Οι οπαδοί της Φιορεντίνα μισούν τη Γιουβέντους. Δεν θέλουν να ακούνε το όνομά της, χαίρονται όταν αποτυγχάνει, λυπούνται όταν πετυχαίνει. Κάποιοι μπορούν ακόμη και να τους θεωρήσουν κομπλεξικούς, ίσως εν μέρει να είναι και λίγο.

Συντηρούν, ουσιαστικά, μόνοι τους μια μεγάλη έχθρα, θεωρούν τη «γηραιά κυρία» τη μεγαλύτερη εχθρό τους. Η Φλωρεντία θεωρείται… απαγορευμένη ζώνη για φίλους της Γιουβέντους, με τους οπαδούς των «μπιανκονέρι» να αποκαλούνται «κλέφτες» και «καμπούρηδες». Υποστηρίζουν πως έχουν νιώσει στο πετσί τους την αδικία από τη Γιουβέντους, κάτι που έχει συμβεί ορισμένες φορές. Από τη δική τους μεριά αυτοί της Γιουβέντους παρακολουθούν αδιάφοροι...

Η κόντρα ξεκίνησε νωρίς, πριν από σχεδόν 100 χρόνια. Ήταν το 1928 όταν η Γιουβέντους διέλυσε με 11-0 τη Φιορεντίνα, με τις... κακές γλώσσες να λένε πως οι «βιόλα» συνεχίζουν να μνημονεύουν αυτό το ματς. Αυτό το ματς ήταν και η αρχή του μίσους. Με τα μεταξύ τους παιχνίδια να μυρίζουν... μπαρούτι, ιδιαίτερα αυτά που διεξάγονται στο «Αρτέμιο Φράνκι». Με τους οπαδούς της Φιορεντίνα και της Γιουβέντους να έχουν συγκρουστεί ορισμένες φορές στα πέριξη του γηπέδου, με τους «βιόλα» να επιφυλάσσουν αρκετές «ζεστές» υποδοχές στο πούλμαν των «μπιανκονέρι».



Μέχρι που μπήκε λάδι στη φωτιά από το 1981 ως το 1990. Αρχικά, με το πρωτάθλημα που έχασε τελευταία αγωνιστική η Φιορεντίνα, κάνοντας λόγο για διαιτητική κλοπή στο παιχνίδι της με την Κάλιαρι, με το σκουντέτο να καταλήγει στη Γιουβέντους. Λίγο αργότερα, το 1990 και στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, οι δύο ομάδες σμίξανε ξανά. Πάλι, η Γηραιά Κυρία πήρε την κούπα, ουσιαστικά από το πρώτο ματς, στο οποίο επικράτησε 3-1 της Φιορεντίνα με τη ρεβάνς να λήγει χωρίς τέρματα (0-0). Μόνο που στο πρώτο παιχνίδι και με το σκορ στο 1-1, ο διαιτητής έκλεισε τα μάτια σε καταφανέστατο επιθετικό φάουλ του Καζιράγκι στον Τσελέστε Πιν, χαρίζοντας την ανατροπή στους «μπιανκονέρι».



Καλά όλα αυτά, μέχρι εδώ, αλλά υπάρχει άλλος ένα τεράστιος λόγος που φροντίζει να θρέφει το μίσος των «βιόλα» προς τους «μπιανκονέρι». Είναι το γεγονός πως η Φιορεντίνα ήταν πάντα μια ομάδα στη μέση της βαθμολογίας, δεν θεωρούνταν καν από τις λεγόμενες μεγάλες. Κάτι που έκανε τους ποδοσφαιριστές της να κοιτάζουν πολλές φορές προς τα πάνω, κλέβοντας τα προϊόντα της. Όπως έχει κάνει αρκετές φορές η Γιουβέντους, με την μεταγραφή του «μικρού Βούδα», Ρομπέρτο Μπάτζο, να τους πονάει περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία τους.

