*Το κείμενο ανανεώνεται

Μια εφιαλτική νύχτα εξελίσσεται στη Βαρυμπόμπη και στις γύρω περιοχές, καθώς εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ενώ είναι ολονύχτιες οι προσπάθειες των ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της φωτιάς. Πολλά είναι τα σπίτια που τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ και δεκάδες οχήματα έγιναν στάχτη.

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Νωρίτερα είχαν συνδράμει 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ώρες έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες, το Μορτερό, το Ολυμπιακό Χωριό και οι Θρακομακεδόνες.

Η πυρκαγιά παρέμενε σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη, όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Εκεί κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα, καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες.

Εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου δημιουργήθηκε «ζώνη», προκειμένου να μην πλησιάσουν τα πύρινα μέτωπα.





«Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω. Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα».

Τα ανοιχτά πύρινα μέτωπα


Στις ακραίες καιρικές συνθήκες αναφέρθηκαν Νίκος Χαρδαλιάς και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησαν για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πυρκαγιά, το βράδυ της Τρίτης, επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα: Στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακεμακεδόνες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για δύσκολες καιρικές συνθήκες που έφτασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 10% και ριπές ανέμων που έφτασαν και τα 6 μποφόρ. Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, το βράδυ της Τρίτης, επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα. Χαρακτήρισε «επικίνδυνη πυρκαγιά», μιλώντας για «ακραίο καιρικό φαινόμενο» που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Τόνισε ότι αντιμετώπισαν 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού και απομάκρυνσης ανθρώπων και πρόσθεσε ότι έχουν αποσταλεί 5 SMS από το 112, συν ένα τώρα.

Ειδικότερα, το τελευταίο μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα. «Αν βρίσκεστε σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού-Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών-Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

Φιλοξενία πυρόπληκτων


Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όσους πυρόπληκτους πολίτες επιθυμούν να καλέσουν στο 1135 -που ανήκει στον ΕΟΔΥ- για να τους καθοδηγήσουν σε ξενοδοχεία, καθώς έχουν εξασφαλιστεί δεκάδες δωμάτια. Όπως έγινε ήδη γνωστό, μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας, οι ξενοδόχοι της Αττικής θα προσφέρουν φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.



Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου νωρίτερα μετέβη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας μέσω μηνύματος όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Προβλήματα στην υδροδότηση


Προβλήματα και στην υδροδότηση πολλών περιοχών προκάλεσε, σύφωνα με ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ, η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες. Όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση


Σε τμήματα πέντε περιοχών της Αττικής εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για αύριο προγραμματίζονται και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Για την Τετάρτη αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ και περαιτέρω αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά) στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 205 ευρώ.


Απεγκλωβισμός πολιτών


Στις 19:00 έγινε γνωστό ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό, ενώ επίσης πέρασε ο κίνδυνος και για τους αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο, όπου, όμως, εκτονώθηκε η κατάσταση και κατάφεραν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο. Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα, χωρίς, ωστόσο, να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

«Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς η πυρκαγιά έχει φτάσει στην πλατεία της Βαρυμπόμπης», δήλωσε στο kathimerini.gr ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός. Πρόσθεσε ότι το μέτωπο είναι τεράστιο και ξεκινάει από τα βασιλικά κτήματα.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκεται το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα και οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο


Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά σε δασική έκταση, κοντά στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου και απλώθηκε σε τρεις μεγάλες εστίες. Η μια στην Άνω Βαρυμπόμπη, η άλλη κοντά στους ιππικούς ομίλους της περιοχής και η τρίτη στον οικισμό Αδάμες.

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», είχε αναφέρει στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Όπως ανέφερε γονέας στον ΣΚΑΪ, τα 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ και έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.


Μήνυμα στο 112


Νέα μήνυμα μέσω του 112 έστειλε νωρίτερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καλώντας όσους βρίσκονται στην περιοχή Μορτερού βόρεια κόμβου, Ερυθραίας, Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε σε περιοχή Μορτερού βόρεια κόμβου Ερυθραίας Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ισχυρές δυνάμεις


Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, μετά την ενίσχυση των δυνάμεων, στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200.

Παράλληλα, συνδράμει το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ διερευνά τα αίτια εκδήλωσής της πυρκαγιάς.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται σημείο.









Με πληροφορίες από kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube