Η regular season του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε και ήδη οι ομάδες μπαίνουν σε διαδικασία playoffs.

Χρήστος Ρομπόλης, Παναγιώτης Κεφαλάς και Γιώργος Πετρίδης συσκέφτηκαν και επέλεξαν τους κορυφαίους παίκτες και προπονητές της περιόδου.

Από τον MVP και τον ρούκι της σεζόν μέχρι τον καλύτερο αμυντικό και τον πιο βελτιωμένο παίκτη, δείτε τις επιλογές του sport-fm.gr.

Αναλυτικά:
MVP: 1) Νίκολα Γιόκιτς, 2) Στεφ Κάρι, 3) Τζόελ Εμπίντ, 4) Γιάννης Αντετοκούνμπο, 5) Λούκα Ντόντσιτς
Σε υπόθεση… Ευρωπαίων τείνει να εξελιχθεί το βραβείο του MVP, αφού μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο Νίκολα Γιόκιτς αναμένεται να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου. Τουλάχιστον, στα… μάτια μας, ο Σέρβος σέντερ ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά και οδήγησε μια μέτρια ποιοτικά ομάδα -όπως είναι οι Νάγκετς- στην 3η θέση της δυτικής περιφέρειας (47-25). Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 26,4 πόντους, 10,8 ριμπάουντ και 8,3 ασίστ/μέσο όρο και ανέλαβε να κουβαλήσει ακόμα πιο βαρύ φορτίο μετά τον τραυματισμό του Μάρεϊ.

Πίσω του ο Στεφ Κάρι, που έκανε… όργια κι έσπασε τα κοντέρ με τις μυθικές εμφανίσεις του (32 πόντους, 5,8 ασίστ και 5,5 ριμπάουντ/μέσο όρο), ειδικά στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, που έφεραν τους Γουόριορς στην 8η θέση της Δύσης. Ο γκαρντ των «πολεμιστών» κερδίζει στο… νήμα τον Τζόελ Εμπίντ, που ήταν επιβλητικός (28,5 πόντους και 10,6 ριμπάουντ/μέσο όρο), οδηγώντας τους Σίξερς στην πρωτιά της ανατολικής περιφέρειας.

Ο «δικός» μας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν ήταν το ίδιο αποδοτικός με τις δύο προηγούμενες περιόδους (28,1 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5,9 ασίστ/μέσο όρο) και μοιραία υποχώρησε στις επιλογές μας, όπως και οι Μπακς, που τερμάτισαν 3οι στην Ανατολή. Πίσω από τον Greek Freak, ο Λούκα Ντόντσιτς, που πήρε από το χεράκι τους Μάβερικς (27,7 πόντους, 8,6 ασίστ και 8 ριμπάουντ/μέσο όρο) και τους έστειλε στα playoffs. Αργά ή γρήγορα, ο Σλοβένος αναμένεται να αναδειχθεί MVP του πρωταθλήματος.

Καλύτερος αμυντικός: 1) Ρούντι Γκομπέρ, 2) Μπεν Σίμονς, 3) Κλιντ Καπελά, 4) Μπαμ Αντεμπάγιο, 5) Ντρέιμοντ Γκριν
Εδώ υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και απόλυτη ταύτιση απόψεων. Ο σέντερ των Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας του στην πορεία προς το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου. Ένα πραγματικό «σκιάχτρο» κάτω από το καλάθι, που τρόμαζε όλους τους αντιπάλους και έκλεινε τους διαδρόμους προς τη ρακέτα της Γιούτα. Πρώτος στην κατηγορία των αμυντικών ριμπάουντ (10,1/μέσο όρο) και δεύτερο στις τάπες σε όλη τη λίγκα (2,7/μέσο όρο).



Ο Μπεν Σίμονς ήταν το ιδανικό εργαλείο στα χέρια του προπονητή των Σίξερς, Ντοκ Ρίβερς. Ένας γκαρντ με ύψος 2.10, που μπορεί να παίξει από το «1» μέχρι το «4» και με τα μακριά του χέρια έκρυβε το… φως από κάθε αντίπαλο. Με 1,6 κλέψιμο και 5,6 αμυντικά ριμπάουντ/μέσο όρο, είναι δεύτερος στη λίστα μας. Χρησιμότατη η παρουσία του Κλιντ Καπελά, ο οποίος βελτίωσε τα νούμερά του και έκανε μπόλικη «βρώμικη» δουλειά (9,6 αμυντικά ριμπάουντ και 2 τάπες/μέσο όρο).

