Ιστορική ημέρα για τη Λούτον!

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο «Wembley» που κρίθηκε στα πέναλτι, οι «καπελάδες» λύγισαν την Κόβερντι και πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου, επιστρέφοντας στην Premier League μετά από 31 ολόκληρα χρόνια!



Μια πρόκριση που πέρα από την ιστορική επιτυχία, κάνει τους ανθρώπους του συλλόγου να χαμογελούν για ακόμα έναν λόγο. Και αυτός είναι οικονομικός, αφού με την παρουσία της στην Premier League της νέας χρονιάς, η Λούτον θα βάλει στα ταμεία της το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, αλλάζοντας μια για πάντα το status της ομάδας!



Το... αγροτικό της μέχρι και την 5η κατηγορία


Τελευταία φορά που οι «καπελάδες» - παρατσούκλι που πήραν λόγω της άνθισης του συγκεκριμένου επαγγέλματος στην περιοχή - αγωνίστηκαν στην πρώτη κατηγορία του Νησιού, ήταν το… μακρινό 1991/92, όταν στις 2 Μαΐου ηττήθηκαν εντός έδρας με 2-1 από την ήδη υποβιβασμένη, Νοτς Κάουντι στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής. Κάπου εκεί, το «αγροτικό» της στις χαμηλές κατηγορίες της χώρας ξεκινά…

Έκτοτε, άλλαξαν πολλά, τόσο στην ίδια της ομάδα, όσο και στο βρετανικό ποδόσφαιρο, με την Premier League να μπαίνει σαν καθεστώς για τα καλά στη συνείδηση του κάθε ποδοσφαιρόφιλου.

Η Λούτον έφτασε να παίζει μέχρι τα… αλώνια της National League (5η κατηγορία), εκεί όπου αγωνίστηκε για μια πενταετία (2009-2014), προτού ο Άντρε Γκρέι του Άρη, με μια φοβερή σεζόν (30 γκολ), οδηγήσει τον σύλλογο στην άνοδο και στη League 2.



Στην 4η κατηγορία παρέμεινε για τις τρεις επόμενες σεζόν, εξασφαλίζοντας την άνοδο στη League 1 το καλοκαίρι του 2018. Η πορεία των «καπελάδων» στην 3η κατηγορία κράτησε μόλις έναν χρόνο, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα και βρέθηκε στη Championship!

Με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα, η Λούτον περίμενε καρτερικά τη δική της ευκαιρία! Πέρσι, έφθασε μια ανάσα από την άνοδο στην Premier League, όμως ο δρόμος της ανακόπηκε από την Χάντερσφιλντ στα playoffs. Έναν χρόνο αργότερα ωστόσο, ο ιστορικός αυτός σύλλογος που ιδρύθηκε στις όχθες του ποταμού Λία τον Απρίλιο του 1885 κέρδισε την πολυπόθητη επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια της χώρας!

Το πιο μικρό γήπεδο της Premier League


Αναμφίβολα, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που πλέον θα συζητούνται σε όλη την Ευρώπη για τη Λούτον είναι το γήπεδό της!



Το περίφημο «Κένιλγουορθ Ρόουντ», το οποίο κατασκευάστηκε το 1905 και έχει χωρητικότητα 10.356 θεατών!

Πρόκειται για το μικρότερο γήπεδο στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που θα φιλοξενήσει αγώνα την Premier League.



Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως το ίδιο το γήπεδο παραπέμπει σε… άλλες εποχές, αφού, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν γίνει σοβαρές εργασίες ανακαίνισης εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια!

Άλλωστε, για να επισκεφθεί κανείς της εξέδρες του γηπέδου, αρκεί να περάσει από ακάλυπτους των γύρο πολυκατοικιών για να βρεθεί στο στενό, αλλά ζεστό «Κένιλγουορθ Ρόουντ».



Πρόθεση της διοίκησης του συλλόγου είναι μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν άμεσες εργασίες ώστε να βελτιωθεί το γήπεδο για να μπορέσει να φιλοξενήσει τους αγώνες της Premier League. Βέβαια, υπάρχει και το σενάριο να μεταφερθεί η έδρα της λίγο παραδίπλα, δίνοντας τα εντός έδρας παιχνίδια της στο νεόκτιστο γήπεδο της Mίλτον Κέιν Ντονς, «Stadium MΚ».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube