Έχουν περάσει 32 χρόνια, αλλά το τρομερό κατόρθωμα της Μόνικα Σέλες στο Παρίσι δεν έχει καταφέρει να βρει... αντίπαλο. Σαν σήμερα, στις 9 Ιουνίου του 1990, η -τότε- Γιουγκοσλάβα τενίστρια κατέκτησε τον πρώτο grand slam τίτλο της στο Roland Garros και έγινε η νεαρότερη που το καταφέρνει σε ηλικία 16 χρονών και 189 ημερών.

Μια καριέρα που ξεκίνησε με τον πιο θεαματικό τρόπο, σταμάτησε προσωρινά λόγω απόπειρας δολοφονίας που δέχτηκε και ολοκληρώθηκε μετά από τραυματισμούς.

Η εντυπωσιακή αρχή μιας μεγάλης καριέρας


Από την αρχή της καριέρας της, η Σέλες έδειχνε ότι θα γράψει ιστορία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νόβι Σαντ, στη σημερινή Σερβία, ενώ σε ηλικία 12 ετών μετακόμισε στις ΗΠΑ, για να ξεκινήσει την καριέρα της στο τένις, μετά από την εντυπωσιακή της πορεία στο Junior Orange Bowl στη Φλόριντα.

Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό τουρνουά και ένα χρόνο αργότερα πήρε τον πρώτο της τίτλο στο Χιούστον και ένα μήνα αργότερα έκανε την πρώτη της επίσκεψη στο Παρίσι. Εκεί που έναν χρόνο αργότερα θα έγραφε ιστορία.

Στο Roland Garros του 1989 η Μόνικα Σέλες έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο τουρνουά και τη συνόδευσε με μια τεράστια νίκη. Στον τρίτο γύρο έκανε το «μπαμ» αποκλείοντας το Νο4 του ταμπλό, Τζίνα Γκάρισον, με 6-3, 6-2. Έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου το πάλεψε απέναντι στη μοναδική Στέφι Γκραφ, αλλά κατέρρευσε με 6-3, 3-6, 6-3.

Το 1990 ήταν η χρονιά της. Στο χωμάτινο έδαφος του γαλλικού open, η Σέλες ξεκίνησε με σαρωτικά «bagels» απέναντι στην Πικολίνι (6-0, 6-0). Έφτασε με πάρα πολύ άνεση στα προημιτελικά, όπου βρήκε απέναντί της τη Μανουέλα Μαλέεβα και παρότι έχασε το πρώτο σετ κατάφερε να προχωρήσει με 6-3, 1-6, 5-7.

Στα ημιτελικά διέλυσε με 6-2, 6-2 την Αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι, για να φτάσει στο τέλος. Εκεί που την περίμενε η κορυφαία Στέφι Γκραφ. Η Γερμανίδα ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί, αφού είχε κατακτήσει τους οκτώ από τους εννιά τελευταίους major τίτλους. Το 1988 έκανε golden grand slam και το 1989 έχασε μόνο τον τίτλο στο Παρίσι, ενώ είχε ξεκινήσει δυναμικά τη χρονιά το 1990 κατακτώντας το αυστραλιανό open.

Και η Σέλες, όμως, δεν πήγαινε πίσω. Η 16χρονη ήταν σε τρομερή φόρμα, είχε κατακτήσει πέντε τίτλους στα τελευταία τουρνουά που συμμετείχε, με τον ένα από αυτούς, στην Ιταλία, να συνδυάζεται με νίκη επί την -τότε κάτοχο 150 τίτλων- Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 6-1, 6-1. Στο τελευταίο τουρνουά πριν το Βερολίνο η Σέλες είχε στείλει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα, νικώντας την Στεφ Γκραφ με 6-4, 6-3.

Ο τελικός του Roland Garros ήταν δεδομένο πως θα είναι συναρπαστικός, όμως έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Η Σέλες προηγήθηκε 3-1 στο πρώτο σετ. Η καταρρακτώδης βροχή που ξέσπασε σταμάτησε προσωρινά το παιχνίδι στο Philippe Chatrier, αλλά και μετά τη διακοπή η 16χρονη ήταν τρομερή και έφτασε στο 5-3. Η Γκραφ, βέβαια, δεν άφησε, δεν έπεσε αμαχητί. Έστειλε το παιχνίδι στο τάι μπρέικ, όπου παραδόθηκε με 8-6.

Η κυριαρχία της Σέλες συνεχίστηκε και στο δεύτερο σετ, στο οποίο η Γκραφ άντεξε ως το 4-4. Η Γιουγκοσλάβα πήρε τα δύο επόμενα γκέιμς και ολοκλήρωσε τη... συγγραφή ιστορίας: Έγινε η νεαρότερη κάτοχος major τίτλου σε ηλικία 16 ετών και έξι μηνών.

Στο Roland Garros διατηρεί ακόμα και σήμερα αυτή τη διάκριση, ωστόσο το 1997 η Μαρτίνα Χίνγκις έγινε η νεαρότερη κάτοχος οποιουδήποτε grand slam, κατακτώντας το αυστραλιανό open, σε ηλικία 16 ετών και τριών μηνών.

Η δραματική συνέχεια


Από το 1990 ως το 1993 η Μόνικα Σέλες κατέκτησε τα εννιά από τα δέκα grand slams της καριέρας της. Τρεις φορές πήρε την πρώτη θέση στην Αυστραλία (1991, 1992, 1993), ισάριθμες στη Γαλλία (1990, 1991, 1992), δύο στις ΗΠΑ (1991, 1992) και μία στην Αγγλία (1992).

Τον Γενάρη του 1993 η Σέλες νίκησε την Γκραφ στον τελικό του Αυστραλιανού όπεν κι αυτή ήταν η τρίτη νίκη της σε τέσσερις τελικούς grand slam που την είχε συναντήσει. Τρεις μήνες αργότερα, η Γιουγκοσλάβα τενίστρια θα έπεφτε θύμα δολοφονικής επίθεσης και μάλιστα μέσα στα curts.

Κατά τη διάρκεια του ματς με την Μαγκνταλένα Μαλέεβα στο τουρνουά του Αμβούργου ένας οπαδός εισέβαλε στο γήπεδο και τη μαχαίρωσε ανάμεσα στους ώμους. Οι γερμανικές Αρχές έκαναν λόγω για έναν ψυχικά διαταραγμένο άντρα, που είχε εμμονή με την Στέφι Γκραφ. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν ήθελε να τη σκοτώσει, αλλά να την τραυματίσει, ώστε να επανέλθει η Γερμανίδα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.



Ο τραυματισμός ήταν Σέλες δεν ήταν σοβαρός, όμως χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να καταφέρει να επιστρέψει στα κορτς. Τίποτα, όμως, δεν ήταν το ίδιο. Σε ηλικία 23 ετών κατέκτησε το τελευταίο grand slam, στη Μελβούρνη, το 1996. Επέστρεψε σε τελικό στο Παρίσι δύο χρόνια αργότερα, όμως ηττήθηκε από την Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο, ενώ στη συνέχεια άρχισε να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Το 2008 ανακοίνωσε το τέλος της σπουδαίας και σύντομης καριέρας της.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!