Με 174 μετανάστες και πρόσφυγες που τελικά πείσθηκαν να μεταφερθούν οικειοθελώς από τη Χίο στην Κω, αναχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου από το λιμάνι των Μεστών το ναυλωμένο από το υπουργείο ναυτιλίας πλοίο «Τέρα Τζετ».

Στόχος της μετακίνησης είναι να αποσυμφορηθούν οι δομές φιλοξενίας στη Χίο που είναι ασφυκτικά γεμάτες έπειτα από τον εγκλωβισμό στα νησιά ατόμων που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, στο βόρειο Αιγαίο σήμερα το πρωί εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots βρισκόταν 7.091 άτομα. Από αυτούς στη Χίο ζούσαν 2.418 άτομα, κυρίως σε οργανωμένες δομές που η δυνατότητα φιλοξενίας δεν ξεπερνά τα 1.000 άτομα.



Η επιχείρηση μεταφοράς ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, όμως δεν κατέστη δυνατή αφού την τελευταία στιγμή οι 220 από τους συνολικά 300 αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Όπως μετέδωσε σήμερα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στις 10 το πρωί ήταν μόλις 80 οι μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν δεχθεί να μετακινηθούν στην Κω. Κι αυτό, επειδή όλοι ζητούν επιτακτικά να πάνε στον Πειραιά και όχι σε άλλο νησί, αλλά και γιατί φοβούνται μήπως και τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία.

Τελικά, η προσπάθεια στελεχών της Αστυνομίας και μεταφραστών ευοδώθηκε αφού πείσθηκαν να μετακινηθούν άτομα που διέμεναν κυρίως σε ανοικτές δομές στην πόλη της Χίου.

Πηγή: iefimerida.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πέθανε ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας από τους ιδρυτές της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Ιράν: Έξι νεκροί στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών ετών

Σοβαρός τραυματισμός 16χρονου από πυροβολισμό στην Πρέβεζα - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Κραν Μοντανά: Στους 47 οι νεκροί – Αγνοούνται 16 Ιταλοί

Τροχαίο με 2 τραυματίες στην Αθηνών-Λαμίας: Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία στο ύψος της Βαρυμπόμπης

Τραγωδία στην Ελβετία: Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Μαρτυρίες για «βεγγαλικά» σε μπουκάλια σαμπάνιας

Ταγιάνι: H φωτιά στο Κραν Μοντανά ενδέχεται να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα

Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά

Ολλανδία: Παρανάλωμα του πυρός εκκλησία του 1884 στο Άμστερνταμ – 2 νεκροί από πυροτεχνήματα

Ρεβεγιόν άνευ… αλκοόλ - «Πρωτοχρονιάτικο» σαφάρι από την Τροχαία στην Αττική: 6.129 αλκοτέστ, θετικά τα 62