Το νέο… φέσι που επιδίκασε το CAS και αφορά τον Αντόνιο Καλσάδο τον οποίο η νυν διοίκηση του Θόδωρου Καρυπίδη, για αμαρτίες του παρελθόντος καλείται να πληρώσει 100.000 ευρώ, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα των χρεών που ανακύπτουν τακτικά και αφορούν την υπό εκκαθάριση παλιά ΠΑΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Άρης ζει ένα θέατρο του παραλόγου τους τελευταίους μήνες καθώς μέσω του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ στην Ελλάδα και των πειθαρχικών επιτροπών της ΦΙΦΑ, αναβιώνει ο εφιάλτης της παλιάς- υπό εκκαθάριση ακόμη- ΠΑΕ με δεκάδες περιπτώσεις πρώην ποδοσφαιριστών που είχαν στα χέρια τους αποφάσεις από την ΠΕΟΔ ή την ΦΙΦΑ να στρέφονται κατά της σημερινής εταιρίας ζητώντας από αυτή να πληρώσει τα… σπασμένα.

Και όταν μιλάμε για σπασμένα δεν εννοούμαι τίποτα ασήμαντα ποσά, αλλά νούμερα που σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν ίλιγγο και θέτουν σε κίνδυνο τον οικονομικό προϋπολογισμό της ΠΑΕ. Θα συμφωνήσουμε για την οικονομία του θέματος ότι αυτός που δεν ευθύνεται σε τίποτα για αυτό που συμβαίνει είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης που ανέλαβε τον Άρη το 2016 και τον έχει επαναφέρει στην κανονικότητα.

Και αντ’ αυτού καλείται κάθε τρεις και λίγο να βάζει το χέρι στην τσέπη τακτοποιώντας παλιές αμαρτίες. Άλλα ήξερε όταν αναλάμβανε τον ιστορικό σύλλογο και δικαιολογημένα σήμερα αναρωτιέται γιατί να κληθεί η σημερινή ΠΑΕ και η τωρινή ιδιοκτησία της, να πληρώσει παλιές οφειλές για τις οποίες δεν ευθύνεται, επειδή ξαφνικά η νομολογία της ΦΙΦΑ για τις οποίες η ελληνική πολιτεία και οι νόμοι της έχουν αποφασίσει οριστικά ότι δεν μετακυλίονται στη νέα ΠΑΕ που συστάθηκε το καλοκαίρι του 2016 και είναι ξεχωριστή νομική οντότητα από την προηγούμενη άρα και χωρίς τις υποχρεώσεις της.

Το νομικό καθεστώς στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο. Η νέα Π.Α.Ε. υπεισέρχεται σε ποσοστό 50% στα χρέη που διατηρούσε η προηγούμενη μόνον εφόσον η παλαιά Π.Α.Ε. έχει υποβιβαστεί και/ή τεθεί υπό εκκαθάριση κατά την αγωνιστική περίοδο 2016/2017 και εντεύθεν. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο νόμος δεν αναγνωρίζει καμία δυνατότητα δικαστικής προστασίας στο πρόσωπο των δανειστών.

Έτσι όπως είναι δομημένο το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Άρης δεν πρέπει δηλαδή να πληρώσει. Εάν γνώριζαν οι επόμενοι ιδιοκτήτες του κάθε Άρη, δηλαδή ότι επίκειται να πληρώσουν αναδρομικά χρέη από προηγούμενες διοικήσεις προφανώς δεν θα αναλάμβαναν.

Παλιότερα η ΦΙΦΑ έκλεινε τις υποθέσεις χωρίς καν να μπει στην ουσία τους, ενώ εδώ και λίγους μήνες «πατάει» στον θεσμό του αθλητικού διαδόχου που με λίγα λόγια αναφέρει ότι δύναται να εκτελεστεί η απόφαση των δικαιοδοτικών οργάνων της FIFA εναντίον του κλαμπ που διαδέχθηκε αθλητικά τον οφειλέτη στο ποδοσφαιρικό στερέωμα αναγνωρίζοντας αθλητική διαδοχή των δύο νομικών οντοτήτων, για παράδειγμα τα ίδια χρώματα, το ίδιο ή παρόμοιο σήμα, οι διευθύνσεις των γραφείων, το γήπεδο κτλ.

Ομοίως και το διαιτητικό της ΕΠΟ ενώ το νομικό καθεστώς στη χώρα είναι ξεκάθαρο για τις ΠΑΕ που συστάθηκαν όπως ο Άρης πριν τη σεζόν 2016-17 εμπίπτοντας στο νόμο Κοντονή περί μη μετακύλισης των χρεών. Ας μην επεκταθούμε όμως άλλο σε νομικά ζητήματα που είναι περίπλοκα. Σύντομα το CAS θα αποφανθεί σχετικά και θα κρίνει αυτές τις υποθέσεις.

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό ο Θόδωρος Καρυπίδης αναγκάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και ουσιαστικά να πληρώνει μια… δεύτερη ομάδα, πλην των υποχρεώσεων της τωρινής, σε περίοδο πανδημίας που έχει συρρικνώσει τα έσοδα, προκειμένου η ομάδα να μην υποστεί κυρώσεις (αφαιρέσεις βαθμών, απαγόρευση μεταγραφών κτλ).

Τι έχει πληρωθεί

Το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί ο κόσμος αφενός τον κίνδυνο που υπάρχει από τις ανοικτές υποθέσεις σε ΦΙΦΑ, CAS και διαιτητικό αλλά και τι έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα από μέρους της ιδιοκτησίας.

Με πρόχειρους υπολογισμούς σε Πορτίγια, Σιστόν, Ούμπιδες, Γιόναν Γκαρσία, Οριόλ Λοθάνο, Αντόνιο Καλσάδο, Μαγκνταλένα (ατζέντης), Μακούρντο (ατζέντης) Τριανταφυλλάκο, Κοντοβά το ποσό ξεπερνάει τα 2εκ ευρώ. Κάποιοι το πήραν με εφάπαξ καταβολή, κάποιοι άλλοι όχι, κάποιοι δέχτηκαν ένα μικρό… κούρεμα.

Στο ποσό αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλες 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στα τσουχτερά παράβολα των προσφυγών στο CAS. Στο ανώτατο αθλητικό ελβετικό δικαστήριο ο Άρης είχε προσφύγει και δικαιώθηκε για την υπόθεση του Τζον Ιμπε (215.000) ενώ εκκρεμεί αυτή του Ρούμπεν Παλαθουέλος (60.000).

Με λίγα λόγια μιλάμε για νούμερα που αντιστοιχούν σε εάν σημαντικό κομμάτι του φετινού μπάτζετ για να αντιληφθούμε το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για την δημιουργία ακόμη καλύτερης ομάδας τη νέα σεζόν ή την υλοποίηση των σχεδίων ανάπλασης του Ρυσίου και του Κλεάνθης Βικελίδης. Συνεχώς έρχονται νέα εξώδικα Στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ από την άλλη ο Άρης ζει τον απόλυτο παραλογισμό.

Έχει ήδη δικαιωθεί στις υποθέσεις Παπαζαχαρία, Κουλουχέρη, Παπαστεριανού, Φατί, Καραγκούνη, έχει χάσει τις υποθέσεις Τριανταφυλλάκου, Κοντοβά χωρίς να μπορεί να καταλάβει κάποιες τις διαφορές, αλλά δυστυχώς η λίστα δεν σταματάει εδώ.

Έχει δικαιωθεί στις υποθέσεις Κύργια (93.000), Αγκάνθο (100.000), Κοτσαρίδη (30.000), Βλάχο (50.000) ενώ καθημερινά έρχονται κι άλλα εξώδικα στην ΠΑΕ πριν πάρουν τον δρόμο του διαιτητικού όπως του Νίκου Γκόλια (20.000) και του Μπάμπη ΟικονομόπουJλου (40.000) που είναι τα πιο πρόσφατα.

Κάποια στιγμή και οι δικαστές θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή για όλες αυτές τις υποθέσεις για να ξέρει και ο Άρης ότι έχει ξεμπερδέψει με το αμαρτωλό παρελθόν…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Άρης