Ο Τσερβάτο τους «πόνεσε», αλλά τον δέχτηκαν πίσω





Η πρώτη φορά που οι οπαδοί της Φιορεντίνα είδαν έναν ποδοσφαιριστή-σημαία να αποχωρεί για λογαριασμό της Γιουβέντους, ήταν το μακρινό 1959. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο φορές αλλά για... αδιάφορους για τους «βιόλα» ποδοσφαιριστές, με τη μεταγραφή του Σέρτζιο Τσερβάτο στη «γηραιά κυρία» να κάνει «κρότο». Οι αντιδράσεις μεγάλες, παρότι εκείνα τα χρόνια το ποδόσφαιρο δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο στην Ιταλία και ο φανατισμός δεν υπήρχε στα γήπεδα. Ο Τσερβάτο μετά από 400 και πλέον εμφανίσεις και ένα πρωτάθλημα με τους «βιόλα» αποχώρησε, πηγαίνοντας στο Τορίνο όπου σήκωσε δύο φορές ακόμη το «σκουντέτο». Ο μοναδικός που το έχει καταφέρει με τους δύο αυτούς συλλόγους. Παρόλα αυτά, όλες οι πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους, με τον Τσερβάτο να επιστρέφει στη Φλωρεντία μετά το φινάλε της καριέρας του, όπου έμεινε μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Άπαντες, τον αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια, διότι ήταν ένας θρύλος του συλλόγου, ξεχνώντας το... αμαρτωλό παρελθόν του.

Το κασκόλ που έκανε τους «βιόλα» να αγαπήσουν ξανά τον Μπάτζο



Λίγους μήνες μετά την απώλεια του Κυπέλλου UEFA, η Φλωρεντία πήρε... φωτιά. Ο Ρομπέρτο Μπάτζο αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση της Γιουβέντους και η Φιορεντίνα έβαλε στα ταμεία της ένα ποσό κοντά στα 13 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελούσε γιατρειά στις πληγές της. Ο «μικρός Βούδας», η «θεϊκή αλογοουρά» άφησε τους «βιόλα» για τη μισητή αντίπαλο και οι οπαδοί ξεχύθηκαν στους δρόμους. Διαδηλώσεις χιλιάδων οπαδών, αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί τον τότε πρόεδρο, Ρανιέρι Ποντέλο.



Τον κυνηγούσαν σε κάθε γωνιά της Φλωρεντίας, έκαναν διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του και στο γήπεδο τον αποδοκίμαζαν και δεν δίσταζαν να προσπαθήσουν να τον πλησιάσουν με απειλητικές διαθέσεις. Εκτός από τον Ποντέλο, κόκκινο πανί για τους οπαδούς αποτελούσε πλέον και ο Ρομπέρτο Μπάτζο. Τον περίμενε μια καυτή και συνάμα εχθρική υποδοχή στο «Αρτέμιο Φράνκι». Ο Ιταλός φαινόταν πως δεν ήταν στα καλύτερά του, δεν ήθελε να πληγώσει την παλιά του ομάδα και όταν κέρδισε πέναλτι η Γιουβέντους αρνήθηκε να το εκτελέσει. Κάθε επαφή του με την μπάλα συνοδευόταν από έντονες αποδοκιμασίες, όπως και η στιγμή της αλλαγής του. Όταν βγήκε εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, ορισμένα αντικείμενα πετάχτηκαν πάνω του. Μεταξύ αυτών και ένα κασκόλ της Φιορεντίνα, το οποίο πήρε, φίλησε και αποχώρησε με αυτό από το γήπεδο ο Μπάτζο. Μια κίνηση που αυτομάτως τον έβαλε ξανά στις καρδιές των «βιόλα», ενώ υποστήριξε σε δηλώσεις του πως θα είναι πάντα οπαδός της Φιορεντίνα.



Η μεταγραφή του Κιελίνι πέρασε αναίμακτα, αυτή του Μέλο τους «χάλασε»



Πηγαίνοντας λίγο πιο μπροστά και συγκεκριμένα στο 2005, ο Τζόρτζιο Κιελίνι ανηφόρησε από τη Φλωρεντία προς το Τορίνο. Η Γιουβέντους ξόδεψε 7 εκατ. ευρώ για τον 21χρονο τότε στόπερ, ο οποίος έμελε να αποτελέσει για τα επόμενα 17 χρόνια τον βασικό στόπερ και αρχηγό της «βέκια σινιόρα» και της εθνικής Ιταλίας, στο πλάι φυσικά του Λεονάρντο Μπονούτσι. Ο... αμούστακος και με μαλλιά τότε στόπερ βρισκόταν μόλις μια σεζόν στη Φιορεντίνα, αποχώρησε και γενικότερα η μεταγραφή του πέρασε αναίμακτα. Κάποια γαλλικά μπορεί να άκουσε στην επιστροφή του, αλλά μέχρι εκεί αφού δεν ασχολήθηκε αρκετός κόσμος με τον «πιτσιρικά αμυντικό», σε μια κίνηση που άλλαξε την ιστορία στην Ιταλία.





