Πρωτόγνωρες στιγμές ζει η Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε, που επικράτησε και στο δεύτερο ματς της Μπόκα Τζούνιορς με 3-2 εκτός έδρας (είχε επικρατήσει και στον πρώτο αγώνα με 2-1 εντός έδρας) και πέρασε πανηγυρικά στον τελικό του Copa Libertadores για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Μπόκα Τζούνιορς έκανε ιδανικό ξεκίνημα στον αγώνα, ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό με τον Κριστιάν Παβόν. Η ομάδα από το Εκουαδόρ δεν πανικοβλήθηκε, βγήκε μπροστά και ισοφάρισε με τον Λουίς Καισέδο στο 25’. Σαν να μην έφτανε αυτό για τους Αργεντινούς, 4 λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Ιντεπεντιέντε ξανά βρήκε τα δίχτυα με τον Μπράιν Καμπέθας.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το σοκ στο οποίο βρίσκονταν οι γηπεδούχοι και πήραν αέρα δύο τερμάτων στο 51’ με τον Χούλιο Ανγκούλο. Η καταστροφική βραδιά ολοκληρώθηκε για την Μπόκα μετά το χαμένο πέναλτι του Νικολάς Λοδέιρο στο 70ο λεπτό και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο τελικό 3-2 στο 91’ και πάλι με τον Κριστιάν Παβόν.

Έτσι οι «Νεγκριαθούλες» ολοκλήρωσαν την ονειρική πορεία τους στο θεσμό (ξεκίνησαν από τον προκριματικό γύρο) και έγιναν η τρίτη ομάδα από το Εκουαδόρ που θα αγωνιστεί στον τελικό της διοργάνωσης, μετά την Μπαρτσελόνα Γκουαγιακίλ και την Κίτο.

Επίσης, αν αναλογιστούμε πως η Ντελ Βάλε το 2007 βρισκόταν στην τρίτη κατηγορία του πρωταθλήματος στο Εκουαδόρ και μόλις το 2010 ήταν η παρθενική της εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία, τότε πρόκειται για μίνι άθλο.

Στον τελικό της διοργάνωσης θα βρει απέναντι της την Ατλέτικο Νασιονάλ που επικράτησε της Σάο Παόλο 2-1 (είχε νικήσει και στο πρώτο ματς εκτός έδρας με 2-0), τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο πρώτος τελικός θα διεξαχθεί στην έδρα Ιντεπεντιέντε στις 20 Ιουλίου ενώ ο επαναληπτικός είναι προγραμματισμένος μια εβδομάδα αργότερα στην Κολομβία.

Επιμέλεια: Χάρης Αργυράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube