Tους 150.000 θανάτους από κορωνοϊό, από την έναρξη της πανδημίας, ξεπέρασε το τελευταίο 24ωρο η Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για ένα συμβολικό όριο για μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία.
«Η χώρα μας έχει πληρώσει ένα φρικτό τίμημα στον κορονοϊό και σήμερα ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων έφτασε τις 150.000», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο δρόμος για να εξέλθουμε από αυτή την πανδημία είναι όλοι μας να κάνουμε την ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά της covid-19, ή την πρώτη δόση ή τη δεύτερη, αν δεν το έχουμε πράξει ακόμη», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη Βρετανία 313 νέοι θάνατοι λόγω της νόσου, ανεβάζοντας σε 150.057 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας.

Στην Ευρώπη μόνο η Ρωσία (με σχεδόν 315.000 νεκρούς) έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από covid-19 σε απόλυτους αριθμούς.

Σε άλλη ανάρτησή του ο Τζόνσον απηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες και τους φίλους των νεκρών, υπογραμμίζοντας πώς «κάθε ένας και όλοι αυτοί» που πέθαναν «παραμένουν μια βαθιά απώλεια για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες που επλήγησαν».

Η Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει καθημερινά μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων covid-19, που οφείλονται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού. Το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στη χώρα 146.390 νέες μολύνσεις, ένας υψηλός αριθμός αλλά χαμηλότερος από το ρεκόρ των 218.724 που καταγράφηκε στις 4 Ιανουαρίου.

Αν και προς το παρόν ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω covid-19 είναι μικρότερος σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας (18.454), η πίεση στο σύστημα υγείας της Βρετανίας είναι μεγάλη.

Εξάλλου σύμφωνα με το NHS Αγγλίας, στις 2 Ιανουαρίου καταγράφηκαν περισσότερες από 39.000 απουσίες μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων –είτε λόγω μόλυνσης είτε λόγω επαφής με κρούσμα—ποσοστό που αυξήθηκε κατά 59% σε διάστημα μίας εβδομάδας και τριπλασιάστηκε από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται και περισσότερες από 4.700 απουσίες υγειονομικών στα νοσοκομεία του Λονδίνου, επίκεντρου του νέου κύματος της επιδημίας.

Την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πολλές εκατοντάδες στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες ασθενοφόρων.

Ήδη περίπου 1.800 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Βρετανία για να στηρίξουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 και τις υπηρεσίες ασθενοφόρων.

Προς το παρόν ο Τζόνσον αρνείται να επιβάλει νέους περιορισμούς για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού –πέραν της τηλεργασίας και της χρήσης μάσκας—βασιζόμενος στη διεξαγωγή τεστ και την εμβολιαστική εκστρατεία.

Μέχρι σήμερα το 82% των κατοίκων της Βρετανίας άνω των 12 ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19 και 35 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 60% των άνω των 12 ετών) έχουν λάβει και αναμνηστική δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πέθανε ο Βασίλης Λεβέντης

Ισπανία: Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι λόγω καύσωνα τον Ιούνη-Το α' εξάμηνο του 2026 «το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ»

Γεραπετρίτης: Τα ήρεμα νερά δεν είναι αυτοσκοπός – Όλες οι κυβερνήσεις συζητούσαν με την Τουρκία

Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα - Ελεύθεροι οι πέντε

Ωραιόκαστρο: Εν αναμονή της ταυτοποίησης της δεύτερης σορού - Φόβοι ότι ανήκει στον 12χρονο γιο του 65χρονου

Πέντε τραυματίες από τα γκαζάκια σε σπίτια στελεχών της ΝΔ, μια γυναίκα στη ΜΕΘ

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Ωραιόκαστρο: Εν αναμονή της ταυτοποίησης της δεύτερης σορού -Φόβοι ότι ανήκει στον 12χρονο γιο του 65χρονου

Πενταώροφη πολυτελής πολυκατοικία κατασκευαζόταν δίπλα σε εκείνη που κατέρρευσε στα Πετράλωνα

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο γνωστός σε όλους μας ως «Ταμτάκος»