Αν και κάποιοι τον περασμένο Απρίλιο προσπάθησαν να αποκλείσουν τη φετινή συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision, ο Mans Zelmerlow με το τραγούδι «Heroes» κατάφερε να πάρει μία… ηρωική νίκη στον 60ο Μουσικό Διαγωνισμό.

Ο Σουηδός ήταν το ακλόνητο φαβορί, παρότι η Ρωσία (κατέλαβε τη 2η θέση) και την Ιταλία (βγήκε 3η) προσπάθησαν με αξιώσεις να πάρουν εκείνες τη νίκη.

Δείτε το νικητήριο τραγούδι



Από την πλευρά τους, η Ελλάδα και η Κύπρος κατετάγησαν 19η και 22η, αντίστοιχα. Την Μαρία Έλενα Κυριάκου και το «One Last Breath» ψήφισαν οι: Αλβανία (10), Αρμενία (5) και Κύπρος (8).



Η τελική βαθμολογία



Πώς κύλησε η βραδιά

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο, αφού οι Αυστριακοί διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μία εξαιρετική τελετή έναρξης. Στο καθαρά διαγωνιστικό μέρος η Σλοβενία έκανε δυνατό μπάσιμο. Και λίγο αργότερα το Ισραήλ ήταν η μοναδική… ethnic νότα της βραδιάς. Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου μας θύμισε λίγο κάτι από «Great Gatsby». Η Αρμενία θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα, με αφορμή την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Σερβία κατάφερε να ξεσηκώσει με την επιβλητική ερμηνεία της Bojana Stamenov. Η συμμετοχή με έντονο παρασκήνιο της Σουηδίας ξεχώρισε με τα εφέ της, καθώς πήγε ένα βήμα μπροστά τον διαγωνισμό. Μία κλασική μπαλάντα για την Κύπρο και για τον Γιάννη Καραγιάννη. Και η παρθενική συμμετοχή της Αυστραλίας κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κοινού. Από το ένα… μούσι της έδωσε πέρσι την πρωτιά, φέτος η διοργανώτρια Αυστρία είχε τρία και έκαψε το πιάνο της!

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στη σκηνή η Μαρία Έλενα Κυριάκου – η οποία παρά την ίωση που την ταλαιπώρησε – ερμήνευσε εξαιρετικά το «One Last Breath» και κέρδισε το χειροκρότημα. Το Μαυροβούνιο είπε να χορέψει και κάτι… σαν συρτάκι. Η Πολωνία με την Monika Kuszynska ξεχώρισε για το τραγούδι της, ενώ έγινε η πρώτη χώρα που είχε διαγωνιζόμενο πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι.

Κάτι από… Πάολα μας θύμισε η Λετονία. Πολιτικό μήνυμα έστειλε, από την πλευρά της, και η Ρουμανία για τη μετανάστευση. Μετά ήταν η σειρά της συντρόφου του Ισπανού Νταβίντ Ντε Χέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντούρνε, να τραγουδήσει το κομμάτι της με μία απίστευτη χορογραφία. Αντιπολεμικό μήνυμα η Ουγγαρία, ενώ η Γεωργία με το Warriors στήριξε το φεμινιστικό κίνημα. Λίγο πριν από το τέλος η Ρωσία, ένα από τα φετινά φαβορί, κέρδισε το χειροκρότημα. Χαμός στο φινάλε με την Ιταλία.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube