Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη της Super League (19 Αυγούστου), ο μεταγραφικός «πυρετός» συνεχίζεται. Οι περισσότερες ομάδες μοιάζουν ενισχυμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά και όλοι μας «τρεφόμαστε» από ελπίδες να παρακολουθήσουμε ένα καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Φυσικά αυτό που τραβάει τον κόσμο στα γήπεδα δεν είναι άλλο από τα γκολ. Με 5/6 πρώτους σκόρερ (Κούρτιτς, Φαν Βέερτ, Αραούχο, Ελ Αραμπί, Παλάσιος – αποχώρησε ο Κουλούρης για τη Λασκ) της περασμένης χρονιάς να παραμένουν προς το παρόν στο ελληνικό πρωτάθλημα και τις περισσότερες ομάδες να «χτενίζουν» την αγορά για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης, αναμένουμε να δούμε τα δίχτυα να «ματώνουν».

Ποιοι είναι όμως οι ποδοσφαιριστές που «χτυπούσαν» πριν τους σημερινούς πρωταγωνιστές και κατέχουν τα «ηνία» των πρώτων σκόρερ, στον 21ο αιώνα του ελληνικού πρωταθλήματος ;

Από τον 10ο στη λίστα έως τον 6ο, 15 γκολ δρόμος


Βρίσκεται στη λίστα με το «σπαθί» του και αν έμενε παραπάνω χρόνια στη χώρα μας, ο ρυθμός που σκόραρε θα τον ανέβαζε αρκετές θέσεις. Ο λόγος για τον Μάρκους Μπεργκ, που με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σκόραρε 65 γκολ σε τέσσερις χρονιές.

Μια θέση πάνω ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, που αγωνίστηκε σε Ηρακλή, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Σε εννιά χρόνια, ο Κύπριος επιθετικός σκόραρε 66 φορές. Δύο γκολ παραπάνω για τον Στέφανο Κλάους Αθανασιάδη, ένα από τα αγαπημένα παιδιά των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Μόλις δύο γκολ με τα ΠΑΣ Γιάννινα και τα υπόλοιπα με τον «δικέφαλο του βορρά».

Από Πανιώνιο σε Παναθηναϊκό, ΌΦΗ, Ατρόμητο, Λεβαδειακό και Απόλλωνα Σμύρνης, ο Βαγγέλης Μάντζιος σκόραρε 72 φορές, μάλιστα έχει προσφέρει και στους συμπαίκτες του 14 τελικές πάσες, δείχνοντας πως δεν «μένει» μόνο στην εκτελεστική δεινότητα. Στα 80 γκολ και την έκτη θέση, βρίσκουμε έναν Αλγερινό «τρομοκράτη», ονόματι Ραφίκ Τζεμπούρ, με 80 γκολ. Εννέα σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον πρώην επιθετικό των Πανιωνίου, Ατρομήτου, ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Άρη.

Ένας Σέρβος, ανάμεσα σε τέσσερις Έλληνες «απαρτίζουν» την κορυφαία πεντάδα


Η καριέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα του Κώστα Μήτρογλου μοιάζει πολύ με αυτή του Τζεμπούρ, αφού πλην της «Ένωσης», όλες οι υπόλοιπες ομάδες είναι κοινές , όπως και οι χρονιές. Σε μια «δίκαια» λοιπόν μονομαχία, ο Έλληνας επιθετικός «προσπερνά» κατά τρία γκολ τον Αλγερινό και βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Τέταρτος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που φόρεσε τις φανέλες του Παναθηναϊκού, Λεβαδειακού, Πανθρακικού, Ατρόμητου, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικού, σκοράροντας 85 τέρματα σε 254 συμμετοχές.

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είναι ο «αδικημένος» της λίστας, αφού πολλά από τα γκολ του «σημειώθηκαν» τον 20ο αιώνα. Παρόλα αυτά από το 2000 μέχρι το 2010, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Σέρβος «βρήκε» δίχτυα 90 φορές και ανέβηκε στο «βάθρο», αν και δεν αγωνιζόταν ως «εννιάρι».

Δεύτερη θέση για τον Νίκο Λυμπερόπουλο. Ο Καλαματιανός επιθετικός, έχει σκοράρει επίσης αρκετά τέρματα πριν το 2000. Τον 21ο αιώνα, αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό αρχικά και έπειτα με την ΑΕΚ, σκοράροντας 106 γκολ, σε δέκα χρονιές.

Η κορυφή «ανήκει», στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, τον δεύτερο της λίστας που δεν αγωνιζόταν πάντα, ως καθαρόαιμος επιθετικός. Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια έπαιξε στην πρώτη κατηγορία, φορώντας τις φανέλες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, σκοράροντας 125 γκολ.

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube