Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, η Αγγλία περιμένει ότι αυτή θα είναι η… χρονιά της και πράγματι στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά, το Euro 2020, έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου, χάνοντας τελικά στα πέναλτι από την Ιταλία.

Τι προσδοκεί ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ εν όψει του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ; Αυτό που ελπίζει είναι αυτή η… τραυματική όπως εξελίχθηκε εμπειρία, να δυναμώσει και να ωριμάσει το νεανικό τότε ρόστερ του και να εμφανιστεί πολύ πιο έτοιμο για τη νέα πρόκληση που βρίσκεται μπροστά του.

Το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο μετά την κάκιστη πορεία στο Nations League και τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία και μάλιστα ο ίδιος ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ νιώθει πιο πολύ από ποτέ την πίεση προς το πρόσωπό του, τόσο από Media, όσο και από τους φιλάθλους. Αυτή η διοργάνωση μπορεί να αποδειχθεί αυτή που θα τον εκτοξεύσει, αλλά μπορεί να είναι κι αυτή που θα τον καταδικάσει.



Ο δρόμος προς το Κατάρ


Μπορεί στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων η Αγγλία να παραμένει μετεξεταστέα, αλλά στη φάση των προκριματικών αποτελεί μία από τις πιο σταθερές δυνάμεις, καθώς σπάνια δυσκολεύεται να εξασφαλίσει το εισιτήριό της. Αυτό έγινε και για το Κατάρ, καθώς σε όμιλο με Πολωνία, Αλβανία, Ουγγαρία, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να πάρει την πρώτη θέση με 26 βαθμούς, έχοντας οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και 39-3 τέρματα. Εντυπωσιακό.



Το αστέρι


Λόγω και εθνικότητας, αλλά και Premier League, το ταλέντο πολλών Άγγλων ποδοσφαιριστών είναι αλήθεια ότι υπερεκτιμάται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά σε αυτή του Χάρι Κέιν, δύσκολα μπορεί να φέρει κανείς οποιαδήποτε αντίρρηση. Ο αρχηγός της Τότεναμ και των «τριών λιονταριών» αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας του Σάουθγκεϊτ και μάλιστα στο Κατάρ θέλει να γράψει ιστορία, αφού χρειάζεται μόλις τρία γκολ για να βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας με τους σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας. Αυτή τη στιγμή έχει 51 σε 75 συμμετοχές και ο Ρούνεϊ σταμάτησε στα 53 σε 120 συμμετοχές.



Ο… παλιός που λείπει


Καλός, χρυσός και… άγιος ο Τζόρνταν Πίκφορντ, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν βρίσκεται σε επίπεδο Νόιερ, Όμπλακ, Λορίς, Ντοναρούμα, Κουρτουά, ούτε καν σε αυτό των Ντε Χέα, Κάσπερ Σμάιχελ, Μεντί, Μενιάν κ.ο.κ. Ο Άγγλος αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στην Έβερτον που έχει ως στόχο την παραμονή της και αν ο Σάουθγκεϊτ μπορούσε να «ξεπαγώσει» κάποιον από το παρελθόν θα ήταν κάποιος τερματοφύλακας, με τον Ντέιβιντ Σίμαν να θεωρείται ο πιο πρόσφατος και ο Πίτερ Σίλτον ο πιο… σταθερός, με 125 συμμετοχές.

Η επιτυχία και η αποτυχία


Επιτυχία για την εθνική Αγγλίας θα θεωρηθεί σίγουρα η παρουσία της μέχρι τουλάχιστον τον ημιτελικό και πάντα βάσει των αντιπάλων που θα της τύχουν σε αυτή τη διαδρομή. Από αυτό θα κριθεί αν ακόμα και αυτό το… ταβάνι θα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αποτυχία, αφού η δίψα για την κατάκτηση του τροπαίου δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο.

Ο προπονητής


Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Προπονητής σε μία πολύ ιστορική εθνική ομάδα, αλλά διαθέτοντας και ένα από τα πιο «φτωχά» βιογραφικά από τους υπόλοιπους συναδέλφους του. O 52χρονος έχει δουλέψει σε προπονητικό επαγγελματικό επίπεδο μόνο στη Μίντλεσμπρο, την οποία είχε αναλάβει από το 2006 έως το 2009 και τελικά απολύθηκε μετά τον υποβιβασμό της στην Championship. Ακολούθησε τετραετής αποχή από το ποδόσφαιρο και ανέλαβε την Αγγλία Κ21 από το 2013 έως το 2016, όταν από υπηρεσιακής στην εθνική Αγγλίας έγινε μόνιμος λόγω της αποχώρησης του Σαμ Αλαρντάις.

Αποστολή

Τερματοφύλακες: Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ), Νικ Πόουπ (Νιούκαστλ)

Αμυντικοί: Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κίεραν Τρίπιερ (Νιούκαστλ), Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπεν Γουάιτ (Άρσεναλ), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι, Έρικ Ντάιερ (Τότεναμ), Κόνορ Κόαντι (Έβερτον)

Μέσοι: Τζουντ Μπέλινγχαμ (Ντόρτμουντ), Φιλ Φόντεν (Μάντεστερ Σίτι), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Κάλβιν Φίλιπς (Μάντσεστερ Σίτι), Τζέιμς Μάντισον (Λέστερ), Κόνορ Γκάλαχερ (Τσέλσι)

Επιθετικοί: Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Τσέλσι), Τζακ Γκρίλις (Μάντσεστερ Σίτι), Μπουκαγιό Σακά (Άρσεναλ), Κάλουμ Γουίλσον (Νιούκαστλ)

Πιθανή ενδεκάδα



Το πρόγραμμα της Αγγλίας στον 2ο όμιλο:
1η αγωνιστική
21 Νοεμβρίου: Αγγλία-Ιράν 15:00
2η αγωνιστική
25 Νοεμβρίου: Αγγλία-ΗΠΑ 21:00
3η αγωνιστική
29 Νοεμβρίου: Ουαλία-Αγγλία 21:00

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube