Έντονη αντίδραση από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας προκαλεί επιστολή προς την ηγεσία του από την Τερέζα Μέι με θέμα τη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Στην πεντασέλιδη επιστολή που εστάλη την Τρίτη και την οποία αποκαλύπτουν οι Times, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μοιάζει να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η συμπερίληψη στη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ του λεγόμενου ‘backstop’ για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το backstop αυτό είναι η ασφαλιστική δικλείδα που απαιτούν οι Βρυξέλλες για παραμονή μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση που δε βρεθεί άλλη λύση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η βρετανική αντιπρόταση, που φέρεται να έχει γίνει δεκτή από την ΕΕ, αφορά ένα backstop που θα προβλέπει την προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση, έτσι ώστε να μην υπάρξει διαφοροποίηση των κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θέλουν και το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα.

Η επιστολή της Τερέζα Μέι απευθύνεται προς την ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο Γουέστμινστερ Νάιτζελ Ντοντς.

Αν και προφανής στόχος της κ. Μέι στην επιστολή είναι να καθησυχάσει το DUP ότι το Λονδίνο δε θα δεχθεί μία συμφωνία για το Brexit που θα απειλεί την κυριαρχία και τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου αποκόπτοντας τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη χώρα, η εξής αποστροφή στο κείμενο πέτυχε το αντίθετο:

«Η ΕΕ (…) θέλει να διατηρήσει ένα ‘backstop επί του backstop’ που θα αφορά μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία, για την περίπτωση που οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις είναι ανεπιτυχείς. Είμαι σαφής ότι δε θα μπορούσα να αποδεχθώ οποιεσδήποτε συνθήκες ή προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτό το ‘backstop επί του backstop’, το οποίο θα διασπούσε την τελωνειακή επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να ισχύσει».

Παρά την απόπειρα καθησυχασμού από την κα Μέι, το DUP ερμηνεύει αυτή την αναφορά ως αποδοχή από την πρωθυπουργό της ανάγκης συμπερίληψης του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης, έστω και αν οι πιθανότητες εφαρμογής του θεωρούνται μικρές.

Η κα Φόστερ δήλωσε ότι η επιστολή της πρωθυπουργού «εγείρει συναγερμό για όσους εκτιμούν την ακεραιότητα της πολύτιμης ένωσής μας». Ο εκπρόσωπος του DUP για το Brexit βουλευτής Σάμι Γουίλσον έκανε λόγο για «ολική προδοσία» και κατηγόρησε την κα Μέι για αθέτηση υποσχέσεων.

Το DUP με τους δέκα βουλευτές του στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ενδεχόμενη εναντίωση του κόμματος στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit, σε συνδυασμό μάλιστα με την αναμενόμενη εναντίωση από τους πιο σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του σκληρού Brexit εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, θα δυσκόλευε πολύ την έγκριση της συμφωνίας.

Σήμερα η κα Μέι θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Μακρόν θεωρείται από τους Βρετανούς ως ενδεχομένως το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εμπόδιο στην κατάληξη επί μίας συμβιβαστικής συμφωνίας για τους όρους του Brexit.

Όπως πάντως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι μάλλον το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο προς ένα ομαλό Brexit είναι η αντίδραση που συναντά η κα Μέι στο κόμμα της και στους θεωρητικά πολιτικούς της συμμάχους στο εσωτερικό.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube