Είναι γεννημένοι μετά το Millenium (ή ελάχιστα πριν ανατείλει), μετρούν ελάχιστο χρόνο ενήλικης ζωής και όταν συντελέστηκε το ελληνικό ποδοσφαιρικό θαύμα το 2004 στην Πορτογαλία, πιθανότατα διάνθιζαν με βρεφικά κλάματα τους έξαλλους πανηγυρισμούς των οικογενειών τους. Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της γενιάς των 00΄s δικαιούνται με τα επιτεύγματά τους να ονειρεύονται πως το όνομά τους θα συζητιέται σε ημερήσια διάταξη τα προσεχή χρόνια, αφού ήδη κατέχουν σημαντικότατο ρόλο στις ομάδες της Super League Interwetten.

Στις περισσότερες ποδοσφαιροκουβέντες στη χώρα μας, είθισται να λένε πολλοί ότι οι ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται τα νεαρά παιδιά κι ότι προτιμάνε να βάζουν στη θέση τους ξένους παίκτες αμφιβόλου ποιότητας. Επίσης, καυτηριάζεται συχνά το γεγονός πως αποτελεί ελληνική πατέντα να θεωρείται ένας ποδοσφαιριστής στα 22 ή 23 του χρόνια ακόμα ταλέντο, ενώ θα έπρεπε να λογίζεται ως έτοιμος παίκτης.

Πιθανότατα το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει δώσει όντως τις αφορμές να ακούγονται όλα τα παραπάνω, όμως η φετινή Super League Interwetten προσφέρει έναν λόγο (ή μάλλον πολλούς) να αναθεωρήσουμε και να αισιοδοξούμε για την αντιστροφή της έως τώρα ισχύουσας λογικής.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αν αναλογιστούμε πόσοι Έλληνες ποδοσφαιριστές γεννημένοι στις παρυφές ή μετά το 2000, όχι μόνο ξεχωρίζουν στις ομάδες της πρώτης τη τάξει κατηγορίας, αλλά έχουν εξελιχθεί σε πρωταγωνιστές ή ηγέτες τους. Με συμμετοχές βασικότατου στελέχους του ρόστερ και ρόλο από σημαντικό έως κομβικό.

Παίκτες που αν η καριέρα τους συνεχιστεί βάσει της φετινής τους εικόνας είναι ικανοί να κάνουν μεγάλο όνομα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και να στελεχώσουν επάξια την Εθνική ομάδα.

Αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός, μάλιστα, πως υπάρχει άφθονο ταλέντο σε όλες τις θέσεις του γηπέδου, θα μπορούσε -δυνητικά- να δημιουργηθεί μια ενδεκάδα από τη γενιά των 00's που είναι «φωτιά».



ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ
Μάριος Σιαμπάνης (Άρης / 28-9-1999 / 5 συμμετοχές - 3 clean sheets)

Ο Κατερινιώτης γκολκίπερ είχε πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του, πριν το όνομά του εμπλακεί στην υπόθεση καταγγελθείσας δωροδοκίας πριν το ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ και δεν αγωνιστεί ξανά μέχρι σήμερα (εξαιτίας και τραυματισμού). Στα πέντε ματς που υπερασπίστηκε την εστία, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, κρατώντας στα τρία εξ αυτών το μηδέν. Είναι σταθερό μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων και έχει ήδη περάσει από ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και -τώρα- Άρη. Σπουδαίες περγαμηνές για τόσο νεαρό γκολκίπερ.


ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Γιώργος Λιάβας, δεξί μπακ (Παναιτωλικός / 12-2-2001 / 16 συμμετοχές - 1 γκολ)

Ο 19χρονος αμυντικός είναι βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα του Αγρινίου, έχοντας χάσει μόλις 9 λεπτά στο φετινό πρωτάθλημα! Άλλαξε αρκετές θέσεις στο γήπεδο μέχρι να κατασταλάξει σε αυτή του δεξιού μπακ, στην οποία ανταποκρίνεται άριστα. Τον Ιανουάριο του 2020 έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Super League που φόρεσε το περιβραχιόνιο, πριν ακόμα γίνει 19 ετών.

Βασίλης Ζαγαρίτης, αριστερό μπακ (Παναθηναϊκός / 4-5-2001 / 12 συμμετοχές - 1 ασίστ)

Στην πρώτη του –ουσιαστικά- χρονιά στην ανδρική ομάδα, ο Θηβαίος μπακ έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του και την επάρκεια με την οποία καλύπτει τη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα, τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά. Με την παρουσία του κατάφερε να μετατρέψει σε «σίριαλ» (που δεν έχει ακόμα τελειώσει) την υπόθεση της ανανέωσης του «πράσινου» συμβολαίου του, το οποίο λήγει το καλοκαίρι.

Γιάννης Μιχαηλίδης, σέντερ μπακ (ΠΑΟΚ / 18-2-2000 / 10 συμμετοχές)

Αναντικατάστατο στέλεχος στα δύο σερί αήττητα πρωταθλήματα της Κ-19 του ΠΑΟΚ, ο ύψους 1.88 παίκτης βιώνει φέτος την καθιέρωσή του στην πρώτη ομάδα. Με το εξαιρετικό αριστερό του πόδι, που του χαρίζει σπάνια τεχνική κατάρτιση για στόπερ, προσφέρει στην ομάδα του πολύ καλά στημένα και μεταβιβάσεις. Κάτι λογικό, πάντως, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι τα 16 του χρόνια αγωνιζόταν ως «δεκάρι». Μετράει ήδη 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ έπαιξε βασικός σε όλα τα ματς των προκριματικών του Champions League.

