Ικανό να επαναλάβει ακόμα μία ιστορική πρόκριση επί του Ολυμπιακού στον θεσμό του Κυπέλλου θεωρεί τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Βαγγέλης Κοντογουλίδης.

Ο παλαίμαχος, πλέον, επιθετικός, το όνομα του οποίου έχει γραφτεί με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του «Άγιαξ της Ηπείρου», παραχώρησε συνέντευξη στο sport-fm.gr με αφορμή τη διπλή σύγκρουση της ομάδας των Ιωαννίνων με τους Πειραιώτες στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Με την πρώτη αναμέτρηση να λαμβάνει χώρα στην πόλη της Ηπείρου το απόγευμα της Τετάρτης (7/4, 18:00).

Ο 39χρονος πρώην άσος του ΠΑΣ γυρίζει τον χρόνο στο 2007 και θυμάται τα δύο αλησμόνητα τέρματα που είχε πετύχει απέναντι στους νταμπλούχους «ερυθρόλευκους», στέλνοντας την -αγωνιζόμενη στη Β' Εθνική- ομάδα του στα ημιτελικά του Κυπέλλου (πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός αποκλειόταν από κλαμπ της δεύτερης τη τάξη κατηγορίας). Σκοράροντας τόσο στο 2-0 του πρώτου αγώνα στους «Ζωσιμάδες» (17/1/2007), όσο και στην παράταση της ρεβάνς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (31/1/2007) για το τελικό 2-1.

Εξηγεί πώς είναι να αποκλείεις τον Ριβάλντο, πόσο ονειρικά ένιωσε κατά την επίτευξη των γκολ του, ενώ σημειώνει ότι ο χαρακτηριστικός του πανηγυρισμός στη δεύτερη αναμέτρηση (καθούμενος οκλαδόν) -ο οποίος έγινε μέχρι και γκράφιτι έξω από το γήπεδο του ΠΑΣ- ήταν εντελώς αυθόρμητος. Υπογραμμίζει ότι παρότι έχουν περάσει 14 χρόνια, ακόμη και σήμερα είτε του στέλνουν είτε βλέπει παντού αυτά τα γκολ. Εξάλλου, επρόκειτο για μια πρόκριση που έδωσε τεράστια χαρά και περηφάνια στους φίλους της ομάδας των Ιωαννίνων. Μάλιστα, αποκαλύπτει και μία συγκλονιστική ιστορία με τα λόγια καρδιάς που του μετέφερε μία γιαγιά, η οποία είχε «χάσει» τον εγγονό της.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στα «ερυθρόλευκα» αισθήματα που είχε στο παρελθόν τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι κάνουμε λάθη». Επισημαίνοντας πως μετά τις δύο εν λόγω αναμετρήσεις αλλά και με τα όσα έζησε με την ομάδα των Ιωαννίνων, παρακολουθεί και υποστηρίζει μόνο εκείνη.



Αναλυτικά, ο Βαγγέλης Κοντογουλίδης μίλησε στο sport-fm.gr και στον Μανώλη Μουσουράκη για:

-το εάν ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ικανός να επαναλάβει ακόμα μία ακόμα ιστορική πρόκριση επί του Ολυμπιακού: «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο παιχνίδια έχουν ιδιαιτερότητες. Ναι μεν ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Όμως και ο ΠΑΣ Γιάννινα δείχνει ότι έχει βρει τα πατήματά του. Παίρνει αποτελέσματα, παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι εάν ο Ολυμπιακός κάνει το λάθος και τον υποτιμήσει, μπορεί να το πληρώσει».

-το εάν το σημείο-''κλειδί'' είναι η πρώτη αναμέτρηση, όπως συνέβη το 2007: «Σίγουρα είναι σημαντικό εάν ο ΠΑΣ Γιάννινα καταφέρει και πάρει ένα καλό αποτέλεσμα. Κακά τα ψέματα, εάν ο Ολυμπιακός επικρατήσει στους ''Ζωσιμάδες'', τότε ο ΠΑΣ θα έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο στο δεύτερο παιχνίδι. Όμως, πιστεύω ότι εάν κάνει μια καλή αρχή και πάρει ένα καλό αποτέλεσμα, μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση».



