Ο ρόλος του απρόσμενου ήρωα για το Μουντιάλ του 2010 ανήκει τον Ντιέγκο Φορλάν. Ο Ουρουγουανός κατάφερε μια σεζόν που δεν ξεκίνησε καθόλου καλά να τελειώσει εξαιρετικά. Έχοντας οδηγήσει την Ουρουγουάη στην τέταρτη θέση της διοργάνωση, εκείνον να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πρώτων σκόρερ, κατακτώντας τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη και με μια μεταγραφή στην Ίντερ.

Η κακή αρχή… Η σεζόν 2009 - 2010 ξεκινά με το… αριστερό. Ο Φορλάν είναι μέλος της Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δεχόμενη το ένα στραπάτσο μετά το άλλο, στο χειρότερο ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα από το 2000 όταν και είχε υποβιβαστεί. Στο παιχνίδι με τη Μαγιόρκα θα έρθει ισόπαλη 1-1 εντός έδρας, με τον Φορλάν να σκοράρει με πέναλτι αλλά να χάνει και ένα, με κατάληξη να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών και σκληρής κριτικής από τους οπαδούς της ομάδας. Την επόμενη αγωνιστική θα μείνει εκτός αποστολής.

Ωστόσο, σιγά-σιγά αρχίζει η άνοδος. Ο Φορλάν βελτιώνεται, όπως και η Ατλέτικο, έχοντας πλέον στον πάγκο της τον Κίκε Φλόρεθ. Τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα με τους Μαδριλένους να κατακτούν το Europa League απέναντι στη Φούλαμ με νίκη 2-1.

Η συνέχεια είχε αρχίσει να φαίνεται… Ο Φορλάν ενσωματώνεται στην αποστολή της Ουρουγουάης. Έχοντας απέναντί της άλλες μεγάλες ομάδες στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, με ξεκάθαρα περισσότερο ταλέντο αλλά και βάθος στο ρόστερ η Ουρουγουάη επιθυμεί απλώς μια καλή παρουσία.

Κι όμως τα πράγματα εξελίσσονται ονειρικά… Στο πρώτο της παιχνίδι καταφέρνει να κρατήσει στο 0-0 την Γαλλία. Στο δεύτερο της ματς στον όμιλο, παίρνει μια μεγάλη νίκη 3-0 κόντρα στη Νότια Αφρική με τον Φορλάν να σκοράρει δύο φορές και να κάνει απίστευτα πράγματα.



Στο τρίτο και τελευταίο της ματς στον όμιλο, η Ουρουγουάη θα επικρατήσει 1-0 κόντρα στο Μεξικό στο παιχνίδι που θα κρίνει την πρώτη θέση και θα προκριθεί ως πρώτη του ομίλου. Στη φάση των 16 η Ουρουγουάη θα αντιμετωπίσει τη Νότια Κορέα, με τον Φορλάν να κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση και πάλι, να μην σκοράρει όμως (κάτι που έκανε ο Σουάρες) και να τσεκάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Επόμενος αντίπαλος ήταν η Γκάνα. Η παρέα του Φορλάν θα έχει την πρωτοβουλία και τις ευκαιρίες αλλά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων θα βρεθεί πίσω στο σκορ. Σοκ… Ωστόσο στο σημείο αυτό ο Φορλάν αποφασίζει να σηκώσει την ομάδα στους ώμους του. Και θα το κάνει με ένα απίστευτης ομορφιάς γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ από πλάγια θέση στο 54ο λεπτό φέρνοντας έτσι στα ίσα το ματς. Η… κατάσταση θα οδηγηθεί στα πέναλτί εκεί που θα ευστοχήσει, βάζοντας ένα… λιθαράκι για να έρθουν οι πανηγυρισμοί των Ουρουγουανών.



Το τέλος της πορείας της Ουρουγουάης στον Μουντιάλ αυτό θα έρθει στα ημιτελικά με την Ολλανδία εκεί που θα ηττηθεί 3-2 με τον Φορλάν να σκοράρει το γκολ της ισοφάρισης σε 1-1.

Ο Ντιέγκο Φορλάν μπορεί να συνέχισε τις παρουσίες του στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων της Νοτίου Αφρικής αλλά οι διακρίσεις άρχισαν μετά από αυτό. Έχοντας σκοράρει πέντε φορές θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, μαζί με τους Βίγια, Σνάιντερ και Μίλερ.

Ωστόσο θα λάβει και η ύψιστη αναγνώριση από όλους καθώς θα αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ. Τι έπαιξε ρόλο; Γιατί να ξεχωρίσει από τους άλλους διακριθέντες; Γιατί οι εμφανίσεις του, η ηγετική του φυσιογνωμία και τα γκολ του ήταν καθοριστικά όσο κανενός άλλου σε αυτή. Κατάφερε από το πουθενά να σκοράρει και μάλιστα, αγωνιζόμενος με έναν τραυματισμό. Ποτέ δεν αναζήτησε τρόπο να κερδίσει κάτι με… βουτιές, είτε προσποιούμενος κάτι και σε αντίθεση με τους άλλους παίκτες που διεκδίκησαν μαζί του τον τίτλο του MVP, τους Βίγια και Σνάιντερ είχε μια ομάδα με σαφώς λιγότερο ταλέντο και γενικότερα δυναμική, συγκριτικά με Ισπανία και Ολλανδία που τελικά συναντήθηκαν στον τελικό. Μετά από όλα αυτά, ο Φορλάν επιβραβεύτηκε και με μια μεταγραφή στην Ιντερ…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube