Μετά τη συμφωνία των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Παρασκευής, για την υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί, η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence δεν αποκλείει νέο δημοψήφισμα εκτιμώντας τη δυσκολία του Έλληνα πρωθυπουργού να φέρει στη βουλή τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης που παρακολουθεί στενά τις οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί να «πουλήσει» τη συμφωνία στη χώρα του ως «σπουδαίο επίτευγμα».

Όπως εξηγεί, άλλωστε, η Teneo Intelligence ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να «περάσει» ένα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο, τη στιγμή που δέχεται ως αντάλλαγμα μία ακόμα «νεφελώδη υπόσχεση» για ελάφρυνση χρέους.

Μπορεί το πακέτο να περάσει από την Αθήνα, αλλά είναι ξεκάθαρο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές ότι η ψηφοφορία δε θα είναι εύκολη διαδικασία.

Αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα ειδικά αν τα μέτρα αγγίξουν και τους δημόσιους υπαλλήλους, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται υπό πίεση επειδή αποδέχεται επιπλέον περικοπές.

Ανάλογη πίεση, όμως, δέχεται και η ρευστότητα της Ελλάδας, με την εταιρία ανάλυσης ρίσκου να επισημαίνει πως το κύριο εμπόδιο της χώρας δεν είναι τόσο η ιδεολογία της κυβέρνησης, αλλά η πολιτική ικανότητά της να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή.

Ολοκληρώνοντας την έκθεσή της η Teneo Intelligence προβλέπει πως ο κίνδυνος για «εκτεταμένο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές ή μία ακόμα πολιτική κίνηση-έκπληξη από τον Τσίπρα, όπως ένα δημοψήφισμα, δε μπορούν να αποκλειστούν».

Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες reprofiling του χρέους μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».

Από την άλλη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «πρώτον δεν χρειάζεται "κούρεμα", δεύτερον η συμφωνία της 25ης Ιουλίου αποτελεί το βασικό οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα».

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ασθενοφόρο έπεσε πάνω σε κλούβα της ΕΛΑΣ στον Πλατύκαμπο: Τραυματίστηκε ο συνοδηγός

Τέμπη–Δίκη για τα βίντεο: Εν μέρει αποβολή της πολιτικής αγωγής πρότεινε η εισαγγελέας

Κερατσίνι: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ανηλίκους που έκλεβαν μηχανάκια

Θεσσαλονίκη: Γονείς άφησαν τα παιδιά τους να κοιμηθούν στην αυλή - Βρέφος το ένα

Τραμπ: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολέμου με τη Βενεζουέλα

Ν. Παππάς: Σήκωσα το χέρι μου αλλά δεν γρονθοκόπησα τον δημοσιογράφο - Δεν με τιμά αυτή η πράξη

Πορτογάλος, πρώην φοιτητής του Μπράουν, ο δράστης της επίθεσης στο πανεπιστήμιο-Δύο μέρες μετά σκότωσε καθηγητή του MIΤ

Καραναστάσης: Ήπια 2 ποτήρια κρασί και μετά δυστυχώς πήδηξα στο αμάξι – Από αύριο μόνο φραπέ

Λιμενικό και Frontex διέσωσαν 545 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου

Αποθεώθηκε ο Μαζωνάκης στην πρεμιέρα του μετά τις καταγγελίες: «Είμαι ο Γιώργος, ο αληθινός»