-το ποια από τα στοιχεία που έδωσαν την πρόκριση στον ΠΑΣ Γιάννινα το 2007 μπορεί να εκμεταλλευτεί και η τωρινή ομάδα: «Είναι πολύ δύσκολο. Ο Ολυμπιακός εκείνης της περιόδου, τον οποίο αποκλείσαμε εμείς, έχει τεράστιες διαφορές με αυτόν τον Ολυμπιακό. Εκείνος είχε περισσότερα ονόματα, ενώ ο φετινός είναι πιο ευρωπαϊκός, πιο σύγχρονος. Έχει έναν πάρα πολύ καλό προπονητή (σ.σ. Πέδρο Μαρτίνς), στηρίζεται στο ομαδικό παιχνίδι και ξέρει καλύτερα το τι θέλει μέσα στο γήπεδο. Παίζει όλα τα ματς του στα ίσα. Ευελπιστώ να κάνει το λάθος με τον ΠΑΣ Γιάννινα να τον υποτιμήσει και να θεωρήσει την κλήρωση εύκολη για να πάει στον τελικό.

Νομίζω, όμως, ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα, εάν καταφέρει και σπάσει τον ρυθμό του Ολυμπιακού, μπορεί να κάνει τη ζημιά. Κάτι που άλλωστε είδαμε και στα δύο παιχνίδια φέτος, που το ένα ήρθε ισοπαλία και στο άλλο έχασε το ματς στο 90'+3'. Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα (σ.σ. Αργύρης Γιαννίκης) έχει δείξει φέτος πολύ καλό έργο και αυτό φαίνεται και μέσα στο γήπεδο. Το ''κλειδί'' είναι να σπάσει τον ρυθμό του Ολυμπιακού και να χτυπήσει στα αδύναμα σημεία. Εάν, κιόλας, προηγηθεί γρήγορα, τότε θα είναι και πιο εύκολο να τον χτυπήσει στην κόντρα. Όμως, δεν πρέπει να φοβηθούν τα ματς. Πρέπει να τα ευχαριστηθούν. Δεν έχει να χάσει κάτι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πιστεύω και με λίγη τύχη μπορεί να περάσει
».

-τo πού βασίζει την πολύ καλή φετινή πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα: «Στηρίζεται στη νοοτροπία του προπονητή. Σίγουρα, οι παίκτες είναι πολύ καλοί. Έχει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές ο ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του εφικτό, προκειμένου να βγει στο γήπεδο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα παίζει πολύ πιο σύγχρονα από τις άλλες επαρχιακές ομάδες. Ξέρει τι θέλει και έχει πλάνο. Είναι πολύ βασικό να έχεις πλάνο σε μια ομάδα».

-το εάν ο Αργύρης Γιαννίκης είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω: «Δεν ξέρω εάν είναι έτοιμος, γιατί όσο έτοιμος κι αν είναι ένας προπονητής, όταν θα πάει σε μια μεγαλύτερη ομάδα, τότε αυτόματα αυξάνεται και η πίεση. Σίγουρα είναι σε ένα καλό επίπεδο και δείχνει ότι είναι πολύ διαβασμένος. Όμως, είναι και ένα ρίσκο το άλλο επίπεδο, το οποίο θα το πάρει κάποια στιγμή, αλλά νομίζω ότι ακόμη είναι λίγο νωρίς».



-το πώς είναι να αντιμετωπίζεις και να αποκλείεις τον Ριβάλντο: «Είναι πολύ ωραία η αίσθηση. Ήταν κάτι που συζητούσαμε οι παίκτες στα αποδυτήρια πριν από τα παιχνίδια. Γενικά το όνομα ''Ολυμπιακός''. Ότι θα πάμε να το ευχαριστηθούμε, να δώσουμε ό, τι έχουμε, να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά και ομαδικά με έναν τέτοιο αντίπαλο. Το περιμέναμε πώς και πώς. Όταν, κιόλας, καταφέρνεις να αποκλείσεις τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει ονόματα όπως οι Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Ζούλιο Σέζαρ -παίκτες μεγάλης κλάσης- σίγουρα είναι ένα όνειρο που δεν θες να σταματήσει ποτέ».

-το εάν βάζει συχνά να θυμηθεί τα δύο τέρματά του κόντρα στον Ολυμπιακό: «Η αλήθεια είναι ότι δεν τα βάζω συχνά, αλλά τα βλέπω συχνά. Είτε στα social media είτε επειδή μου τα στέλνουν. Μετά από 14 χρόνια υπάρχουν ακόμα. Εγώ δεν βάζω να δω τα ματς, αλλά τα συναντώ παντού».



