Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το χέρι μπήκε βαθιά μέσα στην τσέπη. Οι ομάδες της Super League 1 δεν λυπήθηκαν τα χρήματα προκειμένου να ενισχυθούν κατά τη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε μόλις χθες, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που δόθηκε να φτάνει, κατά το Transfermarkt, τα 36.130.000 ευρώ.

Νούμερο που ξεπέρασε κατά πολύ τις οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών συλλόγων τα τελευταία 14 χρόνια – με την αμέσως πιο δαπανηρή, θερινή μεταγραφική περίοδο να είναι εκείνη του καλοκαιριού του 2008. Τότε, είχαν δοθεί... 55,6 εκατομμύρια ευρώ, για μεταγραφές όπως αυτή του Ντιόγκο, του Ντουντού, του Τζιμπούρ, του Μάτος και του Ζιλμπέρτο Σίλβα!

Μπορεί να μοιάζει περίεργο στην αρχή, ωστόσο είναι μάλλον αναμενόμενο. Από τις 14 ομάδες της κατηγορίας, μονάχα πέντε έδωσαν χρήματα σε συλλόγους για να αποκτήσουν παίκτες: Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Άρης!

Οι υπόλοιπες εννέα αρκέστηκαν σε ελεύθερους ή δανεικούς, δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν κινήθηκαν ουσιαστικά ή πως δεν θα έχουν μπόλικα συμβόλαια να επωμιστούν.

Μια τρελή, τρελή μεταγραφική περίοδος



Από τους πέντε που έδωσαν έστω ένα ευρώ για να αποσπάσουν την υπογραφή ποδοσφαιριστή άλλου κλαμπ, είτε ελληνικού, είτε ξένου, η μερίδα του λέοντος ανήκει μάλλον φυσιολογικά στον Ολυμπιακό.



Σε μία... θεοπάλαβη μεταγραφική περίοδο, οι πρωταθλητές έδωσαν τα τα περισσότερα χρήματα για... ψώνια, εκμεταλλευόμενοι τη συνεχή παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκών ομίλων τα τελευταία χρόνια.

Εν συνόλω, οι «ερυθρόλευκοι» δαπάνησαν 16 εκατομμύρια ευρώ, με την απόκτηση του Πεπ Μπιέλ από την Κοπεγχάγη να απαιτεί τα περισσότερα εξ αυτών – έξι συγκεκριμένα. Ακολούθησαν οι Αμπουμπακάρ Καμαρά (5.000.000€), Ντορόν Λάιντνερ (2.000.000€), Φίλιπ Ζινκερνάγκελ (2.000.000€) και Άβιλα Γορδόν (1.000.000€), με τις υπόλοιπες μεταγραφές να είτε δανεισμοί (Κόνραντ Ντε Λα Φουέντε, Ουί-Τζο Χουάνγκ, Τζος Μπόουλερ, Παναγιώτης Ρέτσος, Ντιαντιέ Σαμασέκου), είτε ελεύθεροι (Μαρσέλο, Ίνμπομ Χουάνγκ, Σίμε Βρσάλικο, Χαμες Ροντρίγκες, Σεντρίκ Μπακαμπού).

Ειδική περίπτωση ο Ντένις Αλίγιαγκιτς, που κόστισε 350.000€ αλλά λογίζεται ως παίκτης της Β’ ομάδας.

Λίγοι και καλοί



Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τον ΠΑΟΚ, που κατά το Transfermarkt διέθεσε 5,98 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Ακριβότερη εκείνη του Ντόμινικ Κοτάρσκι (2.000.000€), με τους Νικολάς Κουαλιάτα (1.800.000€), Καλέντ Νάρεϊ (1.500.000€), Ζοάν Σάστρε (400.00€) και Γιάννη Κάργα (280.000€) να ακολουθούν.



Ως δανεικός αποκτήθηκε ο Τιάγκο Ντάντας, ενώ ως ελεύθεροι οι Μπράντον Τόμας, Ιβάν Νάσμπεργκ, Ράφα Σοάρες και Αντρέ Ρικάρντο.

Τα... έσκασε πριν μπει στο σπίτι της



Την τριάδα συμπληρώνει η ΑΕΚ, με 5,8 εκατομμύρια ευρώ για αγορές παικτών. Πιο δαπανηρή η απόκτηση του Νίκλας Ελίασον, που στοίχισε 2.000.000€, με την ενεργοποίηση της οψιόν του Στίβεν Τσούμπερ (1.600.000€) να ακολουθεί πάνω από τους Μίγιατ Γκατσίνοβιτς (1.000.000€), Πάολο Φερνάντες (700.000€) και Τομ Φαν Βέερτ (500.000€).



Φυσικά η Ένωση προχώρησε και σε εξαιρετικές κινήσεις ελεύθερων, με τους Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, Ντομαγκόι Βίντα, Γενς Γιόνσον και Αρόλντ Μουκουντί να αποκτώνται... τσάμπα, την ώρα που ο Ορμπελίν Πινέδα έχει έρθει ως δανεικός.

Υπέρβαση για το βήμα παραπάνω



Θέλοντας στη δεύτερη χρονιά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να κάνει πρωταθλητισμό, ο Παναθηναϊκός δαπάνησε 5,15 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το ποσό είναι σίγουρα λίγο μεγαλύτερο καθώς δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του deal με τη Νις για τον Αλεξίς Τρουγιέ. Από εκεί και πέρα, η αγορά του Αντράζ Σπόραρ αποτέλεσε την ακριβότερη, καθώς στοίχισε 3,5 «χαρτιά».



Ένα εκατομμύριο κόστισε ο Ενίς Τσοκάι και 650.000€ ο Άνταμ Τσέριν, με τους Χόρντουρ Μάγκνουσον, Μπερνάρ, Ζόνας Τορό, Μπένζαμιν Βέρμπιτς, Κρίστιαν Γκάνεα και Γιούρι Λοντίγκιν να έρχονται ως ελεύθεροι.

Όλα για έναν



Ο δε Άρης, έδωσε 3,2 εκατομμύρια στην Σπόρτινγκ Χιχόν για τον Μανού Γκαρθία, ωστόσο από εκεί και πέρα, οι Μπράντλεϊ Μαζικού, Μπράιαν Νταμπό, Μόζες Οντουμπάγιο, Ζερβινιό, Νικολάς Ενκουλού, Αντρέ Γκρέι, Μάρβιν Πίρσμαν και Παπέ Σεΐκ ήρθαν ως ελεύθεροι και οι Πίτερ Ετεμπό, Έντγουιν Ροντρίγκες και Ράφαελ Καμάτσο αποκτήθηκαν ως δανεικοί. Με λίγα λόγια, το συνολικό ποσό που δόθηκε αφορούσε εξ ολοκλήρου την αγορά του Γκαρθία!



Οι... υπόλοιποι


Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι υπόλοιποι εννέα σύλλογοι της Super League 1 ενισχύθηκαν αποκλειστικά με ελεύθερους ή δανεικούς. Όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αξία των παικτών που αποκτήθηκαν πάντως, ο Βόλος πήρε παίκτες τους οποίους το Transfermarkt κοστολογεί συνολικά στα 10,05 εκατομμύρια ευρώ, με τον Αντονί Νοκάρ, που ήρθε δανεικός από τη Φούλαμ, να αξίζει δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί ο ΟΦΗ, με τον Ασάν Ντιουσέ να κοστολογείται στο ένα εκατομμύριο ευρώ και το σύνολο των παικτών που ήρθαν φέτος στα 7.780.000€.

Την τριάδα συμπληρώνει ο Ιωνικός, με την αξία του Αίας Άοσμαν να αγγίζει επίσης το ένα μύριο και τους παίκτες που ήρθαν στους Νικαιώτες να αξίζουν συνολικά 6.480.000€.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube