Ένα ατύχημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, εστιάζοντας στο ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Από την ίδρυσή της, η επιβίωση της ευρωζώνης βασίζεται στο παράδοξο ότι η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της αγοράς στη μη αναστρεψιμότητά του. Από την άλλη, όμως, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της WSJ, Σάιμον Νίξον, η σταθερότητα της ευρωζώνης ενδεχομένως να απαιτήσει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, ως ένα τρόπο επιβολής πειθαρχίας μεταξύ των μελών της, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει αυτό το παράδοξο, σημειώνει ο Νίξον, τονίζοντας πως κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, λιγότερο μάλιστα από όλους οι ίδιοι οι Έλληνες, το 74% των οποίων θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της WSJ, ακόμη και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το οποίο «φλέρταρε» με την έξοδο από το ευρώ το 2012, πλέον αναγνωρίζει ότι «Grexit» θα ήταν καταστροφικό.

«Επειδή όμως το Grexit θα ήταν καταστροφικό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Ο κίνδυνος του Grexit από ατύχημα είναι πραγματικός», γράφει η WSJ.

Πηγή: newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Γαλλία: Ξεκίνησε η κεντρική πορεία στο Παρίσι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Δακρυγόνα και κανόνια νερού σε διαδηλωτές

Μερτς: «Τεράστια απειλή» για τη Γερμανία η Ρωσία - Προειδοποιεί για προσπάθειες αποσταθεροποίησης

Pizza Fan: Τα χρήματα σε σακουλάκια στο σπίτι του «υπαρχηγού» και οι διάλογοι-φωτιά

Μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής

Ιορδανία: Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας μετά το μακελειό σε ελληνορθόδοξη εκκλησία - Στους 8 οι νέκροί

Καιρός: Επιστρέφει η ηλιοφάνεια με πτώση της θερμοκρασίας - Πού αναμένονται βροχές

Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για τα 212 ζώα στη Θέρμη – Ελεύθερη αφέθηκε η 54χρονη

Pizza Fan: Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους 23 συλληφθέντες - Ποιες είναι οι κατηγορίες

Κένυα: Φόβοι για εγκλωβισμένους από κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου στο Ναϊρόμπι

Υπόθεση Marfin: Απολογήθηκε συμπληρωματικά και ο 3ος κατηγορούμενος - Αρνήθηκε την εμπλοκή του