-τα συναισθήματά του κατά την επίτευξη των δύο γκολ: «Όταν πέτυχα το γκολ στο πρώτο παιχνίδι ήταν καταπληκτικό. Ονειρικό. Να βλέπεις να πανηγυρίζει ο κόσμος με το γκολ σου και απέναντι σε έναν τόσο μεγάλο αντίπαλο, ήταν μαγικό. Στο δεύτερο παιχνίδι ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Και εμείς όταν πήγαμε να παίξουμε, δεν φανταζόμασταν τέτοια τροπή. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι στο λεωφορείο πριν το ''Γ. Καραϊσκάκης'' λέγαμε να μην ξεφτιλιστούμε, να κρατήσουμε το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Γιατί ο Ολυμπιακός είχε προπωλήσει τα εισιτήρια, δεν ήταν άδειο το γήπεδο. Έπαιζαν όλα τα ''αστέρια'' του. Στη συνέχεια, αρχίσαμε και το πιστεύαμε και όταν ήρθε το γκολ, ήταν μια στιγμή που θα μου μείνει σίγουρα χαραγμένη. Το οξύμωρο ήταν ότι και ο πανηγυρισμός μου τότε -που δεν πανηγύρισα όπως θα πανηγύριζε, ίσως, οποιοσδήποτε άλλος- κατάφερε να φέρει ησυχία μέσα στο ''Γ. Καραϊσκάκης''. Ήταν κάτι που έμεινε».

-το αν τα συναισθήματα παραμένουν τα ίδια ακόμη και σήμερα, όταν παρακολουθεί εκ νέου τα δύο γκολ: «Το συναίσθημα είναι ίδιο. Σε κάνει να γυρίζεις πίσω πολλά χρόνια και να θυμάσαι ωραίες στιγμές. Εμένα μου λείπει πάρα πολύ ο παλμός των ''Ζωσιμάδων''. Το πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό μου έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στο μυαλό σε σχέση με το δεύτερο. Παρόλο που το δεύτερο ήταν η πρόκριση στο γήπεδο του Ολυμπιακού. Αλλά, ο παλμός των ''Ζωσιμάδων'' και η νίκη εκείνη τη μέρα ήταν το κάτι άλλο».

-τον αλησμόνητο πανηγυρισμό του και το εάν τελικά συμβόλιζε κάτι: «Όχι, όχι. Ήταν εντελώς αυθόρμητος. Ήταν κάτι, το οποίο είχε χαρές από τους συμπαίκτες μου -εγώ ήμουν πραγματικά ανέκφραστος- αλλά έβλεπες και ένα ''Γ. Καραϊσκάκης'' να έχει απόλυτη ησυχία. Εγώ, δηλαδή, άκουσα καθαρά μέχρι και τον πανηγυρισμό και τα λόγια που είπε ο φροντιστής που ήταν μέσα στη φυσούνα. Ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα. Αλλά, ο πανηγυρισμός ήταν εντελώς αυθόρμητος».

-το ότι ο πανηγυρισμός του έγινε μέχρι και γκράφιτι έξω από τους «Ζωσιμάδες»: «Ναι, ναι. Το έχω δει και έχω φωτογραφηθεί. Είναι κάτι που με τιμάει ιδιαίτερα. Πιο πολλούς φίλους έχω στα Γιάννενα, παρά στην πατρίδα μου, την Πτολεμαΐδα».



-το εάν αληθεύει ότι στο παρελθόν υποστήριζε τον Ολυμπιακό και εάν αυτό δημιούργησε κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα όταν σκόραρε εναντίον του: «Όλοι κάνουν λάθη. Πριν το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, μου άρεσε ο Ολυμπιακός. Είχα μια τάση προς τα εκεί. Ποτέ δεν ήμουν οπαδός, ποτέ δεν ήμουν φανατικός. Όμως, μετά από αυτά τα δύο παιχνίδια και γενικά με τα όσα έζησα στον ΠΑΣ Γιάννινα εκείνα τα πέντε χρόνια, κατάλαβα ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο να νικάς ή να είσαι ο καλύτερος. Μου έβγαλε έναν πολύ ωραίο ρομαντισμό αυτή η ομάδα. Κατάφερε να με κερδίσει και πλέον να παρακολουθώ μόνο τον ΠΑΣ Γιάννινα στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Δηλαδή, δεν βλέπω ούτε ευρωπαϊκά ματς ούτε τίποτα. Μόνο τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Όχι, δεν μου δημιούργησε κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα. Αυτό το καταλαβαίνεις αν πας στον ΠΑΣ Γιάννινα και νιώσεις το πώς ζει ο κόσμος για την ομάδα αυτή. Δηλαδή, η ψυχολογία της ομάδας είναι στα ύψη, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα κερδίζει. Όλοι ζουν για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν περάσεις από αυτήν την ομάδα, νομίζω ότι αλλάζεις σίγουρα ό, τι ομάδα κι αν είσαι. Γίνεσαι ένα και υποστηρίζεις πλέον αυτήν
».



