Ο Ράιαν Λόχτε φαίνεται πως βάλθηκε να σπιλώσει τη φήμη του ως κολυμβητής με την εξωαγωνιστική του συμπεριφορά. Λίγες μέρες μετά τους ισχυρισμούς του πως ο ίδιος και συναθλητές του έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας στο Ρίο τα ξημερώματα της Κυριακής, η αλήθεια ήρθε στην επιφάνεια και δεν ήταν καθόλου κολακευτική για τον ίδιο αναγκάζοντας την ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ να απολογηθεί μέσω ανακοίνωσης.

Όπως αποδείχτηκε, ουδέποτε έγινε ένοπλη ληστεία και απλώς ήταν η εκδοχή του Αμερικανού κολυμβητή για τα όσα έγιναν εκείνο το… έξαλλο βράδυ. Ο εξάκις χρυσός ολυμπιονίκης Λόχτε μαζί με τέσσερις συναθλητές του, τους Γκούναρ Μπεντς, Τζακ Κόντζερ και Τζέιμς Φέιγκεν, ξενύχτησαν μέχρι λίγο πριν τις 6:00 σε κλαμπ συνοδεία κάποιων γυναικών και λίγο αργότερα πήγαν σε ένα βενζινάδικο. Εκεί, όπως προκύπτει από τις αναφορές της αστυνομίας, κάποιοι εξ αυτών, όντας προφανώς σε κατάσταση… ευθυμίας από το ποτό, ούρησαν δημοσίως προκαλώντας την αντίδραση των υπαλλήλων. Σε αυτή οι αθλητές ξέσπασαν προκαλώντας ζημιές στην τουαλέτα του βενζινάδικου, καθώς έσπασαν την πόρτα, το νιπτήρα και έναν καθρέφτη, όπως επίσης και μια διαφημιστική πινακίδα.

Άνδρες ασφάλειας εμφανίστηκαν στο χώρο του βενζινάδικου κι έσπευσαν να τους συμμορφώσουν δείχνοντάς του τα σήματά τους, ενώ έφεραν όπλα, με τα οποία όμως ουδέποτε απείλησαν τους αθλητές. Όταν κάλεσαν την αστυνομία, η «άγρια» παρέα αμέσως έσπευσε να εξαφανιστεί αφήνοντας στο βενζινάδικο 53 δολάρια για να επισκευάσουν τις ζημιές που προκάλεσαν.

Η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ ενημερώθηκε για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ και έσπευσε να απολογηθεί καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του Λόχτε και της παρέας του.

«Όπως το καταλαβαίνουμε, οι τέσσερις αθλητές, Μπεντς, Κόντζερ, Φέιγκεν και Λόχτε, έφυγαν από το κλαμπ με ταξί και κατευθύνονταν στο ολυμπιακό χωριό. Σταμάτησαν σε ένα βενζινάδικο για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, αλλά εκεί ένας από τους αθλητές προχώρησε σε βανδαλισμό. Προκλήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των αθλητών και δύο ένοπλων ανδρών ασφαλείας του βενζινάδικου, που τους έδειξαν τα όπλα τους και απαίτησαν να πληρώσουν για τις ζημιές. Όταν τους πλήρωσαν, τους επέτρεψαν να φύγουν», αναφέρει η ανακοίνωση της ολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ που πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά των αθλητών αυτών ήταν απαράδεκτη και δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της αμερικανικής ομάδας και των μελών της. Θα εξετάσουμε περαιτέρω το ζήτημα και την πιθανότητα επιβολής ποινών στους αθλητές όταν επιστρέψουμε από τις ΗΠΑ. Εκ μέρους της ολυμπιακής επιτροπής θέλουμε να απολογηθούμε στους οικοδεσπότες του Ρίο και τον κόσμο της Βραζιλίας για αυτή τη συμπεριφορά εν μέσω μίας διοργάνωσης που θα έπρεπε να είναι η γιορτή των αξιών».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube