Αντιφατικά συναισθήματα προκάλεσε στον ελληνικό λαό η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Οι πολίτες δεν θέλουν ρήξη με τους θεσμούς, όμως διαφωνούν με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου. Σε έρευνα της KAΠΑ RESEARCH για το «Βήμα της Κυριακής», περισσότεροι από τους μισούς εκφράζουν θυμό και ανησυχία. Συγκεκριμένα, το 32,5% εξέφρασε ανησυχία, το 19% θυμό, το 20% αδιαφορία, το 11,5% ελπίδα και το 14% ανακούφιση, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

Πάντως, το 61,5% τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης από τη σημερινή κυβέρνηση, με το 27% να απαντά υπέρ των πρόωρων εκλογών πριν γίνει αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το 56% των πολιτών απάντησε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον της χώρας ενώ το 54% εκτίμησε ότι το πακέτο του συμβιβασμού κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, λόγω της αναποτελεσματικής διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης. Όσον αφορά τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα του Eurogroup, οι Έλληνες δείχνουν να είναι είτε ανήσυχοι (32,5%), είτε οργισμένοι (19%), είτε αδιαφορούν (20%). Μόλις τι 14% ένιωσε ανακούφιση και ένα μικρό ποσοστό (11%) ένιωσε συναισθήματα ελπίδας.

Με εξαίρεση τα αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης στην φορολογία, με τα οποία το 73% συμφωνεί, οι πολίτες διαφωνούν με τα υπόλοιπα μέτρα που προτάθηκαν. Με την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων διαφωνεί το 59%, με την μείωση του αφορολόγητου το 64,5% και με την μείωση των συντάξεων το 78% των Ελλήνων. Να σημειώσουμε επίσης ότι, παρότι το 56% συμφωνεί με το ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, το 40,5% θεωρεί πως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είχε αρνητικά αποτελέσματα για την χώρα.

Όσον αφορά το Grexit, το 70% θεωρεί απίθανο σενάριο μια έξοδο από την ευρωζώνη εντός του 2017, ενώ το 64,5% επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αφορούν στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στο δίλημμα «πρόωρες εκλογές» ή «κλείσιμο της αξιολόγησης», το 61,5% των ερωτηθέντων προτίμησε την δεύτερη επιλογή. Αίσθηση προκαλεί ότι την ίδια απάντηση έδωσε και το 62,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που το κόμμα έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Το 40,5% εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως αποτυπώθηκε στο Eurogroup, έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα και το 17% απάντησε «μάλλον αρνητικά, ενώ το 11% εκτίμησε ότι είχε θετικό αποτέλεσμα και το 12,5% μάλλον θετικό.

Tο 70% το θεωρεί λίγο και καθόλου πιθανό το Grexit, έναντι του 28,5% που το εκτιμά ως πολύ πιθανό και αρκετά πιθανό ενδεχόμενο. Το 64,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής του ευρώ, ενώ το 27% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Tο 73% απάντησε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης στη φορολογία, με το 20% να έχει την αντίθετη άποψη, ενώ το 59% χαρακτήρισε λάθος την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, ενώ το 64,5% έχει την ίδια άποψη για τη μείωση του αφορολόγητου και το 78% για τη μείωση των συντάξεων.

Πηγή: thetoc.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ηγέτης Χαμάς: Το Ισραήλ δεν μπορεί να μας επιβάλει τις επιλογές του

Δεν θα πάψουμε να ελπίζουμε, λέει η σύζυγος του Άγγλου δημοσιογράφου

Σε πτωτική πορεία οι τιμές των τροφίμων και των καταναλωτικών προϊόντων - Οι κύριοι λόγοι αποκλιμάκωσης

Μήνυμα του 112 για καθυστερήσεις στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου - Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας προς Πελοπόννησο

Ο ισραηλινός στρατός στη λίστα του ΟΗΕ με όσους διαπράττουν εγκλήματα κατά των παιδιών

Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψη στη Θεσσαλονίκη – Το πιστόλι με τον γεμιστήρα και οι απειλές στους αστυνομικούς

Άφαντος παραμένει ο παρουσιαστής του BBC που αναζητείται στη Σύμη - Τι μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ

Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο αστροναύτης του Apollo 8 που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise»

Κατεδάφιση γέφυρας στον Ισθμό: Επί τόπου Σταϊκούρας και Χρυσοχοΐδης - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε, ποια κόμματα κατεβαίνουν