Ρύθμιση που φαινομενικά τους ευνοεί, προωθούν Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, εν όψει των Δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν μόνο δύο ψηφοδέλτια : Το ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο με όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», όλα τα ονόματα που θα υπάρχουν στα μόλις δύο ψηφοδέλτια θα αναγράφονται με αλφαβητική σειρά. Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 42% των ψήφων.

Σε αντίθετη περίπτωση η εκλογή θα οδηγηθεί σε δεύτερη Κυριακή όπου θα αναμετρηθούν οι πρώτοι υποψήφιοι.
Σε ό,τι αφορά στους δημοτικούς συμβούλους, θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Πιο αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει:
* Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.
* Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.
* Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.
* Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
* Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Στόχος των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να μπει φρένο στην αμφίπλευρη διαρροή ψήφων.
Αφενός προς τα δεξιά της ΝΔ, δηλ. προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλαγή-προσαρμογή του εκλογικού συστήματος είναι ο μόνος τρόπος που έχει το «γαλαζοπράσινο» δίδυμο της εξουσίας να καταγράψει όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Και όσο περισσότερο «αποχρωματιστεί» ο χάρτης της βραδιάς των Δημοτικών εκλογών, τόσο πιο ασφαλείς θα αισθάνονται οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης από την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Φωτιά σε εργοστάσιο με πλαστικά και χαρτιά στο Αιγάλεω

Μητσοτάκης για Κτηματολόγιο: Επιλύθηκε μια εκκρεμότητα 200 ετών - Είναι ίσως η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κατασκευαστική με τζίρο… 3 ευρώ - Μαύρο χρήμα άνω των €3 εκατ. μαζί με μεσιτικό γραφείο

Ξαγρυπνά ο σύντροφός σου; Ούτε εσύ κοιμάσαι καλά

Δημοσκόπηση Interview: Άνοδος για ΝΔ, πτώση για Καρυστιανού - Εδραιώνεται στη 2η θέση ο Τσίπρας

Χρυσοχοΐδης: «Σε λίγες ημέρες θα λειτουργούν οι 300 κάμερες που θα καταγράφουν τις παραβάσεις κόκκινου»

Θεσσαλονίκη: «Τσαντάκιας» επιτέθηκε σε 76χρονη στην Ανάληψη

Ομάδα ατόμων έγραψε συνθήματα με μπογιά έξω του σπίτι του Νίκου Χαρδαλιά

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο - Κόκκινος συναγερμός στη Γαλλία με 18 νεκρούς

Καλάβρυτα: Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης 62χρονου τραυματία που έπεσε σε γκρεμό