Με ένα ακόμη πακέτο διάσωσης έτοιμο να φέρει νέες περικοπές, η έξοδος από το ευρώ έρχεται και πάλι στην ατζέντα, σημειώνει η ανταποκρίτρια του Guardian Helena Smith σε άρθρο της. Καθώς η Αθήνα οδεύει σε μια ακόμη σύγκρουση με τους δανειστές, η ερώτηση γιατί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο βρίσκεται στο στόμα πολλών.

Όπως σημειώνει η αρθρογράφος, η μάχη της χώρας για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα έπρεπε να είχε λυθεί τον Μάιο του 2010, όταν η χώρα έλαβε 110 δισ. οικονομικής βοήθειας. Τρία πακέτα διάσωσης μετά, η Αθήνα παλεύει για τους όρους του τελευταίου πακέτου ύψους 86 δισ.

«Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές, όπως και ο φόβος, καθώς εκτιμάται ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες από πανικόβλητους καταθέτες, από την αρχή του χρόνου. Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχει ξεκινήσει πάλι, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις», αναφέρει ο Smith.

Στο άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα. Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις, αναφέρει: «Εύχομαι να κινητοποιούνταν περισσότεροι άνθρωποι. Οι διαμαρτυρίες είναι στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA μας. Είναι σημαντικές, στέλνουν ένα μήνυμα».

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για ειρωνεία του ΣΥΡΙΖΑ που «ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να σκίσει το μνημόνιο και αντί για αυτό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει επιβλέψει τα πιο τιμωρητικά μέτρα λιτότητας έως τώρα». Η οικονομία έχει βελτιωθεί, με την Αθήνα να πετυχαίνει αξιοπρόσεκτο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αλλά η κοινωνική κρίση εντάθηκε.

Ο φόβος να πολιτικοποιηθεί έντονα η διαμάχη- μεταξύ Αθήνας και δανειστών- λόγω των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση, σημειώνει η H. Smith και αναφέρεται στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ τις επόμενες ημέρες.

Η εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει, όπως έκανε και όταν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015. «Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα ''πουλήσουν'' μετά στον εξαντλημένο από την επαναλαμβανόμενη λιτότητα λαό», τονίζει η αρθρογράφος.

«Είμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από αρκετά χρόνια», αναφέρει από τη μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει: «Η μόνη διαφορά είναι ότι ενισχύεται το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα. Αυτή που ήταν κάποτε μία πολύ φιλική χώρα απέναντι στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και λιγότερο και αυτό έρχεται με μεγάλο κίνδυνο».

Πηγή: thetoc.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τραγωδία στην Ελβετία: Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Μαρτυρίες για «βεγγαλικά» σε μπουκάλια σαμπάνιας

Ταγιάνι: H φωτιά στο Κραν Μοντανά ενδέχεται να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα

Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά

Ολλανδία: Παρανάλωμα του πυρός εκκλησία του 1884 στο Άμστερνταμ – 2 νεκροί από πυροτεχνήματα

Ρεβεγιόν άνευ… αλκοόλ - «Πρωτοχρονιάτικο» σαφάρι από την Τροχαία στην Αττική: 6.129 αλκοτέστ, θετικά τα 62

Οι νέες τιμές των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της Δυτικής Ελλάδας - Τι αλλάζει από σήμερα

Τραγωδία στην Ελβετία: «Περίπου 40» οι νεκροί από την έκρηξη στο Κραν Μοντανά, σύμφωνα με το ιταλικό ΥΠΕΞ

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

Ριφιφί στον Κολωνό για... 500 ευρώ

Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ουκρανικό πλήγμα με drone στη Χερσώνα