Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιούν οι σχολιαστές του γερμανικού Τύπου για την προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας η οποία επετεύχθη πριν ένα χρόνο, στις 18 Μαρτίου του 2016.

«Μοναδικός στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, να κρατήσει μακριά από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου τους ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία αλλά στο τέλος και από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι φεύγουν από τον πόλεμο αναζητώντας άσυλο και ασφάλεια», σχολιάζει η εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Όσον αφορά το μέλλον, διερωτάται εάν η Τουρκία θα καταγγείλει τη συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένως απειλήσει και προβλέπει πως σε τέτοια περίπτωση η Ευρώπη δεν θα προσφέρει ιδιαίτερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

«Το τι θα συμβεί εάν το κάνει, είναι ξεκάθαρο: Θα υπάρξει ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων που θα πλήξει κυρίως την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή η υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσει τους Έλληνες όσο τους βοήθησε και με την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Στην προσφυγική πολιτική η Ευρώπη εμφανίζεται ως ένωση υποκριτών, εξαρτημένη από το έλεος του Ερντογάν».


Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρά μόνον εκείνα που τη συμφέρουν.

«Δεν προκαλεί εντύπωση ότι η Κομισιόν επαινεί τη συμφωνία με την Τουρκία που επετεύχθη πριν από ένα χρόνο. Αντί για σχεδόν ένα εκατομμύριο ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μόνον 28.000 περίπου άνθρωποι. Ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού μειώθηκε από τους 1.145 στους 80. Ωραία θα ήταν βέβαια εάν η Κομισιόν δεν παρουσίαζε μόνο εκείνα τα στοιχεία που ταιριάζουν στο σχέδιό της».

Η «Frankfurter Rundschau» αναρωτιέται δηκτικά «τι γίνεται με εκείνους τους χιλιάδες που επέλεξαν άλλο δρόμο για την Ευρώπη, από τότε που τα κράτη της Ε.Ε. έκλεισαν τη λεγόμενη Βαλκανική Οδό; Έχασαν όντως λιγότεροι άνθρωποι τη ζωή τους στους διάφορους δρόμους προς την Ευρώπη;

»Σε έναν ειλικρινή απολογισμό έχει θέση και το πολιτικό κόστος που πρέπει να πληρώσει η Ε.Ε., που στην προκειμένη είναι η εξάρτηση της από την Τουρκία. Οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. πρέπει να παραδεχθούν επίσης ότι η συμφωνία εξυπηρετεί την απομόνωση της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν ακούγεται τόσο ωραίο όσο οι αριθμοί με το θετικό μήνυμα».

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το Λιμενικό διέσωσε 21 μετανάστες στα ανοιχτά της Γαύδου

Καιρός: Θερμή εισβολή με 36αρια την Κυριακή

Τραγωδία στην Κρήτη: Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη η μητέρα του 6χρονου που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα

Διακοπή στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Άγιο Κωνσταντίνο προς Σποράδες - Ξεσηκωμός των κατοίκων

Τσακλόγλου: Σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται

Τραγωδία στην Κρήτη: Παιδί 6 ετών έχασε τη ζωή του στη θάλασσα

Γκιουλέρ: Βρισκόμαστε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα - Δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας

Τρίπολη: Εντολή για εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για υποσιτισμένα ζώα στο δημοτικό καταφύγιο

Μαγνησία: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο- Τι συνιστούν οι αρχές

Άνω Λιόσια: Ο 59χρονος τεμάχισε τον πατέρα του πριν τον κάψει – Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις