Το Νέμο, που κέρδισε τη Eurovision του 2024 στη Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιστρέφει το βραβείο που έλαβε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει την αποχώρηση πέντε χωρών.

«Ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, σήμερα, δεν πιστεύω πια ότι αυτό το τρόπαιο έχει μια θέση στο ράφι μου», ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στο Instagram. Το Νέμο είχε ήδη ενώσει τη φωνή του με εκείνους που ζητούσαν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό στον κόσμο.

«Η Γιουροβίζιον υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την ενότητα, τη συμπερίληψη, την αξιοπρέπεια όλων (…) Αλλά η συνεχιζόμενη συμμετοχή του Ισραήλ, την ώρα που η Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα (ότι διαπράχθηκε) γενοκτονία, καταδεικνύει μια προφανή σύγκρουση μεταξύ αυτών των ιδανικών και των αποφάσεων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), συνέχισε ο 26χρονος τραγουδιστής από την Ελβετία.

«Το θέμα δεν είναι τα άτομα ή οι καλλιτέχνες. Είναι ότι ο διαγωνισμός χρησιμοποιήθηκε κατ’ επανάληψη για να εξωραϊστεί η εικόνα ενός κράτους που κατηγορήθηκε για σοβαρές θηριωδίες», πρόσθεσε το πρώτο μη δυαδικό άτομο που κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού, ο οποίος ήδη σημαδεύεται από διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Χθες Τετάρτη η δημόσια τηλεόραση της Ισλανδίας RUV ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό του 2026, επειδή η EBU έδωσε το πράσινο φως για να συμμετάσχει το Ισραήλ. Η Ισλανδία είναι η πέμπτη χώρα, μετά την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, που αποχωρεί για τον λόγο αυτό.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η πλειονότητα των χωρών της EBU έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαίο να προχωρήσει σε ψηφοφορία για να εγκρίνει τη συμμετοχή της δημόσιας ισραηλινής τηλεόρασης ΚΑΝ.

«Όταν ολόκληρες χώρες αποσύρονται, είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Για αυτό αποφάσισα να στείλω πίσω το τρόπαιο στην έδρα της EBU στη Γενεύη, με ευγνωμοσύνη και ένα σαφές μήνυμα: υλοποιήστε τις αξίες σας», πρόσθεσε το Νέμο, τοποθετώντας το βραβείο του σε μια κούτα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Χωρίς νερό Ζωνιανά, Κράνα και Λιβάδια μετά τις ζημιές από την κακοκαιρία

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και μοτοσυκλέτες στην Αττική

Μεγάλη πορεία στην Κυψέλη για τα έργα του Μετρό - «Όχι στον τρομοπόντικα, πλήρης αποκατάσταση»

Τενεσί: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της σωφρονιστικής διοίκησης μετά την αποτυχία εκτέλεσης της Κρίστα Πάικ

Συνελήφθη στον Πειραιά ο Αφγανός που ενεπλάκη σε πυροβολισμούς με τον Αλκέτ Ριζάι στην Ανάβυσσο

Τραγωδία στη Χερσόνησο: 16χρονος με μοτοσυκλέτα νεκρός σε τροχαίο

ΗΠΑ: Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες

Τραγωδία στην Κορινθία: Ένας 26χρονος νεκρός και άλλοι πέντε τραυματίες σε τροχαίο - Δείτε video

Ακτοπλοΐα: Λήγει το απαγορευτικό - Ξεκινούν σταδιακά τα δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα

Συνεδρίασε η επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Κρήτη