Απόστολος Διαμαντής, σέντερ μπακ (ΟΦΗ / 20-2-2000, 13 συμμετοχές)

Ανακάλυψη των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ, όπου και μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2016 από τον Πανσερραϊκό, πέρυσι αγωνίστηκε στη Super League ως δανεικός με τον Βόλο και τον περασμένο Αύγουστο μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη και τον ΟΦΗ. Βασικός από τις αρχές Οκτώβρη σε όλα τα ματς χωρίς να χάσει λεπτό (!), ο υψηλόσωμος αμυντικός είναι από τους κορυφαίους του φετινού ΟΦΗ. Σταθερά διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες, διαθέτει ήδη στα 20 του μπόλικη εμπειρία από το υψηλό επίπεδο, ικανή να τον κάνει να φτάσει ακόμη ψηλότερα.

ΜΕΣΟΙ
Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, αμυντικό χαφ (Παναθηναϊκός / 26-11-2001 / 13 συμμετοχές)

Από το 2011 στις Ακαδημίες του «τριφυλλιού» κι απ΄ το 2018 στους κόλπους της πρώτης ομάδας, ο 19χρονος φέτος κάνει την «έκρηξη» και δείχνει πως η ομάδα μπορεί να στηριχτεί πάνω του. Με καλώς εννοούμενο αγωνιστικό θράσος, είναι εντυπωσιακός ανασταλτικά και αξιόπιστος παραγωγικά, αναγκάζοντας τον Λάζλο Μπόλονι να τον χρησιμοποιήσει σε όλα τα παιχνίδια από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (21/11) μέχρι σήμερα. Το συμβόλαιό του με τους «πράσινους» έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Θεοχάρης Τσιγγάρας, αμυντικό χαφ (ΠΑΟΚ, 20-8-2000 / 3 συμμετοχές)

Ο τρίτος της «ηγεσίας» (μαζί με Τζόλη – Μιχαηλίδη) στα σερί πρωταθλήματα της Κ-19 του ΠΑΟΚ, φέτος δεν έχει βρει ακόμα τις συμμετοχές που θα ήθελε στην ανδρική ομάδα. Ωστόσο, πέρα από τις τρεις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα, ο νεαρός από τη Χαλκιδική «έγραψε» επίσης τέσσερις συμμετοχές στους ομίλους του Europa League. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πιστεύει πολύ στις ικανότητές του, γι΄ αυτό και το Νοέμβριο ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2022.

Χρήστος Τζόλης, αριστερό εξτρέμ (ΠΑΟΚ / 30-1-2002 / 15 συμμετοχές - 3 γκολ, 3 ασίστ)

Ο μικρότερος, αλλά και πιο πολυσυζητημένος ποδοσφαιριστής της ενδεκάδας. Με τις εμφανίσεις του από τα προκριματικά του Champions League το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα έχει αναγκάσει όλη την ποδοσφαιριή Ελλάδα να τον μάθει και έχει εξελιχθεί σε έναν εκ των πρωταγωνιστών του ΠΑΟΚ. Μετράει ήδη τρία γκολ και τρεις ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ είχε επίσης τρία γκολ και δύο ασίστ στους ομίλους του Europa League και 2 γκολ - 1 ασίστ στα προκριματικά του CL. Και όλα αυτά πριν καν γίνει 19 ετών !!

Δημήτρης Εμμανουηλίδης, δεξί εξτρέμ (Παναθηναϊκός, 24-10-2000 / 4 συμμετοχές - 1 γκολ)

Ο νεαρός που συγκίνησε τους πάντες αναφερόμενος με δάκρυα στα μάτια στην πρόωρα χαμένη μητέρα του και τα γκολ που της αφιερώνει, «έβγαλε» μάτια στην περσινή Super League αγωνιζόμενος ως δανεικός στον Πανιώνιο (6 γκολ - 2 ασίστ). Πλέον, το πρόσφατο γκολ του απέναντι στην ΑΕΛ ίσως αποτελέσει την αφετηρία για περισσότερες ευκαιρίες τη φετινή σεζόν, όπου επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Ταχύτατος ποδοσφαιριστής, μπορεί τόσο να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του όσο και να εκτελέσει ο ίδιος.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Δημήτρης Πινακάς, μεσοεπιθετικός (Λάρισα / 1-9-2001 / 14 συμμετοχές - 1 γκολ)

Από τα πιο hot ονόματα το τελευταίο διάστημα, λόγω του φημολογούμενου ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού για την απόκτησή του, ο 19χρονος ηγέτης της Λάρισας ξεδιπλώνει φέτος το μεγάλο ταλέντο του και είναι «όλα τα λεφτά» στην επίθεση της ΑΕΛ, έχοντας πετύχει τα έξι από τα εννέα γκολ της ομάδας του. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι καθαρός επιθετικός, αλλά περισσότερο αγωνίζεται στις θέσεις πίσω από τον σέντερ φορ. Ντελικάτος παίκτης, αν συνεχίσει έτσι δύσκολα θα μείνει για πολύ ακόμα στον κάμπο.

Τάσος Δουβίκας, σέντερ φορ (Βόλος / 2-8-1999 / 16 συμμετοχές - 5 γκολ, 3 ασίστ)

Μεγάλη αποκάλυψη κι ο Αθηναίος επιθετικός της φετινής Super League, μεταγράφηκε το καλοκαίρι από τον Αστέρα Τρίπολης στον Βόλο και οι Θεσσαλοί πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους. Σύγχρονος σέντερ φορ, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολύ καλή πορεία του Βόλου, έχοντας ήδη πέντε γκολ και τρεις ασίστ. Το ένστικτο του σκόρερ τον ακολουθεί από μικρό, όπως φανερώνουν τα οκτώ γκολ του σε δέκα συμμετοχές με την Εθνική Νέων Κ-19.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube