα καλύτερα στη λίγκα. Οι δύο ηγέτες των Σέλτικς βελτιώνονται συνεχώς και κάθε χρόνο εμφανίζονται καλύτεροι, ενώ βρίσκονται πάνω στην… ακμή τους ηλικιακά.



Μεγάλο ερωτηματικό: Ξεκάθαρα ο προπονητής Ουντόκα. Ο 44χρονος κόουτς θεωρείται «παιδί» του Πόποβιτς (όπως τόσοι και τόσοι τεχνικοί της λίγκας), ωστόσο δεν έχει πρότερη εμπειρία ως πρώτος και είναι ένα ζήτημα το κατά πόσο μπορεί να αντέξει το βάρος και την πίεση μιας τόσο μεγάλης ομάδας.

Καλύτερο σενάριο: Να τερματίσουν στις πρώτες θέσεις της Ανατολής (από τριάδα και πάνω) και να φτάσουν μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος.

Χειρότερο σενάριο: Να μείνουν εκτός playoffs ή έστω να αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο της postseason.


Νιου Γιορκ Νικς: Με την περσινή επιτυχημένη συνταγή



Επιτέλους… χαμογέλασαν τα χειλάκια των φίλων των Νικς, που είδαν την ομάδα τους να παρουσιάζει πολύ καλό πρόσωπο την περασμένη σεζόν και να επιστρέφει στα playoffs μετά από 8 χρόνια! Καθοδηγούμενη μαεστρικά από τον Τίμποντο (προπονητής της χρονιάς) κι έχοντας τους Μπάρετ, Ραντλ να κάνουν το step-up, η ομάδα του Big Apple τερμάτισε 4η στην κανονική περίοδο, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της postseason από τους Χοκς (1-4). Οι Νεοϋορκέζοι διατήρησαν τον βασικό κορμό τους, ενώ πρόσθεσαν έξτρα ποιότητα στην περιφέρεια με τους Φουρνιέ και τον γηγενή Γουόκερ.

Κυριότερες προσθήκες: Εβάν Φουρνιέ (SG/SF, Σέλτικς), Κέμπα Γουόκερ (G, Σέλτικς), Ντουέιν Μπέικον (SF, Μάτζικ).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Ρέτζι Μπούλοκ (G, Μάβερικς), Φρανκ Ντιλικινά (G, Μάβερικς), Έλφριντ Πέιτον (G, Σανς).

Μεγάλο ατού: Το γεγονός πως συνεχίζουν με την περσινή, επιτυχημένη συνταγή και διαθέτουν ομοιογένεια. Ο κόουτς Τίμποντο θεωρείται από τους καλύτερους «δασκάλους» στη λίγκα και έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του απαιτητικού κοινού του Madison Square Garden και της διοίκησης.



Μεγάλο ερωτηματικό: Μπορεί να επαναλάβει την περσινή, μυθική σεζόν ο Τζούλιους Ραντλ; Ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ έκανε… παπάδες το 2020-21 (24,1 πόντους, 10,2 ριμπάουντ και 6 ασίστ/μέσο όρο) και (δικαίως) αναδείχθηκε πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος. Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν και από την παρουσία του Ντέρικ Ρόουζ, ο οποίος «πατάει» πλέον στα 33 και έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά στην καριέρα του από τραυματισμούς.

Καλύτερο σενάριο: Μια παρόμοια ή και καλύτερη πορεία από την περσινή. Ειδικά στην postseason, όπου θα επιχειρήσει (αν βρεθεί εκεί) το κάτι παραπάνω.

Χειρότερο σενάριο: Να πράξει πισωγύρισμα σε σχέση με το 2020-21 και να μείνει εκτός οκτάδας, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για έναν τόσο ιστορικό «οργανισμό».


Μπρούκλιν Νετς: Αυτοσκοπός ο τίτλος



Οι Νετς έχουν χτίσει έναν… γαλαξία αστέρων και ξεκινούν τη νέα σεζόν με έναν και μοναδικό στόχο: το τρόπαιο του πρωταθλητή. Με τους Big-3 (Ντουράντ, Ίρβινγκ, Χάρντεν), με χρησιμότατους ρολίστες (Μιλς, Χάρις, Τζόνσον) και με τους πολύπειρους Γκρίφιν, Μίλσαπ και Όλντριτζ να αναζητούν το πρώτο δαχτυλίδι τους, η ομάδα του Μπρούκλιν διαθέτει πλουσιότατο ρόστερ, που μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Η περσινή σεζόν ήταν μάλλον… αναγνωριστική για τον Στιβ Νας, που βίωσε ψυχρολουσία στην παρθενική προπονητική εμπειρία του. Άλλωστε, η ομάδα του έπεσε πάνω στο εμπόδιο των Μπακς του Γιάννη και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά των playoffs. Το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την περιθωριοποίηση του ανεμβολίαστου Ίρβινγκ ίσως προκαλέσει γκρίνια και μουρμούρες...

Κυριότερες προσθήκες: Τζέιμς Τζόνσον (F, Πέλικανς), Πάτι Μιλς (G, Σπερς), Έντμοντ Σάμνερ (G, Πέισερς), Πολ Μίλσαπ (PF, Νάγκετς), ΛαΜάρκους Όλντριτζ (PF/C, Ελεύθερος), ΝτιΆντρε Μπέμπρι (F, Ράπτορς).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Σπένσερ Ντινγουίντι (G, Γουίζαρντς), Τζεφ Γκριν (F, Νάγκετς), ΝτιΆντρε Τζόρνταν (C, Λέικερς), Μάικ Τζέιμς (G, Ελεύθερος), Τιμοθέ Λουβαβού-Καμπαρό (F, Χοκς), Λάντρι Σάμετ (G, Σανς).

Μεγάλο ατού: Όταν έχεις στην πεντάδα σου παίκτες όπως ο Ντουράντ, ο Χάρντεν και ο Ίρβινγκ, τίθεται ερώτημα; Οι τρεις προαναφερθέντες είναι «πυρηνικά όπλα» και παίκτες-ηγέτες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα δύσκολα. Προσθέστε και τη δίψα που υπάρχει από όλους για το δαχτυλίδι.



Μεγάλο ερωτηματικό: Η πίεση για τον τίτλο ίσως προκαλέσει έξτρα άγχος στο εσωτερικό της ομάδας. Παράλληλα, ο Νας δεν είναι «ψημένος» ως προπονητής στον πρωταθλητισμό. Αν συνυπολογίσουμε και τα όσα έχουν συμβεί με τον εμβολιασμό (ή όχι) του αρνητή Ίρβινγκ, τότε αυτομάτως η σεζόν ξεκινάει με αρνητική αύρα.

Καλύτερο σενάριο: Χωρίς πολλά-πολλά, το ιδανικό σενάριο θα είναι η κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του «οργανισμού».

Χειρότερο σενάριο: Η συγκεκριμένη ομάδα χτίστηκε για έναν και μόνο σκοπό: την παρουσία στους τελικούς τουλάχιστον. Οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά αποτυχία. Ειδικά σε περίπτωση που έρθει με πρόωρο αποκλεισμό από τα playoffs.


Φιλαδέλφεια Σίξερς: Στην σκιά της υπόθεσης «Μπεν Σίμονς»



Πικρή γεύση άφησε η περσινή σεζόν στους Σίξερς, αφού αποκλείστηκαν στα ημιτελικά των playoffs από τους Χοκς (έχοντας πλεονέκτημα έδρας) κι ενώ στην κανονική περίοδο τερμάτισαν πρώτοι στην Ανατολή. Το… ανάθεμα έπεσε πάνω στον Μπεν Σίμονς, ο οποίος βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ομάδας, παρότι χρίστηκε ως ένας από τους δύο ηγέτες της. Ο 25χρονος φόργουορντ κατηγορείται από τους φιλάθλους (και όχι μόνο) για την ατολμία του και την τρομακτική αστοχία του έξω από τα 6,75μ., έχοντας ποσοστά που δεν συνάδουν με τα λεφτά που έχει λαμβάνειν (περίπου 176 εκατομμύρια δολάρια για 5 χρόνια). Όπως είναι λογικό, οι ιθύνοντες των Σίξερς αναζητούν το κατάλληλο πακέτο για να ανταλλάξουν τον Αυστραλό, αν και ο ίδιος επανεμφανίστηκε στις εγκαταστάσεις της ομάδας τη Δευτέρα (12/10) κι έκανε όλα τα απαραίτητα τεστ για κορωνοϊό. Μέχρι να τελεσφορήσει η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως, η ομάδα από την «πόλη της αδελφικής αγάπης» είναι αναγκασμένη να ζει με ένα… σύννεφο πάνω από τον ουρανό της.