-την υποδοχή που βίωσε η ομάδα του ΠΑΣ κατά την επιστροφή της στα Γιάννενα: «Εγώ δεν έζησα στιγμές με πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια στο ''Γ. Καραϊσκάκης''. Με πήραν κατευθείαν για έλεγχο ντόπινγκ. Έφυγε η αποστολή και εγώ ήμουν ακόμη εκεί. Δεν πρόλαβα να ζήσω την υποδοχή ούτε στο ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου μείναμε γιατί είχαμε παιχνίδι την Κυριακή με τον Θρασύβουλο, επειδή με πήραν να μιλήσω στην τηλεόραση. Αυτές οι δύο στιγμές, που δεν έζησα, μου λείπουν. Όμως, όταν επιστρέψαμε το βράδυ της Κυριακής και το επόμενο πρωί βγήκαμε στους δρόμους ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ένα περιστατικό: Μετά το χαλάρωμα που κάναμε στην προπόνηση, πήγα σε ένα Σούπερ Μάρκετ και εκεί συνάντησα μία γιαγιά 70 χρονών με τσάντες στο χέρι. Άφησε τις τσάντες κάτω και με δάκρυα ήρθε και μου είπε ''Αγόρι μου τέτοια χαρά είχα να νιώσω από τότε που ζούσε ο εγγονός μου'', γιατί ο εγγονός της είχε ''χαθεί'' σε τροχαίο και ήταν ΠΑΣ Γιάννινα».





-τον εν συνεχεία αποκλεισμό της ομάδας των Ιωαννίνων στα ημιτελικά από την ΑΕΛ (η οποία έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου): «Ίσως θεωρήσαμε ότι αφού αποκλείσαμε τον Ολυμπιακό, θα είναι εύκολη η ΑΕΛ. Μπήκαμε με λάθος νοοτροπία. Το πρώτο ματς δεν το θυμάμαι, επειδή ήμουν χειρουργημένος. Εκείνη τη μέρα ξύπνησα. Ήμουν ναρκωμένος ακόμη. Ίσως υποτιμήσαμε λίγο την ομάδα και θεωρήσαμε ότι αφού αποκλείσαμε τον Ολυμπιακό, θα πάμε τελικό.

Και πριν φτάσουμε εκεί είχαμε αποκλείσει και άλλες ομάδες της Super League, το Αιγάλεω, τον Ηρακλή. Η πορεία μας ήταν πάρα πολύ καλή. Δεν ήταν μόνο ο Ολυμπιακός
».



-το πώς βλέπει το επίπεδο της Super League 2, στην οποία αγωνίστηκε αρκετά χρόνια, αλλά και συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Νομίζω ότι ειδικά η φετινή χρονιά είναι ταλαιπωρία για όλους τους ποδοσφαιριστές. Εγώ τα παιδιά τα καταλαβαίνω. Περνούν πολλές δυσκολίες με όλη την κατάσταση που περνάμε με την πανδημία του κορωνοϊού. Σίγουρα, όμως, το προϊόν δεν είναι και τόσο ωραίο. Όχι μόνο στη Super League 2, αλλά και στην πρώτη κατηγορία. Δεν ξέρω τι φταίει. Εάν είναι οικονομικό το θέμα. Το αναφέρω από την άποψη του θεάματος. Δεν είναι εμπορικό το προϊόν, δεν τραβάει τον κόσμο. Ακόμα και προ Covid-19 δεν βλέπαμε γεμάτα γήπεδα και τον παλμό που υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια. Βέβαια, ο κόσμος έχει και τα προβλήματά του πλέον και επικεντρώνεται εκεί».

-τα τωρινά επαγγελματικά του βήματα: «Η έδρα μου είναι Αθήνα. Είμαι προπονητής σε δύο τμήματα ακαδημιών στους Αγίους Αναργύρους και το πρωί εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρία».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube