Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, πριν ακόμα ξεκινήσει το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, οδηγούσε στην εξαγωγή ενός και μόνο συμπεράσματος στο θέμα προπονητή. Πως η απόφαση για απομάκρυνση του Μπέσνικ Χάσι είχε επί της ουσίας ληφθεί και το θέμα απλά ήταν η “επικύρωση” της απόλυσης με επίσημο τρόπο.

Για να μπει η “βούλα” στις εξελίξεις...βοήθησε φυσικά ο ίδιος ο Χάσι με τις επιλογές του στο χθεσινό παιχνίδι και ο τρόπος με τον οποίο ηττήθηκε η ομάδα του λιμανιού. Η απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού για την άμεση απομάκρυνση του 45χρονου προπονητή ήταν άμεση και σωστή, καθώς η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Τα λάθη ήταν πολλά και συνεχόμενα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που προκαλούσαν πολύ μεγάλο αγωνιστικό πρόβλημα στους “ερυθρόλευκους”.

Επιλογές που φανέρωσαν σύγχυση και αδυναμία διαχείρισης της πίεσης συνέθεσαν ένα “σκηνικό” στο οποίο δεν ήταν συνηθισμένος ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τοποθετήσεις του Χάσι (μετά τους αγώνες με Σπόρτινγκ και ΑΕΚ) οι οποίες φανέρωναν πως ο Αλβανός τεχνικός είχε ξεκινήσει να μοιράζει ευθύνες στους παίκτες.

Ο προπονητής είναι όμως εκεί για να προστατεύει τους παίκτες του κι όχι για να τους “βγάζει στη σέντρα”. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να πάει στο Τορίνο με προπονητή τον Χάσι, καθώς το κλίμα δεν ήταν απλά βαρύ για τον 45χρονο κόουτς. Ήταν και βαρύ και ασήκωτο.

Ασφαλώς και ο στόχος της πρόκρισης στους ομίλους το Τσάμπιονς Λιγκ επιτεύχθηκε κι αυτό ήταν κάτι που πιστώθηκε στον πρώην προπονητή της ομάδας του λιμανιού. Κανείς δεν το αμφισβήτησε έχοντας άλλωστε και το προηγούμενο του αποκλεισμού των πειραιωτών από την κορυφαία διοργάνωση το καλοκαίρι του 2016. Εδώ ακριβώς όμως υπάρχει ένα σημαντικό θέμα για τον Μπέσνικ Χάσι και τι θεωρούσε ο πρώην κόουτς των πρωταθλητών Ελλάδος ως επιτυχία στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ο Χάσι φρόντισε να τονίζει σε όλες του τις συνεντεύξεις πως πήγε στους “ερυθρόλευκους” για να τους οδηγήσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το είχε υποστηρίξει σε όλες του σχεδόν τις τοποθετήσεις πριν παίξουν οι πειραιώτες τα προκριματικά του Ιούλη και του Αυγούστου. Το θέμα όμως για τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού είναι ότι θεώρησε πως η αποστολή του”ολοκληρώθηκε” με την εξασφάλιση της πρόκρισης στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ίσως ο Χάσι να εκτίμησε πως όλα ήταν καλώς καμωμένα απ' τη στιγμή που είχε υλοποιηθεί ένας από τους πιο βασικούς στόχους της χρονιάς. Ίσως μάλιστα να πίστεψε πως εδραίωσε τη θέση του σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δε θα μπορούσε να τον “απειλήσει” ακόμα και αν τα αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν ήταν επιτυχημένα. Προφανώς και ο Χάσι δε “ζύγιασε” σωστά τα πράγματα γιατί δεν είχε καταλάβει τι σημαίνει για τον οργανισμό του Ολυμπιακού το πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Κι όταν συνειδητοποίησε πως η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο του, ήταν πλέον πολύ δύσκολο ν' αντιστρέψει το κλίμα. Οι επιλογές του, οδήγησαν σε μια σειρά προβληματικών εμφανίσεων και η απόλυση του από τον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδος ήταν “μονόδρομος”.

Με βάση το τρόπο που προχώρησε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι, την πρόκριση των “ερυθρόλευκων” στα γκρουπ της κορυφαίας διοργάνωσης αλλά και το πρόγραμμα στο πρωτάθλημα, είναι ν' απορεί κάποιος πως ο Χάσι κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να φτάσει σ' αυτό το σημείο. Αντί να είναι “καβάλα στο άλογο” βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και τελικά απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Αν ο Χάσι δεν είχε καταλάβει πως ο Ολυμπιακός δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν του μετά από τέσσερα ματς τότε καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως δεν μπορούσε να παραμείνει στον πάγκο των “ερυθρόλευκων”. Με τον τρόπο λοιπόν που λειτουργούσε ο 45χρονος τεχνικός συμπεραίνει εύκολα κάποιος ότι ο πρώην πλέον προπονητής του Ολυμπιακού δεν είχε καταλάβει πολλά πράγματα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube