Επιστήμονες που ερευνούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός υπερηφαιστείου λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του νησιού Κιούσου, του νοτιότερου άκρου των ιαπωνικών νησιών.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του υπερηφαιστείου, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ κι περίπου 7.300 χρόνια, ενώ η ποσότητα της λάβας που εμπεριέχεται στο εσωτερικό του φτάνει τα 32 κυβικά χιλιόμετρα, ποσότητα ικανή σε περίπτωση έκρηξης να αφανίσει τα πάντα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τον κρατήρα.

Ο κρατήρας του υπερηφαιστείου μετρήθηκε στα 600 μέτρα βάθος και μήκος 10 χιλιομέτρων, ενώ η πιθανότητα έκρηξής του μέσα στον επόμενο αιώνα, ευτυχώς, φτάνει μέχρι το 1%.



Αντίστοιχες υπολογίζονται, πάντως, κι οι επιπτώσεις σε πιθανή μελλοντική έκρηξη, καθώς περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν στις ολέθριες συνέπειες της έκρηξης (τσουνάμι, σεισμοί, πυροκλαστικά κύματα, «ηφαιστειακός χειμώνας»), ενώ τα παλλιροϊκά κύματα μπορεί να φτάσουν ως τις αμερικανικές ακτές, χιλιάδες χιλιόμετρα από τον κρατήρα.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η τελευταία έκρηξη του υπερηφαιστείου είχε προκαλέσει τον αφανισμό των πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού, τόσο εξαιτίας της λάβας και της έκρηξης αλλά κι εξαιτίας του υτεράστιου τσουνάμι που προκλήθηκε.

Πηγή: thetoc.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ίλιον: 18χρονος μαχαίρωσε τον πατέρα του έπειτα από ενδοοικογενειακό επεισόδιο

Ταυτοποιήθηκε 64χρονος οδηγός: Έπιανε ιλιγγιώδη ταχύτητα 290 χλμ με επικίνδυνους ελιγμούς στην Αττική

Αλαμπάμα: Μαζικοί πυροβολισμοί μετά από αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου - Ένας νεκρός και 8 τραυματίες

Απάτη με ΜΚΟ: Eικονικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη - Δωρεές για παιδιά κατέληγαν σε πολυτελείς αγορές και διακοπές

Εντοπίστηκαν 50 κιλά κάνναβης στην Αμαλιάδα - Μία σύλληψη

Ανοίγουν αύριο τα σχολεία στη Γκράβα - Η επιστολή Δούκα στους διευθυντές

Διακοπή κυκλοφορίας σε οδικά σημεία της Χαλκιδικής λόγω έντονης βροχόπτωσης

Πόσο επηρεάζει τις έρευνες της Chevron νότια της Κρήτης η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του Θάνου Πλεύρη στο Κολωνάκι (video)

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 80χρονη, συνελήφθη ο 90χρονος σύζυγός της