Τέσσερα χρόνια μετά, ένας ακόμη ποδοσφαιριστής άφησε την «μεσαία» Φιορεντίνα για την «μεγάλη» Γιουβέντους που επέστρεφε από τη Serie B. Οι «βιόλα» είχαν κάνει δικό τους με το ποσό των 8 εκατ. ευρώ από την Αλμερία την αμέσως προηγούμενη σεζόν τον Φελίπε Μέλο, με τον 25χρονο δυναμικό και ορισμένες φορές... αντιαθλητικό χαφ. Μία καλή χρονιά έφτανε για να τον αγοράσει και αυτόν η «γηραιά κυρία», βγάζοντας από τα ταμεία της 25 εκατ. ευρώ. Η μεταγραφή αυτή χάλασε αρκετά τους οπαδούς της Φιορεντίνα, αφού έβλεπαν στον Μέλο έναν ηγετικό και σκληροτράχηλο χαφ που πρόλαβε σε μια χρονιά να αφήσει το στίγμα του με 40 εμφανίσεις! Παρόλα αυτά, το έξτρα κίνητρο, οι υψηλότεροι στόχοι και τα λεφτά της Γιουβέντους, πήραν μακριά από τη Φλωρεντία έναν ακόμη ποδοσφαιριστή.

Απογοήτευση με την... λάθος επιστροφή του Κουαδράδο στην Ιταλία





Ο Κουαδράδο ήταν ένας ποδοσφαιριστής που έφτιαξε και αυτός το όνομά του στην Φιορεντίνα, παίρνοντας μεταγραφή στην Τσέλσι. Παρόλα αυτά, οι Λονδρέζοι λίγο αργότερα τον παραχώρησαν με τη μορφή δανεισμού στη Γιουβέντους. Η κίνηση του Κουαδράδο να επιστρέψει στην Ιταλία, αλλά να καταλήξει στο Τορίνο και στη μισητή αντίπαλο έκανε τους βιόλα να στεναχωρηθούν, να ξενερώσουν. Ήξεραν πως ο Κουαδράδο, βέβαια, δεν ήταν ο τύπος που μιλούσε πολύ, που προκαλούσε. Αντιθέτως, ο Κολομβιανός είναι γενικότερα ένας ψύχραιμος και ήρεμος σχετικά χαρακτήρας. Οι «βιόλα» ήλπιζαν πως μετά το πέρας του δανεισμού, ο Κουαδράδο θα επιστρέψει στο Λονδίνο αλλά μόνο αυτό δεν συνέβη. Δύο σερί δανεισμοί (2015, 2016) που κόστισαν στη Γιουβέντους 6,8 εκατ. ευρώ σε ενοίκιο, ενώ το καλοκαίρι του 2017 η ομάδα ιδιοκτησίας της οικογενείας Ανιέλει, έδωσε άλλα 20 εκατ. ευρώ και έκανε οριστικά δικό της τον Κολομβιανό εξτρέμ που πλέον έχει γίνει φουλ-μπακ...

Ζέσταναν τη φλόγα του μίσους οι Μπερναρντέσκι, Κιέζα





Μπορεί τα πράγματα να έδειχναν σχετικά ήρεμα, αλλά ποτέ δεν θα είναι όταν η Φιορεντίνα θα κοντράρεται με την Γιουβέντους. Το μίσος συντηρούνταν με αυτές τις διάσπαρτες κινήσεις, με τη φλόγα να ζεσταίνεται ακόμη περισσότερο όταν οι «βιόλα» είδαν ακόμη δύο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές τους να βγάζουν τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας και να καταλήγουν στη μισητή αντίπαλο. Πρώτος, ο Φεντερίκο Μπερναρντέσκι, ο οποίος πουλήθηκε 40 εκατ. ευρώ στους «μπιανκονέρι», αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την ομάδα του. Και δεν δίστασε να απαντήσει στα μπινελίκια των οπαδών της Φιορεντίνα, σκοράροντας στην επιστροφή του στη Φλωρεντία ως αντίπαλος και πανηγυρίζοντας έντονα το γκολ του.