Κυριότερες προσθήκες: Αντρέ Ντράμοντ (C, Λέικερς), Σακίλ Χάρισον (G, Νάγκετς), Τζορτζ Νιάνγκ (F, Τζαζ).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Ντουάιτ Χάουαρντ (C, Λέικερς), Τζορτζ Χιλ (G, Μπακς), Μάικ Σκοτ (PF, Ελεύθερος).

Μεγάλο ατού: Ο Ντοκ Ρίβερς είναι ένας προπονητής που έχει κάνει πρωταθλητισμό στο παρελθόν (με τους Σέλτικς) και άπαντες στο εσωτερικό της ομάδας μπορούν να αισθάνονται… ασφαλείς σε αυτό το κομμάτι. Παράλληλα, ο Εμπίντ γίνεται καλύτερος κάθε χρόνο, ενώ πλέον έχει ένα ακόμα… θηρίο (Ντράμοντ) δίπλα του.

Μεγάλο ερωτηματικό: Τα περισσότερα ζητήματα έχουν να κάνουν με τον Μπεν Σίμονς. Τι… κέρδος θα έχει (σε παίκτες) η ομάδα της Φιλαδέλφεια από πιθανή ανταλλαγή του και πόσο γρήγορα θα τελειώσει η εν λόγω υπόθεση. Επιπροσθέτως, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι Μάξεϊ, Μίλτον και Κορκμάζ συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους.



Καλύτερο σενάριο: Να διαγράψουν ανάλογη διαδρομή με την περσινή κανονική περίοδο και να κάνουν το βήμα παραπάνω στα playoffs.

Χειρότερο σενάριο: Να τους μείνει… αμανάτι ο Σίμονς και να μην καταφέρουν να «απεμπλακούν» από εκείνον. Κάτι που προφανώς θα έχει συνέπειες και στο αγωνιστικό κομμάτι, αφού θα έχουν ένα πολύ βαρύ συμβόλαιο σε παίκτη που ουσιαστικά δεν θα υπολογίζουν.


Τορόντο Ράπτορς: Επιστροφή στο «σπίτι»



Μετά από μια σεζόν που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Τάμπα της Φλόριντα λόγω κορωνοϊού, οι Καναδοί γυρίζουν στο «σπίτι» τους (Scotiabank Arena). Μόνο που δεν θα έχουν μαζί τους τον αρχηγό τους, αφού ο Κάιλ Λάουρι αποχώρησε μετά από 9 χρόνια. Μάλιστα, ο παίκτης που συμπεριλήφθηκε στα ανταλλάγματα, ο Γκόραν Ντράγκιτς, δεν… καίγεται κιόλας να συνεχίσει στο Τορόντο. Σε πρώτη φάση οι «πτερόσαυροι» φαίνονται αποδυναμωμένοι και προχωρούν σε διαδικασία ανοικοδόμησης (rebuilding που λένε και οι Αμερικάνοι), ωστόσο το νεανικό ρόστερ μπορεί να κάνει εκπλήξεις.

Κυριότερες προσθήκες: Πρίσιους Ατσίουα (PF, Χιτ), Σαμ Ντέκερ (F, Τουρκ Τέλεκομ), Γκόραν Ντράγκιτς (G, Χιτ), Σβι Μίχαλιουκ (SG/SF, Θάντερ).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Άρον Μπέινς (C, Ελεύθερος), Κάιλ Λάουρι (G, Χιτ), ΝτιΆντρε Μπέμπρι (F, Νετς), Ρόντνεϊ Χουντ (F, Μπακς).

Μεγάλο ατού: Η άγνοια κινδύνου από τους νεαρούς παίκτες, που μπορεί να βγει σε καλό σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, η παρουσία του Νικ Νερς στον πάγκο αποτελεί… εγγύηση.



Μεγάλο ερωτηματικό: Πολλά τα ερωτηματικά για τους Καναδούς, που πάσχουν σε ποιότητα και ηγετικές μορφές. Πρόβλημα θα αποτελέσει και η στάση του σταρ Σιάκαμ, που κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι σκέφτεται την αποχώρηση.

Καλύτερο σενάριο: Το ιδανικό σενάριο για τους Ράπτορς είναι ένα: να κάνουν… όργια οι ΒανΒλιτ και Σιάκαμ, να παραμείνει στο ρόστερ ο Ντράγκιτς, να εντυπωσιάσουν οι νεαροί και συγχρόνως να βρεθούν στα playoffs.

Χειρότερο σενάριο: Να τερματίσουν στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος και να αποχωρήσουν οι ΒανΒλιτ και Σιάκαμ, στους οποίους στηρίζονται εδώ και κάποια χρόνια.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube