Για νέο γύρο επίρριψης ευθυνών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος διάσωσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Παρακολουθώντας τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα, το CNBC μεταδίδει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές της χώρας κατηγορώντας τους για το αδιέξοδο στο οποίο έχει εισέλθει η Ελλάδα. Ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ως το σημαντικότερο πρόβλημα -εξαιτίας του οποίου η χώρα έχει μείνει «κολλημένη» σε τροχιά κρίσης- τη μη συνεννόηση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο και παραθέτει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Θα έλεγα ότι η συνεχής σύγκρουση και διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δημιουργεί τις συνθήκες που καθυστερούν την ανάκτηση εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δηλώσεις του μέλους της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, της Μαρίκας Φραγκάκη, η οποία μιλώντας στο CNBC υποστήριξε ότι οι δανειστές της Ελλάδας έχουν αποτύχει παταγωδώς στη διάσωση της χώρας.

«Αυτές οι πολιτικές λιτότητας που περιορίζουν το μέγεθος του δημοσίου τομέα στοχεύοντας στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν από το ΔΝΤ και σε άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική και έχουν αποτύχει, ακόμα και το Ταμείο το έχει παραδεχτεί. Αλλά δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και τα επαναλαμβάνουν και αποτυγχάνουν παταγωδώς. Διότι δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση από το 2010, αλλά και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί. Εδώ και έξι χρόνια η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση» δήλωσε η κυρία Φραγκάκη.

Των δηλώσεων της ελληνικής πλευράς είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει τη σημασία και την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. «Η πίεση επέστρεψε και η Ελλάδα πρέπει να “πιάσει” δουλειά» σημείωσε ο Ολλανδός πολιτικός την περασμένη Παρασκευή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το καλοκαίρι τελείωσε. Ήρθε η ώρα της επανεκκίνησης ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος».

Σχολιάζοντας το πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε Θεσμούς και Ελλάδα, ο οικονομολόγος James Nixon ανέφερε ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να κατηγορήσεις μόνο μια πλευρά για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός ότι εδώ και επτά χρόνια η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ακόμα υπάρχουν διαφωνίες για τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, γεγονός πρωτοφανές για μια προηγμένη οικονομία».

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες λόγω της κακοκαιρίας

Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν

Συνελήφθη δημοτικός υπάλληλος στο Ηράκλειο για «φακελάκι» 6.000 ευρώ για πλαστό έγγραφο

Πώς εξηγούν το καιρικό φαινόμενο που «σάρωσε» την Αλεξανδρούπολη με μέγιστη ταχύτητα ανέμου 154 χλμ/ώρα

Χειροπέδες σε 3 νεαρούς που έτρεχαν με μοτοσυκλέτες και έκαναν σούζες στη λεωφόρο Αθηνών - Ο ένας δεν είχε δίπλωμα

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Όσλο μετά από εμφάνιση drone - Έκλεισε ένας διάδρομος

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Κορυδαλλός: Κατασχέθηκαν 6 ηχεία υψηλής ισχύος – Συνελήφθη 40χρονος για διατάραξη κοινής ησυχίας

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα και Πρέσπες τη Δευτέρα

Συνελήφθησαν 3 γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος» - Είχαν στις βαλίτσες τους 72 κιλά κάνναβης