Είχαν ήδη, όμως, τον επόμενο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή έτοιμο. Ο Φεντερίκο Κιέζα είχε υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο από το 2016, σε ηλικία 19 ετών δηλαδή, και είχε προλάβει να δείξει στα λεπτά συμμετοχής του ότι μπορεί να αποτελέσει τον νέο ηγέτη της ομάδας. Παρόλα αυτά, ο Κιέζα το καλοκαίιρ του 2020 αποχώρησε και αυτός. Απειλές κατά της ζωής και της οικογένειάς του, υβριστικά πανό κρεμασμένα στη Φλωρεντίνα (όπως είχε συμβεί και με τον Μπερναρντέσκι) και υποδοχή αιωνίων εχθρών στο «Αρτέμιο Φράνκι». Η Γιουβέντους για λόγους FFP τον πήρε δανεικό για δύο σεζόν με ενοίκιο 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του χρόνου θα «αναγκαστεί» να πληρώσει και άλλα 41 εκατ. ευρώ για να αγοράσει έναν από τους ηγέτες της εθνικής Ιταλίας των επομένων χρόνων.

Ο Βλάχοβιτς δεν θα γίνει «Μπατι-γκολ» ποτέ...



Στο πρόσωπο του Ντούσαν Βλάχοβιτς, ο κόσμος της Φιορεντίνα άρχιζε να βλέπει την ελπίδα ξανά. Έβλεπε έναν ικανότατο στο σκοράρισμα ποδοσφαιριστή, με τεράστιο ταλέντο, που μπορεί να κουβαλήσει μια ομάδα μόνος του στις πλάτες του. Ένα νέο... Μπατιστούτα (χωρίς να θέλουμε να γίνουμε υπερβολικοί), που εκτελούσε κάθε αντίπαλο. Η περσινή σεζόν ήταν εξαιρετική, αλλά το ξεκίνημα στη φετινή ακόμη καλύτερο. Σε συνδυασμό με την πορεία Ευρώπης της ομάδας του Βιντσέντσο Ιταλιάνο, με το γήπεδο να γεμίζει ξανά, όλα έδειχναν ιδανικά. Δεν ήθελαν να φανταστούν πως ακόμη ένας ποδοσφαιριστής θα τους «πρόδιδε» και ήλπιζαν εφόσον δεν ανανεώσει, τότε να φύγει το ερχόμενο καλοκαίρι ή τον Γενάρη του 2023 για κάποιον άλλον σύλλογο όπως η Άρσεναλ που ενδιαφερόταν.



Οι χειρότεροι φόβοι των οπαδών της Φιορεντίνα επιβεβαιώθηκαν. Ο Βλάχοβιτς έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό με τη Γιουβέντους ώστε να συνεχίσει στο Τορίνο την καριέρα του. Ήρθε και το deal με τη διοίκηση του Ρόκο Κομίσο στα 75 εκατ. ευρώ για να μπει το... κερασάκι στην τούρτα. Με τις αντιδράσεις να είναι έντονες, να θυμίζουν εποχές Ρομπέρτο Μπάτζο αλλά χωρίς τις ακρότητες. Και με τους «βιόλα» να νιώθουν για ακόμη μια φορά σαν ένα... μαγαζάκι των «μπιανκονέρι» που ό,τι καλό βγάλουν τους το παίρνουν. Νιώθω ξανά αδικημένοι, νιώθουν και πάλι πως ένας ακόμη τους πούλησε για να πάει στους «κλέφτες». Γι' αυτό και τον αποχαιρέτησαν προσφάτως, μετά το ματς με τη Βενέτσια αφού έβλεπαν τη δουλειά να έρχεται, με το σύνθημα: «Είναι ένας καμπούρης από σκ@τ@»...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!

TAGS: Long Form