Την… πεντάδα μας κλείνουν ο σέντερ των Χιτ, Μπαμ Αντεμπάγιο, και ο φόργουορντ των Γουόριορς, Ντρέιμοντ Γκριν, που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν ως «λίμπερο» για τις ομάδες τους.

Καλύτερος προπονητής: 1) Μόντι Γουίλιαμς, 2) Τομ Τίμποντο, 3) Κουίν Σνάιντερ, 4) Ντοκ Ρίβερς, 5) Στιβ Νας
Ο Μόντι Γουίλιαμς μετέτρεψε τους Σανς από… περιοδεύων θίασο στη 2η «δύναμη» της Δύσης και οδήγησε την ομάδα του στα playoffs για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Και πώς να μην τον επιλέξουμε για κορυφαίο προπονητή της σεζόν; Το «σκορποχώρι» των Νικς μετατράπηκε σε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, κάτι που πιστώνεται στον εξαιρετικό τεχνικό Τομ Τίμποντο.



Ο 63χρονος προπονητής έφερε την ομάδα από το «Μεγάλο Μήλο» στην postseason για πρώτη φορά από το 2013 και στην 4η θέση στην Ανατολή. Ο head coach των Τζαζ, Κουίν Σνάιντερ, καθοδήγησε μαεστρικά την ομάδα του στο καλύτερο ρεκόρ του πρωταθλήματος, ωστόσο δεν αποτελεί κάποια από τις δύο πρώτες επιλογές μας, κυρίως διότι η φετινή σεζόν αποτελεί μια συνέχεια των προηγούμενων. Φυσικά, παράγει τρομερό έργο στο Σολτ Λέικ.

Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον Ντοκ Ρίβερς, που φαίνεται να «συμμαζεύει» τους Σίξερς και με τον Στιβ Νας, ο οποίος κατάφερε να διαχειριστεί τις μαζεμένες προσωπικότητες που έχει στους Νετς, στην παρθενική του εμπειρία ως πρώτος προπονητής.

Πιο βελτιωμένος: 1) Τζούλιους Ραντλ, 2) Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ, 3) Τζέραμι Γκραντ, 4) Μάικαλ Μπρίτζες, 5) Κρίστιαν Γουντ
Ο ηγέτης των Νικς, Τζούλιους Ραντλ, έκανε το step-up και ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας βελτιωμένα νούμερα σε όλες σχεδόν τις στατιστικές κατηγορίες: από τους 19,7 πόντους και τις 3,1 ασίστ/μέσο όρο τη σεζόν 2019-20 εκτοξεύτηκε σε 24,1 πόντους και 6 ασίστ/μέσο όρο φέτος.



Τρομακτική και η βελτίωση του φόργουορντ των Νάγκετς, Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος διπλασίασε σχεδόν τον χρόνο συμμετοχής του, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Μάρεϊ. Ο ταλαντούχος 22χρονος πέτυχε σχεδόν 10 πόντους παραπάνω/μέσο όρο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (19 έναντι 9,3), ενώ κατέβασε και 2,6 ριμπάουντ/μέσο όρο παραπάνω.

Ο Τζέραμι Γκραντ εμφάνισε σημαντική άνοδο στην απόδοσή του, έχοντας ηγετικό ρόλο στους Πίστονς, που δεν αποτελούν κάποια «σοβαρή» ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, μέτρησε 22,3 πόντους/μέσο όρο, 10 πόντους περισσότερους από όσους είχε πέρσι. Χρησιμότατη και η παρουσία του Μάικαλ Μπρίτζες στους Σανς, που βελτιώθηκε σε πόντους και ποσοστά ευστοχίας. Επιβλητικός και ο σέντερ των Ρόκετς, Κρίστιαν Γουντ, που είχε 21 πόντους και 9,6 ριμπάουντ/μέσο όρο, σε σχέση με τους 13,1 πόντους και 6,3 ριμπάουντ/μέσο όρο.

Ρούκι της χρονιάς: 1) ΛαΜέλο Μπολ, 2) Άντονι Έντουαρντς, 3) Τάιρις Χαλιμπέρτον, 4) Ιμάνουελ Κουίκλι, 5) Κόουλ Άντονι
Πληθωρικότατος ο γκαρντ των Χόρνετς, ΛαΜέλο Μπολ, που επιλέχθηκε στο νούμερο 3 του ντραφτ. Έκλεισε τη σεζόν με 15,7 πόντους, 6,1 ασίστ και 5,9 ριμπάουντ/μέσο όρο και κερδίζει στο νήμα τον Έντουαρντς διότι η ομάδα του είχε ελαφρώς καλύτερη πορεία. Όσον αφορά τον 19χρονο γκαρντ των Τίμπεργουλβς και νούμερο ένα επιλογή στο ντραφτ, μετά την αρχική περίοδο προσαρμογής, βρήκε ρυθμό και ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 19,3 πόντους και 4,7 ριμπάουντ/μέσο όρο.



Θετικότατα τα δείγματα γραφής του γκαρντ των Κινγκς, Τάιρις Χαλιμπέρτον, που είχε 13 πόντους και 5,3 ασίστ/μέσο όρο. Λειτουργώντας ως backup, ο γκαρντ των Νικς, Ιμάνουελ Κουίκλι, προσέφερε 11,4 πόντους και 2,1 ριμπάουντ/μέσο όρο. Αν υπάρχει ένας λόγος για να αισιοδοξούν οι φίλοι των Μάτζικ μετά τη φετινή, αποτυχημένη σεζόν, είναι ο Κόουλ Άντονι, ο οποίος άφησε πολλές υποσχέσεις (12,9 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ/μέσο όρο). Από… κοντά και οι Τζέι Σον Τέιτ (Ρόκετς) και Σαντίκ Μπέι (Πίστονς).

Απογοητεύσεις της σεζόν: 1) Μόντρεζλ Χάρελ, 2) Κρίσταπς Πορζίνγκις, 3) Κέλι Ούμπρε, 4) Ντανίλο Γκαλινάρι, 5) Μαρκ Γκασόλ
Από το βραβείο του 6ου παίκτη της σεζόν 2019-20 στη μεγάλη απογοήτευση της τρέχουσας περιόδου. Ο σέντερ Μόντρεζλ Χάρελ μετακόμισε από τους Κλίπερς στους Λέικερς, αλλά δεν κατάφερε να βρει το ρόλο του και να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα. Ελάχιστες οι καλές στιγμές του μέσα στη χρονιά, περίμεναν πολλά περισσότερα από εκείνον οι άνθρωποι των πρωταθλητών, ειδικά από τη στιγμή που οι Τζέιμς, Ντέιβις αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών.



Μπορεί ένας παίκτης με μέσους όρους 20 πόντων και 8 ριμπάουντ να θεωρείται απογοήτευση; Κι όμως. Ο λόγος είναι κυρίως εξωαγωνιστικός, αφού ο σέντερ των Μάβερικς, Κρίσταπς Πορζίνγκις, απασχόλησε αρκετά την ομάδα του με τα πειθαρχικά παραπτώματά του και τις δηλώσεις του.

Ο Κέλι Ούμπρε αποκτήθηκε από τους Γουόριορς με στόχο να αποτελέσει τον 3ο πόλο, όμως στα περισσότερα ματς αλλού πατούσε κι αλλού βρισκόταν. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε πτωτικά νούμερα σε σχέση με τη σεζόν 2019-20, όπου αγωνίστηκε στους Σανς. Οι Χοκς δαπάνησαν περί τα 60 εκατομμύρια δολάρια (για 3 χρόνια) για να κάνουν δικό τους τον Ντανίλο Γκαλινάρι, ο οποίος ξέμεινε σε συμπληρωματικό ρόλο τελικά. Μόλις σε 4 ματς αγωνίστηκε ως βασικός και προβλημάτισε με την απόδοσή του (13,3 πόντοι και 4,1 ριμπάουντ/μέσο όρο).

Στις απογοητεύσεις θα συμπεριλάβουμε και τον Μαρκ Γκασόλ, που δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου τους Λέικερς: μόλις 5 πόντοι και 4,1 ριμπάουντ, που αποτελούν τους χειρότερους μέσους όρους στην καριέρα του στο ΝΒΑ. Μοναδικό άλλοθι πως «πατάει» πλέον στα 36.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form