Απόφαση από δικαστήριο του Μονάχου, στο οποίο προσέφυγαν η ECA (εταιρεία που διαχειρίζεται τις τύχες της Ευρωλίγκας) και αρκετοί σύλλογοι, καθιστά πλέον παράνομη οποιαδήποτε ποινή επιβληθεί από τη FIBA ή τη FIBA Europe σε ομοσπονδίες, εθνικές ομάδες ή συλλόγους, για την επιλογή κάποιου συλλόγου να λάβει μέρος στο Eurocup. Η απόφαση αυτή σημαίνει πως οριστικά και αμετάκλητα η ΑΕΚ δεν θα έχει κυρώσεις για την επιλογή της να συμμετέχει στο Eurocup.

Μάλιστα η απόφαση του δικαστηρίου προσθέτει πως «… οποιαδήποτε ποινή, άμεση ή έμμεση, απειλή τιμωρίας και άσκηση πίεσης στους συλλόγους να ενεργήσουν κόντρα στη θέλησή τους θα συνιστά παραβίαση της απόφασης του δικαστή».

Μάλιστα συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει πως εφόσον παραβιαστεί η παραπάνω απόφαση, υπάρχει δυνατότητα επιβολής προστίμου 250.000 ευρώ και φυλάκισης έξι μηνών! Οι σύλλογοι ζήτησαν να υπάρξει ανακοίνωση για την απόφαση από πλευράς FIBA, ωστόσο ο δικαστής έκρινε πως θα είναι αρκετή η δημοσιοποίηση της απόφασης από την Ευρωλίγκα.

Η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας αναφέρει πως «… η απόφαση πηγάζει από τις απειλές και πιέσεις που η FIBA και η FIBA Europe ασκούν κατ’ επανάληψη στους συλλόγους και τις εγχώριες λίγκες που αποφάσισαν να λάβουν μέρος στις διοργανώσεις της Euroleague (Ευρωλίγκα και Eurocup).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube